Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

06.12.2010. ВІННИЦЯ. Архієпископ Симеон підвів підсумки Року сім’ї та оголосив 2011 рік Роком молоді

25 листопада у залі обласного будинку профспілок відбулися традиційні загальні збори духовенства Вінницької єпархії, які проходили під головуванням архієпископа Вінницького і Могилів-Подільського Симеона.
Під час зібрання священики ознайомилися з цифрами статистики по Вінницькій єпархії та з головними подіями єпархіального життя, які були представлені у вигляді відеопрезентації. Владика Симеон у присутності всього духовенства заслухав звіти керівників єпархіальних відділів.
Далі архієрей підбив підсумки року, який був оголошений у єпархії Роком сім’ї. Зокрема владика відзначив, що протягом року священиками та мирянами було організовано та проведено низку заходів, присвячених поширенню традиційних християнських сімейних цінностей. Серед цих заходів Його Високопресвященство відзначив сімейні спортивні змагання та конкурси сімейних талантів, які проходили в усіх благочиннях та на загальноєпархіальному рівні. Цікавою і корисною, на думку владики, була й форма організації сімейного дозвілля у вигляді змагань з рибної ловлі.
Серед інших заходів, які проводилися у рамках року сім’ї, архієпископ Симеон відзначив катихізичні бесіди з майбутніми сімейними парами та батьками, які збираються охрестити своїх дітей. Владика нагадав, що катихізація – це важлива складова духовного життя, яка продиктована самими умовами сьогодення. «Після років безбожжя, під час яких хоча б бабусі займалися духовним вихованням своїх онуків, ми пережили час, коли двері храмів були відкриті, а людей, які туди приходили, не навчили майже нічому, – зазначив архієрей, — тому зараз ми маємо велику кількість молодих людей, які хрещені, але нічого не знають про свою віру і, відповідно, нічого не розповідають про неї вже своїм дітям». В зв’язку з цим владика Симеон нагадав священикам, що місіонерство і катихізація залишаються пріоритетними напрямками їхньої діяльності та доручив керівнику місіонерського відділу розробити уніфіковані плани бесід для всього духовенства єпархії, які містили б основи церковного віровчення та відповідали б на питання, які ставить перед віруючими людьми сучасне життя.
Звертаючись до духовенства, архієпископ Симеон відзначив, що зараз досить мало уваги при-діляється молодому поколінню, як на рівні держави, так і на рівні Церкви. Щодо Церкви, то, на думку владики, священики мало уваги приділяють навіть тим, порівняно небагатьом молодим людям (особливо у сільскій місцевості), які приходять до храму. В зв’язку з цим владика дору-чив священикам, в першу чергу вінницьких храмів та храмів у райцентрах, організувати при них молодіжні групи та гуртки. Архієрей закликав залучати молодь до активного церковного життя, не лише у якості церковних прислужників, чтеців чи учасників хору, а й у якості місіонерів, помічників священика у соціальній роботі тощо. В зв’язку з цим владика Симеон оголосив наступний 2011 рік у Вінницькій єпархії Роком молоді.
Серед заходів, які заплановані на майбутній рік, архієпископ Симеон відзначив організацію на парафіях молодіжних гуртків з вивчення Священного Писання та проведення інтелектуальних змагань молоді «Православний ерудит». Владика анонсував молодіжні хресні ходи, зокрема до Іосафатової долини, який відбудеться влітку. Архієрей доручив керівникам молодіжного, освітнього та місіонерського відділів до кінця року розробити плани інших молодіжних за-ходів та налагодити співпрацю з існуючими у інших єпархіях відділами по роботі з молоддю з метою обміну досвідом.
Окрім молодіжних заходів архїєпископ Симеон затвердив плани проведення бесід з людьми, яким настоятелі парафій доручають стояти біля свічного та записного столів які, по суті, є пер-шими місіонерами, з якими стикаються люди при вході до храму. Владика процитував слова одного священика, які прозвучали під час нещодавнього з’їзду єпархіальних місіонерів, що про-ходив у Москві: «Нам у церковних лавках та за свічними столами не потрібні люди-калькулятори, які лише вміють рахувати гроші, нам потрібні ті, хто зможуть допомогти іншим зробити перші кроки у Церкві».
Владика схвалив також запропоновані керівником місіонерського відділу єпархії протоієреєм Віталієм Голоскевичем акції з т.з. «вуличного» місінерства, яке включає роботу з людьми, які приходять до храму на великі свята і в зв’язку з тим, що храм переповнений, стоять під час служби на вулиці, очікуючи поки священик вийде і посвятить їм воду, виноград, яблука або паски. Архієрей благословив священикам підготувати до роботи з такими людьми свою молодь та активно залучати її до справ місіонерства.
Окрім згаданих ініціатив, які мають бути реалізовані протягом наступного року, владика Симеон оголосив про акцію з надання допомоги найбіднішим парафіям єпархії, яка буде проводитись наступним чином: при єпархіальному управлінні буде створено спеціальний фонд, до якого щомісячно буде надходити невелика сума пожертвувань від кожної з парафій. Через півроку акумульовані кошти будуть передані одній з 13 найбідніших парафій (по числу благочинь), яка представить єпархіальному керівництву та духовенству проект їх використання та доведе, що саме вона гідна отримати цю допомогу. Таким чином, у єпархії буде постійно проводитись конкурс серед бідних парафій, у якому переможе згуртована, активна та ініціативна парафія, яка при своїй бідності не забуває про необхідність духовної праці. Наприкінці 2011 року ще одна парафія отримає допомогу. «Таким чином, — зауважив владика Симеон, — ми разом зможемо потроху «ставити на ноги» хоча б по дві парафії на рік. При сьогоднішній загальній бідності та зубожінню сіл це буде дуже добра справа».
Наприкінці загальних зборів архієпископ Симеон привітав з Днем народження священиків, які відзначили у 2010 році «круглі» дати та вручив їм подарунки. Також архієрей нагадав, що до кінця року усі одинадцять багатодітних сімей, які мають по п’ятеро і більше дітей отримають від єпархіального управління грошову допомогу.
Прес-служба Вінницької єпархії.