Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

05.11.2010. СУМИ. Єпископ Євлогій звернувся до губернатора області із проханням по сприянню викладання християнської етики

Голові Сумської обласної державної адміністрації
Чмирю Ю.П.
Шановний Юріє Павловичу!
Нещодавно на моє ім’я надійшло звернення представників громадськості Сумщини. Головне питання цього звернення – стурбованість проблемою виховання молоді нашого краю на засадах поваги до традиційної християнської духовності та культури. Така небайдужість громадськості до означених питань свідчить, що суспільство покладає певні надії на те, що влада зробить усе можливе для виходу з духовно-моральної кризи, в якій перебуває значна частина нашого суспільства.
Згідно державної концепції духовно-морального виховання, молода людина, незалежно від своєї особистої національної та релігійної належності та світогляду, має право отримати можливість дізнатися про духовне коріння українського народу та рідного краю. Таким духовним корінням для більшості народу України, і особливо для Слобожанщини, є православна традиція.
Незважаючи на те, що державні та місцеві органи освіти Сумської області докладають певних зусиль в напрямку духовного та морально-етичного виховання молоді, не можна залишити поза вагою низку проблем, які мають місце у вирішенні цього питання. Нажаль, ми маємо факти, які свідчать, що під час викладання навчальних курсівз предметів духовно-етичного спрямування нерідко дітям надається інформація, яка не тільки суперечить православному світогляду, але й презентує традиційну для нашого народу православну духовність у відверто негативному та спотвореному вигляді.
Такий стан речей не може не викликати стурбованості учнів та батьків, адже Українська Православна Церква є носієм духовної традиції, притаманної переважній більшості населення Слобожанщини. Саме тому автори звернення просять мене як православного архієрея сприяти, щоб викладання духовно-моральних навчальних дисциплін не ображало релігійних почуттів православних віруючих Сумщини.
З огляду на вищезазначене, прошу Вас, шановний Юріє Павловичу, сприяти співпраці православної громадськості Сумщини з органами влади, що відповідають за викладання духовно-моральних навчальних дисциплін в навчальних закладах області, для подолання згаданих проблем.
З глибокою повагою
+ Євлогій,
Єпископ Сумський і Охтирський