Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

02.11.2010. ЛУЦЬК. Митрополит Ніфонт нагадав, що царство Іісуса Христа не від світу цього

29 жовтня, керуючий єпархією митрополит Луцький і Волинській Ніфонт в робочому кабінеті провів прес-конференцію для журналістів телебачення, радіо та інтернет-видань Волині. Напередодні виборів до органів місцевого самоврядування владика звернувся до волинян зі словом, в якому закликав віруючих до належного виконання свого громадянського обов’язку – до участі у виборах.
Владика також наголосив, що Церква Христова не від світу цього, вона повинна бути поза політикою, поза боротьбою між партіями, а тому не може закликати суспільство до підтримки якоїсь політичної сили чи політичного діяча. Також висловив свою стурбованість, що авторитет Церкви сьогодні використовують з метою вплинути на політичний вибір.
Після звернення митрополит Ніфонт відповів на питання журналістів і подякував за зустріч та можливість спілкуватись з волинянами через місцеві ЗМІ.
Звернення керуючого Волинською єпархією Української Православної Церкви митрополита Луцького і Волинського Ніфонта до духовенства та мирян Волинської єпархії стосовно виборів до органів місцевого самоврядування
Шановні отці, дорогі брати і сестри!
Рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви від 18 квітня 2008 року було визначено відмовитись від участі єпископату та кліриків Української Православної Церкви у виборах в місцеві органи самоврядування всіх рівнів з міркувань пастирського характеру і налагодити системне співробітництво з впливовими політичними партіями та блоками для захисту церковних інтересів в місцевих органах влади.
Керуючись цим рішенням священнослужителі Волинської єпархії не балотувались до органів місцевого самоврядування. Проте це не означає, що Церква переконує відмовитися від участі у виборах, неправдиво називаючи цю справу богопротивною. Біблія, як і вся історія християнських народів, свідчить, що істинно віруючі люди завжди ставилися до обрання своїх правителів як до справи глибоко промислительної. А тому, я закликаю усіх віруючих волинян, всіх виборців належно виконати свій громадянський обов’язок перед Батьківщиною. Взявши участь у виборах, віддати свій голос за кандидата, якого вважаєте достойним очільником вашої місцевої громади, за кандидата якого підказує вам ваше серце, а не привабливі, але безвідповідальні обіцянки передвиборчих кампаній.
Мені дуже шкода, що авторитет нашої Церкви сьогодні використовують з метою вплинути на політичний вибір. Волинська єпархія і ми офіційно не підтримували і не висловлювали своєї прихильності жодній політичні силі чи окремому кандидату. Церква Христова — Царство не від світу цього, вона повинна бути поза політикою, поза боротьбою між партіями, а тому не може закликати суспільство до підтримки якоїсь політичної сили чи політичного діяча. Та це зовсім не означає, що кожен із нас, членів Церкви — Тіла Христового, не повинен мати власної політичної позиції. Перш, ніж зробити свій вибір, православний християнин повинен об’єктивно оцінити кожного з кандидатів, виходячи насамперед з інтересів Церкви, Народу і Держави. Шукайте тих, хто намагається виконувати в житті волю Божу, а не лукаво марнословить про духовність. Судіть про політиків за тим реальним внеском, який вони зробили у справу процвітання вашого краю. Намагайтесь вибрати тих, хто вже виявив свою порядність і відповідальність, хто власними конкретними справами довів, що вболіває за свій край та щиро любить свій народ. Обирайте того, хто зумів довести свою єдність з вами, хто поважає нашу Православну віру і Святу Церкву. Покладемо ж на Господа наші надії, щоб служіння наших обранців послужило на користь Волинському краю та його боголюбивому народу. Боже благословення хай перебуває з усіма нами!