Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

День ликвидатора


14.12.2009. КИЕВ. Президент и Премьер-министр Украины молитвенно почтили память героев-ликвидаторов
14 декабря в Украине отмечается День чествования участников ликвидации последствий на Чернобыльской АЭС, который был официально установлен Президентом Украины в 2006 году с целью достойного почитания мужества и высокого профессионализма участников ликвидации страшной катастрофы. 14 декабря 1986 року было завершено строительство саркофага над разрушенным четвертым энергоблоком Чернобыльской АЕС.
В память о погибших героях состоялось возложение цветов на территории храмового комплекса к Мемориальному кургану героев Чернобыля, памятным знакам «Воинам Чернобыля» и Памяти жертв Чернобыля.
В торжественной церемонии приняли участие Президент Украины Виктор Ющенко, Премьер-министр Юля Тимошенко, глава СБУ В. Наливайченко, Генеральный прокурор А. Медведько, первый заместитель главы КГГА А. Голубченко, архиепископ Бориспольский Антоний, настоятель Свято-Михайловского храма протоиерей Богдан Штим, духовенство епархии.
В храме Святого Архангела Михаила участники церемонии молитвенно почтили память погибших героев ликвидации последствий Чернобыльской катастрофы.

14.12.2009. КИЇВ. Лідер Партії регіонів вшанував пам’ять учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС
Кандидат на пост Президента України Віктор Янукович взяв участь у заходах, присвячених вшануванню пам’яті учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Разом із кандидатом на пост Президента України в пам’ятній церемонії також взяли участь президент Всеукраїнської громадської організації «Союз Чорнобиль України» Юрій Андрєєв, колишні учасники ліквідації на ЧАЕС, керівник прес-служби Василь Анісімов.
Поклавши квіти до пам’ятного знаку в Деснянському районі м. Києва, лідер Партії регіонів звернувся до присутніх з такими словами:
«Дорогі друзі, ми сьогодні зібралися біля цього пам’ятника, щоб віддати шану тим, хто врятував не тільки Україну, а й весь світ від страшної біди.
Майже 23 роки минуло з того часу, але й сьогодні ми бачимо, як болем відгукується страшна аварія… Я знаю, що навіть зараз, через 23 роки, в районі Чорнобильської АЕС живуть понад 500 невідселених сімей. Я також добре знаю про 10 тисяч сімей «чорнобильців», які стоять у черзі на отримання житла. І немає сьогодні у влади відповіді на запитання, чому в нинішньому році житло отримали тільки близько 80 сімей? Чому це так? Чому, приміром, сьогодні витрачаються величезні кошти на будівництво таких пам’ятників, як меморіал жертвам Голодомору (близько 140 мільйонів гривень), а на оздоровлення і захист «чорнобильців» у нинішньому році передбачено «аж» 6,3 мільйона?
…А коли ми бачимо, як прем’єр-міністр з екранів телевізорів розповідає про те, що у нас зростає економіка, виконується бюджет, то хочеться запитати – у кого це «у нас»? У вас особисто та у вашого найближчого оточення? І в якій країні це відбувається? У тій, яку ви побудували для себе? Тоді це дійсно так!
Але у 46 мільйонів громадян України, які живуть на нашій землі, все по-іншому.
Сьогодні вже близько 80% громадян не довіряють цій владі і пов’язують зміни на краще тільки з тим часом, коли вона піде геть. І це справедливо.
Шановні учасники ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС! Наш обов’язок перед нашими дітьми, перед майбутніми поколіннями зробити все, щоб дійсно ліквідувати наслідки цієї страшної аварії. Ми маємо подбати про вас – людей, які не допустили, щоб радіаційне забруднення поширювалося далеко за межі України, і які у важкий час виконали свій обов’язок…
Я хочу, щоб ви жили з вірою і надією на те, що ми здатні власними руками будувати своє майбутнє, і я хочу всім нам побажати миру, віри і надії. Будемо єднатися!»
По завершенні виступу Віктор Янукович спілкувався з людьми, які прийшли разом із ним вшанувати пам’ять ліквідаторів аварії на ЧАЕС.
Прес-служба Партії регіонів

14.12.2009. КРИВИЙ РІГ. Секретар єпархії освятив ікону «Чорнобильський Спас»
За благословенням архієпископа Криворізького і Нікопольського Єфрема в День пам’яті ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС у храмі Різдва Пресвятої Богородиці відбулось освячення ікони «Чорнобильський Спас». Мозаїчна ікона виконана криворізьким майстром художником Козирецьким на пожертву народного депутата Верховної Ради України Олександра Вілкула. На меморіальній дошці біля ікони зазначено, що її подаровано згаданому вище криворізькому храму.
У храмі постійно підносяться молитви про вічну пам’ять загиблих ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС, а також про здоров’я ветеранів спілки «Союз Чорнобиль України», що відзначила 20-річчя з дня свого заснування.
Чин освячення ікони здійснив секретар Криворізької єпархії протоієрей Віктор Симонюк. Йому співслужили благочинний Південного округу міста протоієрей Володимир Борака, настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці протоієрей Анатолій Риженко та настоятелі храмів міста і Криворізького району.
Після освячення зі словами подяки до духовенства та учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС звернулися голова Криворізької міської громадської організації «Союз Чорнобиль України» В. Акімов та замісник міського голови м. Кривого Рогу Ю. Черняєв.

14.12.2009. ДЖАНКОЙ. Нижнегорцы почтили память ликвидаторов последствий аварии на ЧАЭС
14 декабря – День памяти ликвидаторов последствий аварии на Чернобыльской АЭС. В Нижнегорье эта дата была отмечена знаменательным событием: в райцентре был торжественно открыт памятник тем, кто положил свои жизни в борьбе с разбушевавшимся атомом. Благочинный Нижнегорского округа протоиерей Александр Похожай совершил панихиду и освятил памятный знак, после чего представители районного совета, райгосадминистрации и поссовета совместно возложили венки к подножию обелиска.

14.12.2009. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. У місті вшанували ліквідаторів чорнобильської катастрофи
.11 грудня, напередодні Дня вшанування учасників ліквідації наслідків чорнобильської аварії, у м. Хмельницькому відбулося покладання вінків, квітів та запалених свічок до пам’ятного знака «Героям та жертвам Чорнобиля», що на перехресті вулиць Кам’янецької та Прибузької.
За благословення митрополита Хмельницького і Старокостянтинівського Антонія, у заходах взяли участь секретар єпархії протоієрей Олександр Дацюк та клірик кафедрального собору протоієрей Петро Задвірний. Вони відслужили панахиду за загиблими учасниками ліквідації наслідків аварії, а також молебень о здравії за усіх чорнобильців.
Прес-служба єпархії