Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

14.12.2009. КИЇВ. Відбулися урочистості з нагоди 20-річчя відродження Київської Духовної семінарії

13 грудня, в день пам’яті апостола Андрія Первозванного у Київських Духовних школах пройшли урочисті заходи, присвячені святкуванню 20-річчя відродження Київської духовної семінарії.
Після Божественної Літургії з нагоди ювілею в Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври відбувся Урочистий Акт.
Спершу присутнім було запропоновано переглянути документальний фільм «Київські духовні школи», знятий телекомпанією «Глас». Зокрема, у стрічці були відображені сторінки історії цього навчального закладу.
Після цього поважні особи зайняли місце у президії, до якої увійшли: Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир, намісник Києво-Печерської Лаври архієпископ Вишгородський Павел, ректор КДАіС архієпископ Бориспільський Антоній, перший ректор відродженої семінарії протоієрей Петро Влодек (роки ректорства 1988-1991), попередній ректор – протоієрей Миколай Забуга (1994-2007).
Захід вступним словом відкрив ректор Київських Духовних шкіл архієпископ Бориспільський Антоній. Він торкнувся певних фрагментів історії навчального закладу та навів деякі статистичні дані. Також Владика-Ректор відзначив постійне покровительство та батьківську опіку над Духовними школами Блаженнійшого Митрополита Володимира та подарував йому старовинний образ Печерської ікони Божої Матері.
У свою чергу Предстоятель, звертаючись до присутніх, відзначив, що двадцятирічний ювілей з моменту відродження столичної семінарії був періодом постійної праці, турботи та клопоту за неї та за тих, хто навчався в її стінах. Також Блаженніший Владика відзначив труди всіх ректорів, які очолювали навчальний заклад за весь цей час та побажав присутнім завжди відчувати присутність Бога, а також, щоб між усіма перебував дух любові, допомоги та єдності.
Далі архієпископ Антоній зачитав вітальне слово від Святішого Патріарха Московського Кирила та повідомив, що також надійшли вітання і від Предстоятелів інших Православних Церков.
Вітання від Предстоятеля Православної Церкви в Америці оголосив її представник при Патріарсі Московському архімандрит Закхей (Вуд), який, до речі, є випускником КДАіС. Окрім цього він передав Духовним школам частку чесних мощей преподобного Германа Аляскінського, просвітителя Америки.
Далі до слова був запрошений перший ректор відродженої семінарії протоієрей Петро Влодек, якому за заслуги на ниві церковні було вручено хрест доктора богослів’я та диплом про присвоєння наукового ступеню «Honoris causa».
Також були відзначені заслуги й попереднього ректора протоієрея Миколи Забуги, якому було вручено орден Почаївської ікони Божої Матері.
У завершенні офіційної частини ректор КДАіС вручив викладачам дипломи про присвоєння наукових ступенів. Зокрема, диплом професора отримав Іван Михалко (викладач Священного Писання Нового Заповіту та Літургічного богослів’я), а дипломи доцентів були вручені: проректору по навчальній частині архімандриту Кліменту (Вечері), протоієрею Діонісію Мартишину (Сотеріологія, Есхатологія, Релігійна етика), Людмилі Дуніній (Церковний спів), Андрію Деркачу (Державно-церковні відносини), Володимиру Бурезі (Історія західних конфесій та Порівняльне богослів’я).
На завершення гостям було запропоновано Концерт духовної музики у виконанні хору Київських духовних шкіл під управлінням ігумена Романа (Підлубняка).
orthodox.org.ua