Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

29.12.2009. КИЇВ. У річницю загибелі Георгія Кірпи віруючі помолилися за упокій його душі

У Свято-Георгіївському храмі, що при київському залізничному вокзалі, у неділю, 27 грудня відбулася панахида за колишнім керівником Міністерства транспорту та зв’язку Георгієм Кірпою. Цього дня виповнилося п’ять років з дня його загибелі.
Храм святого великомученика Георгія Побідоносця був зведений разом із Південним вокзалом протягом літа 2001 року. Ініціатива зведення саме величного собору при вокзалі належала тодішньому директору Укрзалізниці Георгію Кірпі.
Протоієрей Василій Русінка, настоятель храму: «Мені довелося познайомитися з Георгієм Миколайовичем у 2001 р., після Пасхи. Пригадую, ми прийшли з проханням до нього побудувати невеличку каплицю при вокзалі, але Георгій Миколайович подумав і сказав, що будуватиме великий просторий храм».
Минулого тижня, рішенням Київської міської ради, вулиця Петрозаводська, на якій стоїть вокзальний храм та Південний вокзал, перейменована на Георгія Кірпи. Загалом колишній керівник Міністерства транспорту та зв’язку посприяв за життя будівництву понад п’ятдесяти церков, приблизно стільки ж допоміг реконструювати. Київська Свято-Георгіївська церква стала першою, зведеною як храм залізничників. Рішенням Священного Синоду Україснької Православної Церкви споруді було надано статус головного собору залізничників України. З моменту освячення храму за Георгія Миколайовича тут завжди молилися як за головного ктитора.
Після богослужіння знайомі та колеги колишнього міністра транспорту зібралися на Байковому кладовищі столиці. Біля могили спочилого настоятель Свято-Георгіївського храму протоієрей Василій Русінка відправив заупокійну літію. За свого життя Кірпа знаходив можливість допомагати всім, хто мав у цьому нужду — особливо дітям та знедоленим, тому рідним його вважали не лише транспортники.
Ігуменя Михаїла (Заєць), настоятелька Свято-Миколаївського монастиря с. Городок Рівненської обл.: «Він був для наших сестер як батько. Він приїжджав до нас в обитель, як додому, він знав сестер, він цікавився їхнім і життям, і знанням, і особливо підкреслював те, що наші сестри навчаються, вміють грати на музичних інструментах. Кожного разу, приїжджаючи, запитував: „А яку тепер нову пісню написали?»
Нам він допоміг добудувати храм на честь Різдва Христового, який ми зводили до 2000-літнього ювілею».
Благочинну діяльність Георгія Миколайовича продовжила, в міру своїх сил, його дружина Жанна Ігорівна. Щоб поставити меценатську роботу на більш потужний рівень, два місяці тому жінка заснувала благодійний Фонд Георгія Кірпи. Після панахиди на Байковому кладовищі, у приміщенні готелю «Експрес» відбулася презентація нової організації. Кістяк Фонду склали друзі та колеги колишнього головного транспортника України. Вступити ж до нього може кожен бажаючий. Свою діяльність Фонд здійснюватиме за рахунок благодійних коштів.
Серед головних напрямів майбутньої діяльності благодійної організації, зокрема, заснування стипендій кращим залізничникам, сприяння в розвитку духовної музики, народних традицій, реконструкція та будівництво православних храмів.
Диякон Сергій Баршай