Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Хроника служения Предстоятеля УПЦ

10.08.2009. ТУЛЬЧИН. Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Володимир очолив урочистості з нагоди 15-річчя єпархії
9 серпня, в день пам’яті святого великомученика і цілителя Пантелеімона, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир відвідав місто Тульчин і очолив урочистості з нагоди 15-річчя Тульчинської єпархії, а також 20-річчя архієрейської хіротонії та 60-річчя з дня народження архієпископа Тульчинського і Брацлавського Іонафана.
В цей день Первосвятитель очолив Божественну літургію у кафедральному соборі на честь Різдва Христового.
Його Блаженству співслужили митрополити: Хмельницький і Старокостянтинівський Антоній, Черкаський і Канівський Софроній, архієпископи: Тульчинський і Брацлавський Іонафан, Львівський і Галицький Августин, Тираспільський і Дубосарський Юстиніан, Вінницький і Могилів-Подільський Симеон, Конотопський і Глухівський Лука, єпископи: Хотинський Мелетій, Бельцький і Фелештський Маркел, Шепетівський і Славутський Володимир, Макарівський Іларій, Олександрійський і Світловодський Антоній, Васильківський Пантелеімон, Запорізький і Мелітопольський Іосиф, Городницький Олександр.
По завершенні богослужіння Митрополит Володимир привітав ювіляра і нагородив його ювілейним орденом «450-річчя принесення на Волинь Почаївської ікони Божої Матері» та подарував образ святителя і чудотворця Миколая.
У вітальному слові Блаженніший Владика відзначив музичний дар архієпископа Іонафана, завдяки якому він відомий далеко за межами України, побажав йому допомоги Божої та наснаги як у збереженні та розвитку таланту, так і в несенні нелегкого хреста архіпастирського служіння.
У слові-відповіді керуючий Тульчинською єпархією владика Іонафан подякував Митрополиту Володимиру за привітання й участь в урочистостях. На молитовну згадку про цей день від імені духовенства і пастви він підніс Предстоятелю УПЦ образ Казанської ікони Божої Матері.

11.08.2009. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир звершив архіпастирський візит до Житомирської єпархії
Мета візиту – взяти участь в урочистостях з нагоди 15-річчя архієрейської хіротонії та 45-річчя з дня народження архієпископа Житомирського і Новоград-Волинського Гурія. У перший день візиту, 10 серпня, Предстоятель Української Православної Церкви відвідав Свято-Анастасіївський жіночий монастир міста Житомир. Загальне число насельниць обителі становить близько З0 осіб, із них 10 насельниць прийняли чернечий постриг.
Спочатку Первосвятитель відслужив панахиду за спочилою попередньою настоятелькою обителі схимонахинею Рафаїлою (Чернецькою).
Далі Владика Митрополит прослідував у храм на честь преподобного Сергія Радонезького, де звершив чин постановлення нової ігумені обителі. Нею стала колишня насельниця Свято-Троїцького Корецького жіночого монастиря монахиня Михаїла (Фурманець). Призначення здійснено згідно рішення Священного Синоду УПЦ від 9 липня 2009 року (журнал № 36). Після проголошення молитвослів’я Архіпастир возложив на новопоставлену ігуменю наперсний хрест та вручив їй ігуменський посох. Після цього Блаженніший Владика звернувся до настоятельки монастиря, черниць та паломників зі словами настанови.
«Я хочу побажати вам, дорога матушка і сестри во Христі, Божої допомоги, допомоги на всякий час творити добрі справи, мати послух до старших і до Церкви взагалі, для того щоб допомогти людям знайти шлях до Бога – Джерела всякого натхнення, всякої сили, чудес і благодаті. Я бажаю усім вам хвалити Бога, дякувати Богу, молити Бога, щоб простив нам гріхи вільні чи невільні, щоб наставив нас на дорогу, що веде до Бога, щоб дав нам віру і благочестя», – сказав Архіпастир.
На молитовну згадку про ці відвідини Митрополит Володимир подарував обителі ікону Пресвятої Богородиці. В свою чергу матушка Михаїла подарувала Предстоятелю вишиту ікону Тайної вечері. Насамкінець Блаженніший Владика благословив усіх присутніх іконками Почаївської Божої Матері.
Наразі в монастирі ведеться будівництво величного собору на честь святої Анастасії Римлянині.
Максим Сидоренко

11.08.2009. ЖИТОМИР. Блаженніший Митрополит Володимир очолив урочистості з нагоди ювілею керуючого єпархією
Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Володимир, Митрополит Київський і всієї України, очолив урочистості з нагоди 45-річчя з дня народження та 15-річчя служіння в архієрейському сані архієпископа Житомирського і Новоград-Волинського Гурія.
Блаженніший Митрополит Володимир очолив Божественну літургію в Спасо-Преображенському кафедральному соборі міста. Його Блаженству співслужили митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський Антоній, архієпископи: Костромський і Галицький Олександр, Сарненський і Поліський Анатолій, Львівський і Галицький Августин, Житомирський і Новоград-Волинський Гурій, Вінницький і Могилів-Подільський Симеон, Вишгородський Павел, єпископи: Переяслав-Хмельницький Олександр, Васильківський Пантелеімон, Городницький Олександр.
По закінченні богослужіння Блаженніший Митрополит Володимир привітав владику Гурія з ювілейними датами, побажав міцного здоров’я, спасіння і допомоги Господньої в керуванні єпархією. Глава Української Православної Церкви нагородив архієпископа Житомирського і Новоград-Волинського Гурія орденом святого апостола Іоанна Богослова ІІ ступеня. На згадку про спільну молитву Блаженніший подарував ювіляру образ Почаївської ікони Пресвятої Богородиці.
У відповідь керуючий єпархією архієпископ Гурій подякував Предстоятелю за візит на Житомирщину та вітання і попросив первосвятительських молитв за себе і свою паству.
Від імені духовенства і боголюбивих вірян Житомирської єпархії владику Гурія привітав настоятель кафедрального собору протоієрей Стефан Пиріг і вручив йому архієрейську панагію.
Також владика Гурій отримав привітання від представників влади: міського голови Житомира Віри Шелудченко та міського голови м. Новограда-Волинського Миколи Боровця. На церемонії була зачитана вітальна грамота від прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко.

14.08.2009. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир поздравил митрополита Никодима с годовщиной хиротонии
Блаженнейший Владимир, Митрополит Киевский и всея Украины, направил поздравительную телеграмму Высокопреосвященнейшему Никодиму, митрополиту Харьковскому и Богодуховскому: «Сердечно поздравляю Ваше Высокопреосвященство с днем архиерейской хиротонии!
Желаю доброго здоровья, помощи Божией в Архипастырских трудах.
С любовью
Владимир,
Митрополит Киевский и всея Украины»

18.08.2009. КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ. У селищі Хотянівка Предстоятель УПЦ освятив храм на честь Преображення Господнього
Блаженніший Митрополит Володимир відвідав селище Хотянівку Вишгородського району і звершив чин освячення престолу новозбудованого храму на честь Преображення Господнього. Його Блаженству співслужили секретар Предстоятеля УПЦ єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр, благочинний Вишгородського церковного округу протоієрей Димитрій Денисенко, а також духовенство регіону.
Наприкінці богослужіння Архіпастир залишив у благословення церковній громаді ікону Преображення Господнього та камінь з гори Фавор, на якій і відбулась ця надзвичайна подія, а також образ святителя Спиридона Триміфунтського, чия десниця цього року перебувала в Україні, після чого звернувся до богомольців із словами настанови. «Церквою називається християнська спільнота і цервою називається приміщення, де збираються вірні, де приймаються святі Таїнства, встановленні Богом, де ми збираємось, щоб отримати благодать Господню і, керуючись нею все своє життя, досягати звершеності і зустрічі з Богом» , – сказав Митрополит Володимир.
Окрім цього, Блаженніший Владика вручив церковні грамоти благодійникам та ктиторам храму.
Дерев’яний храм Преображення Господнього почали зводити у вересні 2008 року, після освячення місця під майбутній храм, яке за благословенням Блаженнішого Митрополита Володимира звершив благочинний Вишгородського церковного округу протоієрей Димитрій Денисенко. Незважаючи на труднощі, милістю Божою менш ніж за рік будівництво було завершено. Цей храм є частиною духовно-культурного комплексу. У майбутньому поруч з ним планується створення умов, де зможуть відпочивати і духовно виховуватись діти та молодь.

18.09.2009. КИЇВ. Предстоятель УПЦ вручив церковні нагороди священнослужителям та благодійникам, що брали участь у проведенні візиту Святішого Патріарха Кирила до України
Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир у своїй резиденції (корпус №70 Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври) вручив церковні нагороди священнослужителям та меценатам, що брали участь у підготовці та проведенні візиту Святішого Патріарха Кирила до України. Зокрема, Архіпастир вручив ордени «450 років перенесення на Волинь Почаївської чудотворної ікони Божої Матері».
Дякуючи гостям за понесені труди, Блаженніший Владика сказав: «Хочу сказати вам слова вдячності за те, що кожен з вас, хто чим зміг, сприяв тому, щоб візит Святішого Патріарха Кирила був мирним, архіпастирським, тобто таким, яким він і став. Вручаючи вам ці ордени, прикликаю на вас Боже благословення, щоб і в майбутньому, якщо буде така необхідність у єпархії або у Церкви, ви так само ревно несли свій послух», – сказав Митрополит Володимир.
orthodox.org.u

18.08.2009. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир благословив організаторів та учасників виставки-ярмарку «Медовий Спас»
Предстоятель Української Православної Церкви у свій митрополичій резиденції прийняв організаторів та учасників всеукраїнської православної виставки-ярмарку «Медовий Спас», що нині триває у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі. Вітаючи присутніх, Блаженніший Владика відмітив корисність і важливість їхньої справи та побажав ще більшого розвитку. Архіпастир благословив гостей іконками святителя і чудотворця Спиридона Триміфунтського, подарував dvd-диски «Сказання про Хрещення Русі” та фотоальбоми «Колиска православної Русі».
Всеукраїнська православна виставка-ярмарок «Медовий Спас» триватиме з 19 по 23 серпня.

27.08.2009. КИЕВ. В день памяти преподобного Феодосия Печерского Предстоятель УПЦ совершил Литургию в Трапезном храме Киево-Печерской Лавры
27 августа, в день памяти одного из основателей Свято-Успенской Киево-Печерской Лавры – преподобного Феодосия Печерского, Блаженнейший Митрополит Владимир совершил Божественную литургию в Трапезном храме во имя преподобных Антония и Феодосия Печерских. Его Блаженству сослужили архиепископы: Вышгородский Павел, Белоцерковский и Богуславский Митрофан, Бориспольский Антоний, епископы: Переяслав-Хмельницкий Александр (секретарь Предстоятеля УПЦ) и Васильковский Пантелеимон, а также насельники обители в священном сане. После Литургии служился благодарственный молебен и возносились возвышенные молитвы к преподобному Феодосию Печерскому.

28.08.2009. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир совершил Литургию в честь Успения Пресвятой Богородицы
Свято-Успенская Киево-Печерская Лавра отпраздновала престольный праздник. Праздничную Литургию возглавил Предстоятель УПЦ Блаженнейший Митрополит Владимир. Богослужение происходило на Соборной площади перед Успенским храмом Лавры. Его Блаженству сослужили наместник Киево-Печерской Лавры архиепископ Вышгородский Павел, ректор КДАиС архиепископ Бориспольский Антоний, епископ Макаровский Иларий, секретарь Предстоятеля УПЦ епископ Переяслав-Хмельницкий Александр, епископ Васильковский Пантелеимон.
В ходе богослужения после чтения Евангелия Его Блаженство Митрополит Владимир обратился к верующим с назидательным словом на тему Успения Пресвятой Богородицы. По завершении торжественной Литургии был совершен крестный ход, проследовавший к Ближним пещерам. Там, на площади перед Крестовоздвиженским храмом, был отслужен молебен, который совершил Блаженнейший Митрополит Владимир. На Божественной литургии присутствовало три тысячи человек. В этот день за богослужением молились Президент Украины Виктор Ющенко, губернатор Киевской области Вера Ульянченко и другие государственные деятели.

04.09.2009. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир с архипастырским визитом посетил Черниговскую епархию
Предстоятель Православной Церкви Украины в Свято-Троицком кафедральном соборе города отслужил молебен перед ракой со святыми мощами святителя Феодосия Черниговского, поклонился святителю Лаврентию Черниговскому и обратился к верующем с проповедью о смысле молитвы. Блаженнейший Владыка отслужил литию на могиле митрополита Антония, который тридцать лет возглавлял Черниговскую кафедру, затем посетил Свято-Успенский Елецкий монастырь, где молился на могиле покойной игуменьи Амвросии. Участвующих в службах черниговчан Блаженнейший Митрополит благословил иконками Божией Матери.

04.09.2009. КИЕВ. Предстоятель Украинской Православной Церкви обратился к Президенту Украины с просьбой о защите конституционных прав верующих
3 сентября на имя Предстоятеля Украинской Православной Церкви Блаженнейшего Владимира, Митрополита Киевского и всея Украины, поступил рапорт архиепископа Тернопольского и Кременецкого Сергея. В рапорте выражена обеспокоенность, вызванная попытками сторонников филаретовских раскольников захватить Свято-Покровский храм в селе Мусоровцы Збаражского района Тернопольской области.
В связи с напряженной ситуацией, сложившейся на приходе в Тернопольской епархии, Блаженнейший Митрополит Владимир обратился к Президенту Украины Виктору Ющенко с просьбой защитить конституционные права верующих УПЦ и не допустить межконфессионального противостояния и разжигание вражды между верующими Тернопольщины.

07.09.2009. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир прийняв першого заступника міністра внутрішніх справ України
Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Володимир мав зустріч з першим заступником міністра внутрішніх справ України Михайлом Клюєвим. За заслуги перед Святою Церквою Предстоятель УПЦ нагородив Михайла Клюєва орденом святого рівноапостольного князя Володимира ІІ ступеня. Блаженніший Владика подякував високому гостю за допомогу в підготовці та проведенні візиту Святішого Патріарха Кирила в Україну і за постійну допомогу та сприяння у вирішенні питань по багатьох напрямках. Присутній на зустрічі голова Синодального відділу по взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями України архієпископ Львівський та Галицький Августин також висловив слова вдячності Михайлу Михайловичу за допомогу в роботі очолюваного ним Синодального відділу.

08.09.2009. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир принял посла Греции
Предстоятель УПЦ Блаженнейший Владимир, Митрополит Киевский и всея Украины, принял посла Греческой Республики г-на Харалампоса Димитриу по его просьбе в связи с завершением срока его пребывания в Украине. Господин Х. Димитриу поблагодарил Его Блаженство за плодотворное сотрудничество, которую греческое дипломатическое представительство имело с Украинской Православной Церковью во время его службы в Украине, и признался, что будет иметь ностальгию по нашей страной, где он провел четыре года.
Блаженнейший Митрополит Владимир, в свою очередь, отметил дружественный характер отношений Украинской Православной Церкви с греческим православным миром вообще и с Элладской Православной Церковью в частности. В завершение встречи Предстоятель Украинской Церкви наградил господина Х. Димитриу юбилейным орденом «450 лет перенесения на Волынь Почаевской чудотворной иконы Божией Матери».

09.09.2009. ТЕРНОПОЛЬ. Предстоятель УПЦ поклонился святыням Свято-Успенской Почаевской Лавры
Блаженнейший Митрополит Владимир с трехдневным архипастырским визитом прибыл в Свято-Успенскую Почаевскую Лавру. В обители Архипастыря встретил ее наместник архиепископ Почаевский Владимир вместе с насельниками и многочисленными паломниками.
По прибытии Блаженнейший Владыка вместе с сопровождающими лицами посетили монастырские святыни. Первосвятитель молитвенно поклонился честным мощам преподобных Иова и Амфилохия Почаевских.

09.09.2009. ТЕРНОПОЛЬ. Блаженнейший Митрополит Владимир посетил Свято-Богоявленский Кременецкий монастырь
Предстоятель Украинской Православной Церкви посетил Свято-Богоявленский Кременецкий женский монастырь. Блаженнейшего Владыку сопровождали наместники Киево-Печерской и Почаевской лавр архиепископы Вышгородский Павел и Почаевский Владимир и секретарь Предстоятеля УПЦ епископ Переяслав-Хмельницкий Александр. В монастыре Первосвятителя встретили настоятельница обители игуменья Марионила (Панасюк), сестры монастыря и многочисленные прихожане. После молитвословия в главном храме обители Архипастырь молитвенно поклонился чудотворной иконе Божией Матери «Всех скорбящих Радость».
Затем Первосвятитель обратился к собравшимся со словами наставления: «Каждый монастырь является особым местом на нашей грешной земле, каждый монастырь – это проводник Божьей благодати, которая посылается по вере людей через Святые Таинства. Молитесь, матушки, поскольку мир нуждается в ваших молитвах. Пусть молитва вас согревает, утешает и примиряет ваши души и сердца».

09.09.2009. ПОЧАЇВ. Предстоятель УПЦ звершив читання акафісту преподобному Іову Почаївському
Після завершення засідання Священного Синоду УПЦ, що проходило у Свято-Успенській Почаївській Лаврі, у Свято-Успенському перед мощами преподобного Іова Почаївського Блаженніший Митрополит Володимир звершив читання акафісту святому.
Перед цим мощі преподобного хресною ходою були перенесені в собор з Печерного храму – постійного місця перебування святині.
Його Блаженству співслужили члени Священного Синоду та архієреї єпископату УПЦ.

10.09.2009. ПОЧАЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир возглавил праздничное богослужение по случаю 350-летия обретения мощей преподобного Иова Почаевского
10 сентября, в день 350-летия обретения честных мощей преподобного Иова, игумена и чудотворца Почаевского, Предстоятель Украинской Православной Церкви возглавил Божественную литургию в Успенском соборе Почаевской Лавры.
Его Блаженству сослужили митрополиты: Луганский и Алчевский Иоанникий, Черновицкий и Буковинский Онуфрий, Днепропетровский и Павлоградский Ириней, Симферопольский и Крымский Лазарь, Луцкий и Волынский Нифонт, Донецкий и Мариупольский Иларион, Хмельницкий и Староконстантиновский Антоний, Николаевский и Вознесенский Питирим, Черкасский и Каневский Софроний; архиепископы: Хустский и Виноградовский Марк, Тульчинский и Брацлавский Ионафан, Тернопольский и Кременецкий Сергий, Каменец-Подольский и Городокский Феодор, Винницкий и Могилев-Подольский Симеон, Криворожский и Никопольский Ефрем, Вышгородский Павел, Белоцерковский и Богуславский Митрофан, Почаевский Владимир; епископы: Уманский и Звенигородский Пантелеимон, Хотинский Мелетий, Горловский и Славянский Митрофан, Владимир-Волынский и Ковельский Никодим, Шепетовский и Славутский Владимир, Макаровский Иларий, Переяслав-Хмельницкий Александр и Городницкий Александр, Кременчугский и Лубенский Владимир.
За богослужением Архипастырь обратился к богомольцам со словами наставления. По завершении богослужения Первосвятитель молитвенно поклонился чудотворной Почаевской иконе Божией Матери, после чего возглавил крестный ход с нетленными мощами преподобного Иова, которые таким образом были перенесены из Успенского собора до пещерного храма. Во время крестного хода Блаженнейший Митрополит Владимир совершил чин освящения места под строительство нового храма в честь Преображения Господня.
В конце освящения Архипастырь поздравил собравшихся с днем памяти преподобного Иова и пожелал его молитвенного заступничества перед Господом.

11.09.2009. РІВНЕ. Предстоятель УПЦ із архіпастирським візитом відвідав єпархію
10 вересня Блаженніший Митрополит Володимир із архіпастирським візитом відвідав Рівненську єпархію.
Спершу Архіпастир завітав до скиту святої праведної Анни Свято-Миколаївського Городоцького жіночого монастиря, який знаходиться в селі Онишківці Дубнівського району Рівненської області. Число насельниць у ньому на сьогодні становить 30 осіб. На приїзд Предстоятеля УПЦ в обителі чекали керуючий Рівненською єпархією архієпископ Варфоломій, настоятелька ігуменя Михаїла (Заєць), сестри та парафіяни.
Ігуменя Михаїла провела Предстоятеля територією скиту й розповіла про стан справ в обителі. Скит розбудовується з кожним роком. І ось одну із новозведених будівель, а зокрема жилий корпус, цього разу освятив Предстоятель Української Православної Церкви. За понесені труди на церковній ниві Первосвятитель удостоїв настоятельку обителі права носіння другого наперсного хреста.
Далі Митрополит Володимир відвідав Свято-Покровський жіночий монастир в смт Гоща. Біля входу в головний храм обителі Архіпастиря та супроводжуючих його осіб хлібом-сіллю зустрічала настоятелька монастиря ігуменя Ірина (Сачук).
На молитовну згадку про відвідини Гощанського монастиря Владика Митрополит подарував обителі образ Іова Почаївського з часточкою його мощей. Окрім цього, за заслуги перед Святою Церквою Первосвятитель нагородив настоятельку обителі ювілейним орденом «450 років перенесення на Волинь Почаївської чудотворної ікони Божої Матері». Насельниць обителі та вірян Блаженніший Владика благословив Почаївськими іконками Божої Матері
Останнім пунктом перебування Предстоятеля Церкви у Рівненській єпархії став Свято-Троїцький Корецький жіночий монастир.
Зайшовши до Свято-Троїцького храму, Владика Митрополит вклонився чудотворній іконі Божої Матері „Споручниця грішних”. Черниць, вихованок духовного училища та вірян Архіпастир благословив іконками Почаївської Божої Матері.

14.09.2009. КИЇВ. До столиці України прибула Почаївська ікона Божої Матері
13 вересня до Києва прибула чудотворна Почаївська ікона Божої Матері. На Центральному залізничному вокзалі її зустріли духовенство та віруючі. Далі хресною ходою святиня була перенесена до Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.
Біля Святих воріт Лаври ікону зустрів Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир.
Чудотворний образ перенесли на площу перед Свято-Успенським собором, де перед ним Архіпастир відслужив молебень. Його Блаженству співслужили архієпископи: Білогородський Миколай, Овруцький і Коростенський Віссаріон, Вишгородський Павел, Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій, Білоцерківський і Богуславський Митрофан, Бориспільський Антоній; єпископи: Макарівський Іларій, Яготинський Серафим, Переяслав-Хмельницький Олександр, Васильківський Пантелеімон, а також сонм столичного духовенства.
Звертаючись до присутніх зі словами настанови, Первосвятитель сказав: «Сьогодні Сама Цариця неба і землі прибула в Київ, щоб разом із нами прославити Її Сина і помолитись один за одного. В лиці Божої Матері нам дана така Особистість, перед якою проливаються ріки сліз людського горя, якого немало в цьому світі. У нас є Матір Божа, у нас є Її чудотворна сила, котру Їй дав Господь. Сьогодні той випадок, коли Сама Пречиста прийшла до нас, щоб вислухати нас та помолитись разом із нами».
Наприкінці проповіді Блаженніший Владика висловив сподівання, що перебування Почаївської ікони Божої Матері в різних куточках України допоможе подолати церковний розкол та згуртувати український народ.