Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

11.08.2008. МИКОЛАЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир очолив урочистості з нагоди причислення до лику святих новомучеників Василіївських

10 серпня, перебуваючи з архіпастирським візитом у Миколаївський єпархії, Предстоятель Української Православної Церкви очолив урочистості з нагоди причислення до лику святих новомучеників Василіївських.
Божественна Літургія та чин прославлення святих відбулися у кафедральному соборі Різдва Богородиці міста Миколаїв.
Його Блаженству співслужили архієпископи: Тульчинський і Брацлавський Іонафан, Черкаський і Канівський Софроній, Миколаївський і Вознесенський Питирим, Вінницький і Могилів-Подільський Симеон, Криворізький і Нікопольський Єфрем, Херсонський і Таврійський Іоанн, Вишгородський Павел, єпископи: Олександрійський і Світловодський Пантелеймон, Хотинський Мелетій, секретар Предстоятеля УПЦ Переяслав-Хмельницький Олександр, а також духовенство єпархії.
За богослужінням також молився губернатор області Олексій Гаркуша разом з іншими представниками влади регіону.
За Літургією (після малого входу) відбувся чин прославлення святих Миколаївської єпархії священика Сергія Штенка та мирян Прохора Бунчука і Кирила Приймака, які прийняли мученицьку кончину в роки гонінь на Святу Церкву. Була відправлена остання панахида за новомучениками, а голова Синодальної комісії з канонізації святих архієпископ Херсонський і Таврійський Іоанн оголосив рішення Священного синоду УПЦ від 18 квітня 2008 року (Журнал засідання № 33) про причислення вищезгадуваних мучеників до лику місцешанованих святих Миколаївської єпархії.
Потім єпископ архієпископ Криворізький і Нікопольський Єфрем зачитав життія прославлених угодників Божих. Насамкінець, пролунали тропар і кондак новомученикам, після чого Первосвятитель разом із співслужащими архієреями та духовенством вклонилися іконописному зображенню святих та їхнім чесним мощам. Після богослужіння численні віруючи також вклонилися нетлінним мощам святих мучеників.
Після недільного Євангельського читання Предстоятель Української Православної Церкви звернувся до пастви зі проповіддю, у якій розповів про святих угодників Божих, а також, зокрема, про мучеників, які для кожного віруючого є прикладом для наслідування.
Також Православна Церква вшанувала пам’ять святителя Питирима, єпископа Тамбовського. Тож архієпископ Миколаївський і Вознесенський Питирим відзначив день свого небесного покровителя. Як під час богослужіння, так і після нього тезоіменитий владика приймав поздоровлення від гостей, духовенства та пастви.

Максим Сидоренко