Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

20.06.2007. КИЇВ. Керівник Держкомнацрелігій наголосив, що повернення церковного майна є не так політичною, як фінансовою проблемою

У Клубі Кабінету Міністрів України 19 червня відбулася пряма телефонна лінія з виконуючим обов’язки голови Державного комітету у справах національностей та релігій Георгієм Поповим. Найактуальнішим питанням, яке розглядалося під час телефонної лінії, було питання повернення релігійним організаціям колишнього церковного майна. За словами керівника Держкомнацрелігій, більшість церков та інших культових споруд уже повернуті державою, хоч ще чимало потрібно повернути. Тепер Фонд державного майна України за поданням державних адміністрацій сформував список, до якого входять 316 споруд, повернення яких розглядатиметься відповідно до перспективного плану.
Як наголосив Георгій Попов, проблема повернення церковного майна є не стільки політичною, скільки фінансовою. Він зокрема зазначив: «У цих спорудах здебільшого розміщуються соціальні заклади, зокрема лікарні, школи, притулки для дітей з фізичними вадами, тому проблема пов’язана з будівництвом нових приміщень, на що потрібні чималі кошти». Керівник комітету також проінформував про те, що це питання не вирішується через небажання місцевої влади дотримуватися закону. Караїмська громада столиці, яка нараховує 300 осіб (а всього в Україні 1200 караїмів), вже кілька років вимагає повернути будинок кінаси, де зараз міститься Будинок актора. Але Київрада, у комунальній власності якої є ця споруда, не має наміру це робити. Георгій Попов підкреслив: «Будинок кінаси стовідсотково є власністю зареєстрованої караїмської громади, і альтернативи тут бути не може». За його словами, інша ситуація є в Криму. У Євпаторії, наприклад, кінасу вже передано караїмам і у Сімферополі це питання також вирішено – через кілька місяців державну структуру (Держкомтелерадіо АР Крим), яка розміщена в приміщенні кінаси, буде відселено. Цьогоріч 24 січня Кабінет Міністрів України створив Комісію з питань повернення майна релігійним організаціям на чолі з віце-прем’єр-міністром Дмитром Табачником. Керівник Держкомнацрелігій є заступником голови комісії. На його комітет покладені організаційні та технічні питання її роботи. На переконання Георгія Попова, Україна останнім часом пережила релігійний ренесанс. За 15 років (з моменту прийняття Закону про свободу совісті та релігійні організації) у власність та користування релігійним організаціям передано 3 600 колишніх культових споруд, причому майже 2 000 з них є пам’ятками архітектури державного чи місцевого значення. Майже вдвічі зросла кількість релігійних громад – зараз їх нараховується 33 тисячі. За сприяння органів виконавчої влади та місцевого самоврядування побудовано 4 900 культових споруд, у стані будівництва перебувають ще 2 400.
УКРІНФОРМ