Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

12.06.2007. КИЇВ. В Українському домі відбулось зібрання розколоучителів та їх прибічників

В центрі Києва відбувся другий форум „За українську помісну православну церкву”. Вже доводиться звикати, що будь-який захід, який проходить під патронатом пана Анафеми та політиків-аутсайдерів, користується назвою та фразерством, які не відповідають дійсності. Але цього разу організатори та інформаційні провокатори „Київського патріархату” перевершили самі себе. По-перше вже в самій назві смішно було читати про всеукраїнський форум, адже на нього не було запрошено нікого крім прибічників пана М. Денисенка (Філарета) та його радикальних ідей, щодо знищення Української Православної Церкви. Найчисельніша Православна Церква в Україні, визнана світовим Православ’ям була просто знехтувана. Пів біди, якби мова йшла лише про ієрархів, з якими ідеологи розколу завжди боялись іти на прямий діалог. Але ж було зігноровано членів українського свідомого громадського суспільства, до яких належать вірні Української Православної Церкви. Представники наукової та творчої спільноти, теологи, рядові громадяни не байдужі до долі українського православ’я мабуть були зайвими на заході, де „музику замовляли” Денисенко з братом президента. Не було місця також і для представників УАПЦ, ієрархи якої були звинувачені Філаретом у співпраці з „ворогами народу”. По-друге, найменування форуму „За українську помісну православну церкву” дискредитує саму обґрунтованість цього зібрання, адже для вирішення цього тонкого і вельми важливого питання аж ніяк не можна обійтись півсотнею представників Київської інтелігенції, яку за допомогою президентського адмінресурсу зібрали до купи в залі.
Мабуть ще на жодному подібному зібранні за всі 15 років існування філаретівського розколу не приділялося стільки уваги президенту Росії як цього разу. І хоча традиційно товклися, як вода в ступі, теми „Кремлівського впливу”, досягнення глави сусідньої держави в справі об’єднавчих процесів виступало подразником для доповідачів. Спочатку пан Денисенко порівняв Путіна з Ющенко, хоча ні тому ні другому це, мабуть, не сподобалось би, потім вже „митрополит” Андрій Горак порівняв Віктора Андрійовича з рівноапостольним імператором Костянтином… Зал дещо налякався, тому що ті з присутніх, які знали хто такий святий Костянтин, з схвильованим напруженням очікували куди заведуть Горака такі асоціативні порівняння.
Загалом нічого нового на форумі не сталося. Такі ж самі лозунги, концепції та тези, як і у 1992 році, коли за допомогою державних чинників та не церковних структур було утворено розкольницьке угруповання УПЦ-КП.
Ймовірно, що цей, вже другий, форум є не більш ніж настановою по впровадженню ідеологічної мертвечини на найближчий час.