Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

12.06.2007. ТУЛЬЧИН. Відбувся хресний хід з Ченстоховською Тиврівською іконою Богородиці

З благословення архієпископа Тульчинського і Брацлавського Іонафана ікона була освячена в храм Миколая Чудотворця м. Гніван. Потім відбувся хресний хід до Тиврова, в якому взяли участь священнослужителі Тиврівського округу та миряни.

У 1742 році акт комісії під головуванням єпископа Луцького та Брест-Литовського з визнання ікони Божої Матері чудотворною занотував історію появи образу у подільському містечку Тиврів. Він оповіщає, що ікона була привезена місцевим поміщиком паном Михайлом Калитинським з Ченстохова ( сучасна Польща). У 1739 р., перебуваючи у Ченстохові на прощі, він у день Різдва Богородиці купив кону у убогої дівчини, яка впевнила пана, що саме ця ікона необхідна йому та його дому. Вбачаючи у цих словах Боже веління, Михайло Калитинський святиню привіз у Тиврів.
Перше чудо в відбулося у панській садибі, де гості побачили невимовне світло, яким засяяв образ. Потім це було явлене багатьом, Михайло Калитинський, розуміючи свій обов`язок, наказав перенести ікону до каплиці. Але у ві сні отримав повеління Богородиці перенести образ у православний храм, освячений на честь святого Миколая. З того часу дива стали розповсюджуватися серед віруючого населення.