Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

11.05.2007. КИЇВ. Відбудеться презентація духовної літератури для незрячих

14 травня 2007 р., об 11.00 в конференц-залі в українському представництві РІА “Новини” (Станиславського, 3, кв. 50) відбудеться прес-конференція, присвячена презентації духовної літератури для незрячих.
Ось уже кілька років підряд існує тісна співпраця між Волинською єпархією та Волинським відділенням УТОС. Священнослужителі та вихованці Волинської духовної семінарії щосереди проводять уроки Закону Божого для незрячих в актовому залі Волинської філії УТОС. З незрячими дітьми організовуються та проводяться вечори відпочинку: різні конкурси та змагання, щоб вони не відчували себе неповноцінними у цьому світі. Цього року, як і в попередні роки, в шосту неділю після Пасхи, яка називається «Неділею про сліпонародженого» по всіх храмах Волинської єпархії проводиться благодійна акція збору коштів для матеріальної підтримки незрячих. За матеріальної та духовної підтримки митрополита Ніфонта неодноразово організовуються паломницькі поїздки по наших святинях, де для незрячих звершуються спеціальні богослужіння, які коментують священнослужителі. Неодноразово під час поїздок богослужіння очолює владика Ніфонт, а прочани завжди мають можливість посповідатись та причаститись святих Христових Тайн. Таким чином, незрячі мають змогу, у своєму світі, наскільки це можливо, побачити красу богослужіння.
У 2003 році з благословіння митрополита Луцького і Волинського Ніфонта кліриком храму Всіх Святих землі Волинської священиком Олександром Мазураком був організований церковний хор з незрячих. Вперше цей хор виступив на благодійному концерті для дітей-сиріт. Відтоді почались його будні і свята. Влітку 2003 р. (а відтоді і кожного Успенського посту) незрячі співали у Свято-Успенській Почаївській Лаврі на Літургії під час паломницької поїздки. Це було великою радістю не тільки для волинян, а й для самої Лаври, адже як казали насельники – така подія вперше в історії Лаври. І треба було бачити як старенькі монахи та молоді послушники, залишаючи свій послух, приходили до храму хоч на кілька хвилин, щоб послухати спів незрячих, і залишали богослужіння зі сльозами на очах.
Всі, хто хоч раз побував в неділю чи свята у тимчасовому храмі Всіх Святих землі Волинської на ранній літургії, добре знають: ця служба – особлива. Хористи, які беруть участь в Богослужінні, не можуть бачити ні слова піснеспівів, ані ноти. Проте всі присутні під час літургії у храмі відчувають якесь особливе духовне піднесення. Без сумніву: ці незрячі люди співають не устами – серцем. Репетиції хору відбуваються двічі на тиждень у гуртожитку Волинського відділення Українського товариства організації сліпих, який знаходиться поруч з храмом. За кілька років існування колективу його учасники повністю вивчили літургію. Як нелегко вивчити слова двогодинної служби тим незрячим, які не опанували навички читання спеціального шрифту (таких з 13-и хористів – добра половина)?!
Рано-вранці в неділю і свята, взимку і влітку, за будь-якої погоди з різних кінців міста добираються фізично незрячі хористи на службу, яка розпочинається о-пів на сьому, вважаючи дарунком долі таку можливість прославляти Господа.
У 2004 році з благословіння митрополита Луцького і Волинського Ніфонта, вихованці Волинської Духовної Семінарії під керівництвом священика Валентина Марчука виготовили, вірніше викололи короткий молитвослов для незрячих мовою Брааля. У 2006 р. був розроблений і виданий тиражем повний молитвослов для незрячих.
У цьому, 2007 році, виданий Закон Божий (Священна історія Старого і Нового Завітів) у п’яти книгах (тираж 650 екз.). Для видання як молитвослову, так і Закону Божого потрібні були кошти. Дякувати Богу, знайшовся благодійник, який фінансував видання Молитвослову. Волинська єпархія, особисто митрополит Ніфонт, Волинська організація УТОС, особисто голова Симончук Ю.П. висловлюють щиру подяку Джулінському Леоніду Володимировичу власнику фірми «Домінанта» м. Луцька за надану допомогу у виданні молитвослову і Закону Божого.
З метою подальшої роботи у питанні поглиблення духовності не лише реабілітантів, а й інших членів УТОС виникла потреба збудувати неподалік від реабілітаційного центру Православний храм на честь свт. Луки, архієпископа Кримського. На даний час вирішується питання про виділення земельної ділянки.

Довідки за телефонами 279-56-35, 279-87-73

Вхід по редакційним посвідченням.