Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

27.04.2007. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Відбулась урочиста свічкова хода в пам’ять Чорнобильської трагедії

У день 21-ї річниці чорнобильської трагедії, Високопреосвященніший АНТОНІЙ, Архієпископ Хмельницький і Шепетівський, на запрошення спілки чорнобильців Хмельницької області, взяв участь в урочистій свічковій ході від майдану Незалежності до каменя, закладеного на місці, де буде споруджено пам’ятник чорнобильцям, які загинули під час ліквідації аварії, рятуючи світ від смертоносної хвилі радіації, що на розі вулиць Кам’янецької і Прибузької у м. Хмельницькому. Відправивши панахиду по загиблим героям-Чорнобильцям на місці майбутнього пам’ятника, Архієпископ АНТОНІЙ звернувся до усіх присутніх з наступною промовою:
«Багато випало на долю нашого українського народу трагічних, скорботних дат, пам’ять про які до глибини душі пронизує серце сльозами… Сьогодні ми вшановуємо героїв-чорнобильців, які стали на захист людства від смертоносної радіаційної хвилі. Багато з них не дожили до сьогоднішнього дня, ціною власного життя довівши вірність державі, готовність йти на самопожертву заради інших.
Святе Письмо говорить: «Немає більшої любові, ніж та, коли хто покладе життя своє за други своя» — чорнобильці, вступивши у двобій із полум’ям, втілили ці слова у реальне життя, виконавши у вищій мірі Закон любові.
Техногенна катастрофа, що скалічила 26 квітня 1986 року життя й долі багатьох мільйонів людей колишнього Радянського Союзу стала страшною пересторогою для усіх жителів Землі, вплинувши на свідомість людей усього світу.
Людство вперше у великих масштабах зіткнулось із таким невідомим досі страшним явищем, як радіація. Явищем, що не має ні запаху, ні кольору, ні кордонів розповсюдження…
Наслідки трагедії величезні: постраждало 3,2 млн. чоловік, серед них – понад 1 мільйон дітей; небезпечні дози опромінення отримали більше мільйона громадян України, радіаційного ураження зазнала 1/12 частина території всієї України, із 76 забруднених населених пунктів евакуйовані близько 90 тисяч чоловік. Загалом, у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи брало участь близько 800 тисяч чоловік.
За двадцять один рік, що минув з часу чорнобильської трагедії, радіація забрала життя сотень тисяч людей, причетних до всенародного подвигу, які отримали, у наслідок радіоактивного враження, невиліковні хвороби. Схилімо свої голови перед тими, кого немає в живих, піднесімо за них у цей скорботний день щирі молитви до Господа!
Нехай буде вічна пам’ять тим, хто віддав своє життя заради майбутніх поколінь і загинув у нерівній боротьбі із полум’ям, а також від хвороб, які дістав ліквідуючи наслідки Чорнобильської аварії!
Героїчний подвиг “чорнобильців” назавжди залишиться в душах і серцях усіх людей!»
На урочистостях були присутні Голова Облдержадміністрації, Голова Облради, Міський Голова, керівники управлінь і відомств, громадськість міста.
Прес-служба Хмельницької єпархії