Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

04.04.2007. КИЇВ. Блаженніший Володимир, Митрополит Київський і всієї України виступив зі зверненням з приводу останніх подій в політичному житті України

У тексті Звернення говориться: “Улюблені у Христі брати і сестри! Дорогі співвітчизники! Завершується Великий святий і спасительний піст. Пройшовши шлях Чотиридесятниці ми вступили в його останній тиждень, коли молитовно згадуємо останні дні земного життя та служіння нашого Спасителя. Ми роздумуємо над стражданнями і Хресною смертю Господа нашого Іісуса Христа та літургійно сопереживаємо Йому, стаємо по слову апостола Павла співучасниками Його страждань, щоб засвоївши їх, наслідувати вічне життя. Однак ворог роду людського не дрімає і іронією долі цей тиждень став воістину страстним не лише в богослужбовому житті Церкви, але і в житті нашого суспільства.
Ми знову стаємо свідками розгортаючогося протистояння та збільшення політичної напруги. Вважаємо, що будь-які невиважені дії політиків можуть призвести до непередбачуваних наслідків. Нас тривожить той факт, що люди знову почали ділитись на своїх і чужих.
Сьогодні, як і завжди, Церква зі своїм народом. Вона ніколи не ділила, не ділить і не буде ділити своїх дітей за походженням, соціальним статусом, національністю, мовою або політичними уподобаннями. Політичні вподобання та суперечності не повинні розділити батьків з дітьми, подружні пари, друзів або співробітників. Політика не повинна посіяти плевели ненависті і злоби в наші серця. Збереження суспільного миру і спокою у вирі сьогоднішніх подій — це спільний наш обов’язок. Пригадаймо слова св. ап. Павла: „якщо це можливо з вашого боку, будьте у мирі з усіма людьми»(Рим.12,18). Ми закликаємо політиків до мудрості і виваженості. Пам’ятайте, що від правильності ваших дій залежить можливість віднайдення дороги до порозуміння. Заради збереження спокою в країні і блага народу пожертвуйте своїми амбіціями і сядьте за стіл переговорів.
Наш пастирський обов’язок нагадати, що всі ми діти єдиного Небесного Отця, діти єдиної матері — України. Ми повинні пам’ятати про це, незалежно від того, які політичні погляди поділяємо. Не потрібно знову своїми ділами зводити на Голгофу Христа, не потрібно знову розпинати Україну та роздирати її хітон.
„Мир вам!» З такими словами звернувся воскреслий Христос до своїх учнів. Мир всім, мир кожній людині — з цими словами звертається до нас Христос Спаситель, Який претерпів хресні страждання і смерть, щоб вселити в серця Своїх послідовників мир, спокій і братерську любов.
Всіх вас, брати і сестри закликаємо до терпіння та посиленої молитви за нашу Державу. Нехай світло Воскреслого Господа нашого Іісуса Христа просвітить розум і серця тих, хто бажає нашому народу добра.
Віра у Воскресіння Христове об’єднувала і об’єднує всіх Його послідовників. У світлу пасхальну ніч, у вирі політичних подій ми повинні зуміти побачити в кожному нашому ближньому брата і сестру. До цього нас закликає Свята Церква: обіймімо один одного радістю, скажімо браттям і ненавидячим нас: простимо один одному все Воскресінням(Стихира Пасхи), щоб єдиними устами славити Воскреслого Христа Життєдавця.
+ Володимир,
Митрополит Київський і всієї України
4 квітня 2007р.
Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра”