Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

18.04.2006. ЧОРНОБИЛЬ. Затверджений церковний план вшанування жертв трагедії на ЧАЕС на території “зони відчудження”

У Свято-Іллінській парафії міста Чорнобиля — єдиному діючому православному храмі проводитимуться заходи присвячені пам’яті двадцятиліття трагедії на ЧАЕС. Настоятель парафії священик Миколай Якушин розповів про план їх проведення: “25 квітня о 12 годині дня буде освячено каплицю на честь Покрови Богородиці. Вона збудована за один рік за допомогою та ініціативою МВС України. Вийшло так, що люди у міліцейській формі ніяк не були відображені у пам’ятних монументах на території зони відчуження, хоча вони прийняли на себе левову частку роботи. Вона розміщується при в’їзді у зону. Ті, хто буде туди заїжджати, зможуть вшанувати загиблих правоохоронців.
У ніч з 25 на 26 квітня у 45 хвилин опівночі на міському причалі відбудеться зустріч хресного ходу з Чорнобильськими іконами, що розпочав йти водами Дніпра і Прип’яті з міста Херсонес у Криму. О першій годині ночі звершиться освячення “Дзвону скорботи”. О першій двадцять сім дзвін сповістить про страшну трагедію, що трапилась двадцять років тому на ЧАЕС, після чого ми розпочнемо служити нічну Божественну літургію. О десятій годині ранку священнослужителі і вірні прибудуть на атомну електростанцію, де буде звершено молебень і освячення місця під будівництво каплиці на честь ікони Богоматері “Троєручиця”, а згодом відправлена заупокійна літія.”
На спомини двадцятилітньої трагедії та молитовне поминання загиблих, за словами настоятеля, очікується прибуття перших осіб держави, Предстоятеля та єпископату Української Православної Церкви, відомих громадських діячів України та зарубіжжя, десятків тисяч колишніх жителів зони відчуження, працівників та ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС.