Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

24.03.2006. ЧЕРНІГІВ. Православне товариство організовує показ фільму “Благословення чи прокляття”

Документальний фільм “Благословення чи прокляття” зможуть побачити чернігівці наступної неділі, 26 березня в кінотеатрі ім. Щорса о 12.00.
Цей фільм досліджує життєвий шлях Курта Кобейна – лідера рок-групи “Нірвана” — та намагається знайти відповідь на запитання, чому ця молода людина, в якої було практично все: слава, багатство, любов мільйонів шанувальників, сім’я, маленька дитина, покінчила з життям у 27 років у стані глибокої депресії. Паралельно автори фільму розповідають також про “маленького Моцарта” – нашу сучасницю Поліну Осетинську.
“Якщо коротко, наш фільм про війну добра і зла за душі людей, — говорить сценарист і режисер картини Василь Яцкін. – Про той виклик, що стоїть перед людиною, яка приходить у світ. Ми ставимо питання, чому талант людини в деяких випадках стає благословенням, а в інших – обертається прокляттям?” До речі, автор стрічки Василь Яцкін зустрінеться з глядачами після перегляду фільму і дасть відповіді на їхні запитання.
За його словами, фільм “Благословення чи прокляття” – лише перший фільм серіалу “Під сонцем”, тобто його можна сприймати як запрошення до серйозної розмови про духовність, про пошуки сенсу життя, про виховання. “Ми знімали “Під сонцем” як світську картину без прямої проповіді православ’я, без появи на екрані священика, — розповідає В. Яцкін, — щоб картину можна було показувати там, куди священика з проповіддю можуть і не пустити. Лише діти наприкінці нашого фільму напряму говорять про Христа”.
Варто зауважити, що цей фільм створювався за благословенням схиігумена Ілії з Оптиної пустині саме для пошуку шляху до людей, які живуть поза Церквою, в першу чергу — молоді. Він став дипломантом фестивалів “Золотий витязь” і “Покров” (м. Київ), “Радонеж” (м.Москва), нагороджений також місіонерським відділом Московської Патріархії РПЦ. Показ картини в Чернігові відбудеться за ініціативою Чернігівського православного товариства, яке щомісяця кожної останньої неділі запрошує чернігівців на перегляд найкращих православних фільмів про віру, надію та любов.
Вікторія Сидорова, “Високий Вал”