Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

08.12.2005. КИЇВ. Розпочали роботу Х Міжнародні “Могилянські Читання”

У Києво-Печерському музеї-заповіднику відкрились Х Міжнародні “Могилянські читання” на тему “Монастирські комплекси в контексті християнської культури”. Науковий форум зібрав визначних учених з України та закордону. На конференції працюють десять секцій, на котрих у академічних диспутах вчені прагнуть відповісти на актуальні питання вивчення монастирських комплексів і будівель, визначних сакральних пам’яток історії і культури, їх консервації та збереження.
На відкритті читань прозвучало вітальне слово та благословення на добру справу від Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, зачитане ректором Київської духовної академії професором-протоієреєм Миколаєм Забугою. Затим виступив гендиректор заповідника Сергій Кролевець, який побажав духовенству і ученому товариству плідної співпраці. Серед виступів почесних гостей: слово міністра культури і туризму України Ігоря Ліхового, заступника голови Українського товариства хорони пам’яток історії та культури Миколи Пархоменка, голови комітету з питань культури і духовності Леся Танюка, інших.
У перший день пленарних засідань були представлені доповіді докторів наук Василя Уляновського (“Монастир в миру і мирське в монастирі: проблеми сакрального і профанного”), Марка Мельника (“Свята Печерська Лавра в писаннях святителя Петра Могили”), Гліба Івакіна (“Археологічні дослідження 2005 року на території Київського Арсеналу” (попередні результати)), тощо. У роботі форуму приймають активну участь викладачі та студенти Київської духовної академії, чисельне духовенство, які спробують донести до свідомості учасників духовно-культурне та просвітницьке значення монастирів для нашого народу у сучасності.
Коментуючи роботу Читань генеральний директор Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Сергій Кролевець зазначив: “Десять років тому, Національний Заповідник разом з Українською Православною Церквою започаткували щорічну науково-практичну конференцію. Ця конференція отримала назву “Могилянські читання”. Наше суспільство і сьогодні повною мірою не усвідомлює тієї ролі, яку зіграв святитель, визначний політичний і культурний діяч Петро Могила. Великий син своєї Батьківщини зробив для рідної землі неоціненний внесок у розвиток, становлення тих надбань, які сьогодні грають важливу роль у культурній спадщині України. Його науковий, культурний, релігійний доробок буде не один рік предметом вивчення і всебічного аналізу на благо народу та нашої України”.
“Десять років для будь яких наукових зібрань — дуже довгий строк, — сказав заступник директора Інституту археології НАНУ доктор історичних наук Гліб Івакін. — Звичайно буває так, що один рік, два зробиш конференцію, а потім вже не виходить. Як бачимо, читання розвиваються з кожним роком. Дуже радує, що залучається все більше і більше науковців з різних наукових центрів, і не тільки з України. Це теж дуже важливо, бо не можна “варитись тільки у своєму соку”. Я не погоджуюсь з декотрими напрямками досліджень, виділених у окремі секції, але для цього ми нині і зібрались, щоб поділитись нашими науковими досягненнями і обговорити наболілі питання”.
Конференція завершиться 9 грудня.