Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

15.09.2005 — 12.10.2005

15.09.2005. СУМЫ. В Пастырско-богословском духовном училище начался новый учебный год
В день церковного индикта в Пастырско-богословском духовном училище начался новый учебный год. Божественную литургияю по этому случаю возглавил архиепископ Сумской и Ахтырский Марк. После молебна на начало учения владыка обратился к воспитанникам, преподавателям и гостям училища с напутственной речью, в которой подчеркнул важность получаемых знаний в деле нашего спасения. В этом году в училище приняло 21 воспитанника. Подробную информацию о Сумском пастырско-богословском духовном училище можно найти на страничке: http://eparhia-sumy.org.ua/spbdu.php

15.09.2005. САРНЫ. В Полесье заложен камень под строительство нового храма
В поселке городского типа Клесив освящено место и заложен камень под строительство нового храма. В сослужении духовенства епархии чин освящения совершил архиепископ Сарненский и Полесский Анатолий. Отрадно отметить, что это третий православный храм, который будет действовать в поселке, наряду с храмами Успения Божией Матери и Первоверховных апостолов Петра и Павла. Поселковый голова, присутствовавший во время чина освящения и закладки камня, в своем приветственном слове отметил, что пожертвования всех, кто будет причастен к сооружению святого храма, будут способствовать христианскому просвещению.

15.09.2005. ЧЕРКАСИ. В єпархії відбулися збори благочинних
Архієпископ Софроній провів чергові збори благочинних єпархії. На зборах були розглянуті питання пастирської дисципліни, а також церковної дисципліни в звершенні таїнств і треб, розв’язувались проблеми по створенню парафіяльних бібліотек і організації недільних шкіл. Окремою темою розмови став аналіз сучасного стану церковно-державних відносин в Україні. Владика Софроній закликав духовенство ревно виконувати пастирське служіння і бути взірцем для віруючих.
Прес-служба Черкаської єпархії

15.09.2005. КРИВИЙ РІГ. Храм в ім’я святого пророка Іоанна відзначив десятилітній ювілей
Храм на честь святого пророка Іоанна Предтечі в селі Посуньки Верхнєдніпровського району Дніпропетровської області відзначив 10-ліття від дня відкриття. За святковою Божественною літургією молилося чимало духовенства та почесних гостей. Після закінчення богослужіння єпископ Криворізький і Нікопольський Єфрем привітав настоятеля храму священика Олега Власова і прихожан зі святом і побажав, щоб у майбутньому Господь по молитвах святого пророка Іоанна Предтечі не залишав мешканців селища в складну хвилину.
Прес-служба Криворізької єпархії

16.09.2005. ВІННИЦЯ. На храмі Архістратига Михаїла засяяли нові хрести
Трудами громади на чолі з настоятелем священиком Іоанном Ярем майже завершені зовнішні роботи на будівництві нового храму на честь Архістратига Михаїла у селі Серебрія Могилів-Подільського району. Днями на куполах храму з’явилися хрести, які освятив благочинний Могилів-Подільського району у присутності керівників районної влади і місцевих мешканців.
Прес-служба Вінницької єпархії

16.09.2005. ЛУГАНСЬК. З Італії прибула ікона святителя Миколая Чудотворця
За благословенням Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, з міста Барі (Італія) до Луганської області прибула ікона святителя Миколая Чудотворця з часткою мощей. Поклонитися святині можна 17 вересня в Перевальському районі, 18-28 вересня в місті Алчевську, 28 вересня святиню буде перевезено в місто Ровеньки.

16.09.2005. ВІННИЦЯ. Митрополита Макарія з днем народження привітали керівники міста та області
Святкування 67-ої річниці від дня народження митрополита Макарія розпочалося у Свято-Преображенському кафедральному соборі. Владика відправив Божественну літургію, під час якої йому співслужили отці благочинні. Єпархіальне духовенство та численні парафіяни, які були присутні на богослужінні, привітали свого архіпастиря з днем народження. Після Літургії в резиденції митрополита відбувся урочистий прийом, на якому були присутні духовенство, керівники області і міста. Владику привітали голова Вінницької обласної державної адміністрації О. Домбровський, голова обласної ради Ю. Іванов, виконуючий обов’язки міського голови В. Козак, керівники управлінь і відомств, бізнесмени, представники громадських організацій.
Прес-служба Вінницької єпархії

16.09.2005. ЖИТОМИР. Духовенство епархии решило составить каталог ценных икон и церковной утвари
В Спасо-Преображенском кафедральном соборе под председательством епископа Житомирского и Новоград-Волынского прошло епархиальное собрание. На нем рассматривались вопросы епархиальной жизни, в частности об участии представителей епархии в областном религиозном совете. В связи с участившимися кражами в церквах решено составить епархиальный каталог наиболее ценных икон и церковной утвари.

19.09.2005. САРНЫ. Архиепископ Анатолий заложил новый храм
Архиепископ Сарненский и Полесский Анатолий освятил место под строительство Свято-Михайловского храма в селе Ясногородка Сарненского района. Старый храм был разрушен, и православные верующие ходят молиться в церкви соседних сел. Владыка поздравил ясногордчан со знаменательным событием, отметив, что храм Господень не только примирит человека с Богом, но и будет способствовать возрождению сельской жизни.

19.09.2005. КАМЕНЕЦ-ПОДОЛЬСКИЙ. Епископ Феодор отслужил Божественную литургию в храме святого апостола Андрея Первозванного
Епископ Каменец-Подольский и Городокский Феодор отслужил Божественную литургию в храме Святого апостола Андрея Первозванного в селе Купин Городокского района и обратился к присутствующим на службе людям с назидательным пастырским словом. Посещение приходов епархии — пастырский долг правящего архиерея. Исполняя его, епископ Феодор часто посещает приходы вверенной ему епархии, а миряне с любовью встречают своего архипастыря.

20.09.2005. КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ. Освячено храм на честь Святої Тройці
Єпископ Феодор освятив храм на честь Святої Тройці в селі Жванець Кам’янець-Подільського району. Трагічні для Православної Церкви віхи історії пам’ятають старожили цього села: перед Великою Вітчизняною війною в 1935 році на найвищій точці обривистого берега річки Дністер було розпочато грандіозне будівництво клубу. Та не звичайний камінь було покладено в стіни цього комсомольського закладу, а той, що був добутий зі зруйнованого вибухівкою храму Святого благовірного князя Олександра Невського в Кам’янці-Подільському та з надмогильних пам’ятників місцевого кладовища.
Храм в селі Жванець, що нині освячено, переобладнано з викупленої у господарів хати.

20.09.2005. ЧЕРКАСИ. Освячено храм на честь Покрови Пресвятої Богородиці
Архієпископ Черкаський і Канівський Софроній освятив новозбудований храм на честь Покрови Пресвятої Богородиці в селі Червона Слобода Черкаського району. Відслуживши Божественну літургію, владика подякував всім, хто трудився на будівництві храму, і вручив від імені Блаженнішого Митрополита Володимира церковні нагороди спонсорам.

20.09.2005. ХЕРСОН. В монашеской обители совершено соборное богослужение
Недавним решением Священного Синода УПЦ утверждено создание на базе Свято-Духовского кафедрального собора города Херсона Спасо-Преображенского мужского монастыря. 18 сентября там было совершено соборное богослужение. Его возглавил архиепископ Херсонский и Таврический Ионафан. Богослужение началось встречей Братской Киево-Печерской иконы Божией Матери, покровительницы монашествующих. По завершении Литургии был совершен крестный ход с образом Божьей Матери по территории монастыря с окроплением зданий и корпусов.

20.09.2005. ХЕРСОН. Освящен накупольный крест для Свято-Успенского кафедрального собора
В день города, когда Херсон отмечал свое 227-летие, архиепископ Ионафан совершил освящение накупольного 9-метрового креста для Свято-Успенского кафедрального собора. Сегодня собор восстанавливается после того, как эта святыня была обезображена и превращена в спортзал. На освящении креста присутствовали духовенство, прихожане, а также городской голова Владимир Сальдо.

20.09.2005. КРИВОЙ РОГ. Епископ Ефрем отметил девятую годовщину хиротонии
В годовщину своей епископской хиротонии владыка в сослужении благочинных и настоятелей приходов совершил Божественную литургию в Спасо-Преображенском кафедральном соборе.

21.09.2005. КИЇВ. Академічний храм Київських духовних шкіл відсвяткував престольне свято
У день свята Різдва Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир звершив Божественну літургію в академічному храмі на честь Різдва Богородиці, що на Дальніх печерах Києво-Печерської Лаври. Йому співслужили ректор КДАіС проф. прот. Миколай Забуга та академічне духовенство, за богослужінням співав хор Київських духовних шкіл. Після Літургії був відслужений молебень з хресним ходом навколо храму.
Храм на честь Різдва Богородиці було побудовано 1696 року на місці колишньої дерев’яної церкви на кошти полковника Мокiєвського. У 1989 році занедбаний храм було передано щойно відкритій Київській духовній семінарії як академічний. 2000 року церкву було повністю відновлено і розписано.
Весь цей час у храмі на честь Різдва Богородиці проходять богослужбову практику вихованці та студенти духовних шкіл, щоденно служать викладачі, богослужіння відвідують паломники та прихожани.

22.09.2005. ДОНЕЦК. Митрополит Иларион посетил с архипастырским визитом Снежнянское благочиние
В праздник Рождества Пресвятой Богородицы митрополит Иларион посетил Снежнянское благочиние епархии и возглавил Божественную литургию в Свято-Николаевском храме города Снежное. Правящему архиерею сослужили благочинный Донецка протоиерей Петр Устименко и благочинный Снежнянского округа протоиерей Сергий Желябовский, священники епархии. После Литургии и молебна митрополит Иларион поздравил собравшихся в храме священников и прихожан с праздником и преподал всем архипастырское благословение.
На состоявшемся после богослужения собрании духовенства обсуждались вопросы насущной жизни благочиния: строительства и ремонта храмовых зданий, богослужебной дисциплины и миссионерской деятельности, отношений Церкви со светской властью. Владыка отметил, что, несмотря на тяжелое материальное положение небольших шахтерских городов, жители Снежного находят возможным благоукрашать храмы Божьи и заботиться о духовном воспитании подрастающего поколения.
Информационный отдел Донецкой епархии

28.09.2005. КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ. Єпископ Феодор відслужив Божественну літургію в Хрестовоздвиженському храмі
Єпископ Феодор відслужив Божественну літургію в древньому дерев’яному Хрестовоздвиженському храмі Кам’янця-Подільського. Відомо, що в цій церкві вінчався син Богдана Хмельницького Тихіш. Існує повір’я, що початково церква була збудована без жодного гвіздка.
Хрестовоздвиженська церква існувала вже в XVII ст. і була зображена на плані міста 1672 р. Під час турецького панування вона була перетворена на мечеть. Чи проіснувала ця будівля до XVIII ст., невідомо, але в 1739 р. дерев’яна однокупольна церква, побудована (чи відбудована) на початку століття священиком Гавриілом Боровським, була під уніатами. У 1779 р. була розпочата побудова нової нині існуючої церкви, також дерев’яної, однокупольної.

28.09.2005. ДНЕПРОПЕТРОВСК. Древнейший храм города отметил престольный праздник
Митрополит Ириней совершил Божественную литургию по случаю престольного торжества в Свято-Крестовоздвиженском храме поселка Диевка-1. Три столетия назад эта местность носила название слобода Диевка. В 1799 году ее жители начали хлопотать о постройке храма. 10 мая 1803 года Преосвященный Афанасий (Иванов), архиепископ Новороссийский и Днепровский, выдал благословительную грамоту на закладку церкви. И 26 июля 1803 года протоиерей Иоанн Станиславский в сослужении духовенства освятил место, совершил закладку и водрузил крест. Вначале был сооружен временный деревянный храм, а в 1817 году — каменный. Росписи интерьера сделаны в 70-х годах XIX столетия. В начале ХХ века (1900-1903 гг.) достроена колокольня. Храм был закрыт в 1927 году, а возобновились богослужения в нем лишь в 1943-м.
Сегодня храм нуждается в срочном ремонте. Крестовоздвиженский храм расположен в спальном районе Днепропетровска, где мало обеспеченных прихожан, которые могли бы оказать денежную помощь. А меценаты, видимо, не озабочены судьбой старейшей в городе церкви.

29.09.2005. САРНИ. Архієпископ Анатолій освятив храм Воздвиження Хреста Господнього
На кордоні двох областей — Волинської та Рівненської — в селі Бишляк Володимирецького району трудами парафіян збудований храм Воздвиження Хреста Господнього. Його освячення звершив архієпископ Анатолій разом з духовенством Володимирецького благочиння. За благословенням Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Володимира владика Анатолій помістив у хрестовину престолу мощі священномученика Василія. Звертаючись до прихожан, архієпископ привітав їх зі святом, подякував за жертовність і за допомогу під час будівництва.

30.09.2005. ХМЕЛЬНИЦКИЙ. Архиепископ Антоний посетил город атомщиков Нетишин
Архиепископ Антоний прибыл в город, чтобы разделить радость с прихожанами храма Св. вмч. Параскевы по случаю окончания обновления и росписи храма. После освящение росписи храма владыка совершил Божественную литургию. Ему сослужило духовенство Славутского благочиния. После Божественной литургии и крестного хода владыка Антоний поздравил настоятеля храма протоиерея Виктора Тышкуна с днем Ангела, поблагодарил его за усердные труды во славу Божию и по благословению Блаженнейшего Митрополита Владимира вручил орден Преподобного Нестора Летописца III степени.
В этот же день владыка вместе с духовенством и местной властью осмотрел новостройку Нетишина — храм в честь иконы Божией Матери «Неопалимая Купина» — и отслужил там молебен.
Затем архипастыря встречали учащиеся православного духовного центра.

03.10.2005. ЛУЦЬК. Духовенство взяло участь у святкуванні 920-ліття міста
Місцева влада запросила духовенство Волинської єпархії взяти участь у ювілейних урочистостях з нагоди 920-ї річниці міста Луцька. За благословенням митрополита Луцького і Волинського Ніфонта ректор Волинської духовної семінарії протоієрей Петро Влодек та секретар єпархії протоієрей Миколай Бондарук були присутніми на урочистій академії, що відбулась у луцькому замку князя Любарта під головуванням голови Волинської облдержадміністрації Володимира Бондаря за участю високих посадових осіб, істориків і науковців, почесних громадян міста та чисельних гостей. У день свята пройшов щорічний фестиваль звонарського мистецтва “Волинський благовіст”, серед учасників якого більшість склали вихованці Волинської духовної семінарії. З нагоди ювілею у всіх храмах Волинської єпархії були відправлені урочисті молебні.

03.10.2005. ДНЕПРОПЕТРОВСК. Митрополит Ириней ознакомился с ходом строительных работ храма в честь иконы Божией Матери «Призри на смирение»
Митрополит Ириней посетил общину иконы Божией Матери «Призри на смирение» пгт Юбилейный и в храме священномученика Макария, епископа Днепропетровского, по случаю престольного торжества совершил Божественную литургию. Перед службой владыка ознакомился с ходом строительных работ и побывал на месте будущего храма в честь иконы Божией Матери «Призри на смирение».

03.10.2005. КИЇВ. У Свято-Троїцькому Iонинському монастирі свято
2 жовтня Свято-Троїцький Іонинський монастир відзначив свято — дванадцять років тому було віднайдено нетлінні мощі засновника i настоятеля обителі — святого Iони. Святий Iона прожив майже сто років, спочатку він був ченцем Видубицького монастиря, а потім поруч з ним з волі Божої заснував нову обитель. Монастир в урочищі Звіринець виник у середині ХІХ століття. На той час за кількістю ченців він поступався лише Лаврі. Обитель кілька разів закривали в часи атеїстичних гонінь. 1991 року монастир знову відкрили для молитви.

03.10.2005. ТЕРНОПІЛЬ. Єдиний в обласному центрі православний храм відзначив престольне свято
У день святих мучениць Віри, Надії, Любові і матері їх Софії віруючі Тернопільщини відзначили престольне свято єдиного в обласному центрі православного храму. Мешканці міста прийшли сюди, щоб вклонитися храмовій іконі святих мучениць з часточкою мощей, а також іконам Божої Матері „Тверській”, „Всецариці”, великомученика Пантелеімона, що були написані на Афоні. За традицією, на свято у собор прибула чудотворна ікона Божої Матері „Загаєцька”. Святкову Божественну літургію відслужив архієпископ Тернопільський і Кременецький Сергій у співслужінні архієпископа Львівського і Галицького Августина, єпископа Кам’янець-Подільського і Городоцького Феодора, єпископа Почаївського Володимира та собору духовенства єпархії.

03.10.2005. ТУЛЬЧИН. Освящен Крестовоздвиженский храм
В преддверии праздника Воздвижения Честного и Животрящего Креста Господня в селе Остапковцы Брацлавского района состоялось радостное событие. Епископ Тульчинский и Брацлавский Ипполит освятил храм, построенный усилиями уроженца села Василия Бруса, ныне занимающего пост председателя Ивано-Франковского облсовета. На освящении присутствовали председатели Винницкой облгосадминистрации Александр Домбровский, председатель областного совета Юрий Иванов и другие руководители областного и районного уровня. По окончании богослужения В. Брусу был вручен орден Св. равноапостольного князя Владимира, которым благоустроитель Крестовоздвиженского храма был награжден по представлению правящего архиерея Тульчинской епархии Предстоятелем Украинской Православной Церкви.
Информационный отдел Тульчинской епархии

03.10.2005. РІВНЕ. У Городоцькому духовному училищі відбувся актовий день
У день пам’яті святих мучениць Віри, Надії, Любові і матері їх Софії Духовне училище по підготовці регентів-псаломщиків, що діє при Городоцькому Свято-Миколаївському жіночому монастирі, святкувало актовий день. З нагоди свята у монастирському храмі святих мучениць була звершена Божественна літургія. Пізня Служба Божа, яку у спіслужінні духовенства очолили архієпископ Рівненський і Острозький Варфоломій і вікарій Смоленської єпархії єпископ Вяземський Ігнатій, була звершена у храмі святого великомученика Георгія Побідоносця. Після закінчення святкового молебню архієреї звернулись до викладачів і учениць Духовного училища зі словом повчання. Вихованцями регентської школи був даний концерт духовної пісні.

03.10.2005. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Освячено новий храм
Архієпископ Антоній освятив новий храм у селі Аркадіївці Хмельницького району і звершив у ньому Божественну літургію. Владика Антоній подякував усім причетним до будівництва храму, а його настоятеля священика Ігоря Токаря возвів у сан протоієрея.

04.10.2005. РІВНЕ. Звершено закладку храму на честь святого великомученика Пантелеімона
Архієпископ Варфоломій звершив закладку храму на честь святого великомученика і цілителя Пантелеімона. Його планується побудувати у густонаселеному районі Ювілейний обласного центру. У фундамент майбутнього храму була покладена частка святих мощей священномученика Володимира, митрополита Київського.

06.10.2005. ЛУЦЬК. Освячено новий храм
Митрополит Ніфонт освятив престол та новозбудований храм на честь св. вмч. Георгія Побідоносця в селі Кульчин Ківерцівського району. Церква в селі існувала з кінця двадцятих років минулого століття, це була звичайна хатина, переобладнана під храм. До речі, донька того чоловіка, який віддав власну хату під храм, і досі є прихожанкою цієї церкви. Нова церква була побудована таким чином, що стара споруда опинилась всередині і згодом була розібрана. Блаженніший Митрополит Володимир благословив владику Ніфонта, аби він нагородив настоятеля священика Олександра Кондратюка орденом Прп. Нестора Літописця III ступеня.
“Дзвони Волині”

10.10.2005. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Освячено Свято-Іоанно-Богословський храм
У день пам’яті святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова архієпископ Антоній освятив новозбудований Свято-Іоанно-Богословський храм в селі Ільківці Теофіпольського р-ну. Після освячення храму владика здійснив Божественну літургію. По закінченні хресного ходу архіпастир привітав прихожан зі святом, подякував всім причетним до будівництва храму, побажав віруючим здоров’я, оптимізму, тієї палкої любові один до одного, до якої закликав великий апостол усе своє довге життя, а також твердого стояння у святій православній вірі.

10.10.2005. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Будується новий храм — Свято-Троїцький
Архієпископ Антоній разом з духовенством та місцевою владою відвідав будівництво Свято-Троїцького храму в селі Колісець Теофіпольського району. Владика закликав прихожан об’єднати зусилля з метою якнайшвидшого закінчення будівництва.

10.10.2005. САРНИ. Храму Святого апостола Іоанна Богослова виповнилося 100 років
У престольне свято храм на честь святого апостола Іоанна Богослова села Сахи Рокитнівського району Рівненщини відзначив своє століття.
З цієї нагоди архієпископ Анатолій звершив у храмі святкове богослужіння, за котрим поздоровив прочан зі святом, побажав всім миру, злагоди і любові, а настоятелю храму Анатолію Сидоруку висловив подяку за плідну працю на благо Святої Церкви.

11.10.2005. КИЕВ. Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра святкує собор преподобних отців, що в Ближніх печерах спочивають
Божественну літургію у Свято-Успенському соборі очолили керуючий справами УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницкий Митрофан і єпископ Білоцерківський і Богуславський Серафим. Владикам співслужило академічне та лаврське духовенство. Після Літургії духовенство хресним ходом направилось до Хрестовоздвиженського храму. Біля храму перед іконою собору преподобних отців Печерських був відслужений молебень.

12.10.2005. ВІННИЦЯ. Митрополит Макарій освятив храм у Свято-Іоанно-Богословському монастирі
Митрополит Макарій здійснив освячення Іоанно-Богословського храму у Свято-Іоанно-Богословському монастирі села Лемешівка Калинівського району. Владика привітав настоятеля архімандрита Феодосія (Шклярука) і братію з освяченням зимового храму і побажав, щоб з Божою допомогою вони змогли якнайшвидше відбудувати та облаштувати і головний храм обителі. Ченців вітали гості — священики з Кам’янець-Подільської, Хмельницької і Чернівецької єпархій — і більше ніж півтори тисячі паломників, які прибули з Вінниччини та інших куточків України.
Прес-служба Вінницької єпархії

12.10.2005. САРНИ. Архієпископ Анатолій освятив новозбудований храм
У чоловічому монастирі на честь ікони Божої матері “Живоносне Джерело”, що у селі Масевичі Рокитнівського району, архієпископ Анатолій звершив чин освячення храму. Владика привітав усіх і побажав зберегти святиню для майбутніх поколінь у лоні канонічної Української Православної Церкви. Він дякував за збудований храм і насельникам монастиря, а архімандриту Феофану (Федюкевичу) за благословенням Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Володимира вручив орден Святого рівноапостольного князя Володимира III ступеня.