Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

12.09.2005. КИЇВ. Керуючий справами УПЦ архієпископ Митрофан заявляє про недопустимість відкриття в Україні подворій Константинопольського Патріархату

Коментуючи намагання влади відкрити в Україні подворя Константинопольського Патріархату, керуючий справами УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан, зокрема, зазначив: » Як відомо, 11 серпні в Києві відбувся так званий архієрейський собор “української автокефальної православної церкви”, який проходив під опікою державних структур. В ньому взяв участь науковий консультант президента України по церковних справах Олександр Саган, і в числі інших питань, які розглядалися на цьому соборі, було питання об’єднання автокефальної церкви і так званого “Київського патріархату”. На соборі був присутній Михаїл Денисенко (Філарет), який запропонував своє бачення вирішення цієї проблеми і звернувся до представників УАПЦ з пропозицією – об’єднатися в єдину церкву під своїм особистим омофором. В процесах об’єднання двох розкольницьких угруповань також залучаються представники Константинопольського патріархату. На цьому “соборі” також підіймалося питання про відкриття двох подворій Константинопільського патріархату у Львові і в Києві. Це питання було ініційоване саме державними чиновниками. Справа в тому, що Константинопільський патріархат не може безпосередньо контактувати з розкольницькими угрупованнями. Щоб вийти з положення, вирішено спочатку Успенський храм у Львові і храм Києво-Могилянської академії у Києві передати державі, а вже держава, в свою чергу, буде передавати ці споруди Константинополю.
Сама ідея утворення подворій Константинопільського патріархату в Україні суперечить будь-якому здоровому глузду, тому що це є пряме втручання у внутрішні справи Української Православної Церкви. З Константинопольським патріархатом не велися будь-які переговори, чи на рівні Московського патріархату,чи на рівні Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Володимира. Не велося жодних розмов і про умови відкриття цих подворій.
Наголошую ще раз – це ініціатива державних структур, що є прямим втручання держави у церковні справи, що аж ніяк не відповідає заявам президента, який говорив, що держава не має права втручатися у церковні справи. Натомість ми бачимо, що держава, за спиною Предстоятеля Української Православної Церкви, Блаженнішого Митрополита Володимира веде переговори з представниками Константинопільського патріархату про відкриття подворій. Тому повідомлення про утворення подворій Константинополя в Україні сприйнято церковною громадскістью негативно. Це призведе до погіршення міжконфесійної ситуації в Україні, яка і так дуже складна. Крім того, утворення цих подворій може бути причиною непорозумінь між Руською Православною Церквою і Константинопольським Патріархатом. Відкриття подворій однієї Церкви на канонічній території іншої є справою взаємовідносин між Церквами. Церковні подвор’я завжди були виразниками добросусідських, братерських відносин. На жаль, дії Константинопольського Патріархату останнім часом, як це випливає із заяв її представника архієпископа Скопелоського Всеволода (Майданського), не можна назвати братерськими по відношенню як до Руської Православної Церкви, так і до Української Православної Церкви. До цього часу Константинополь ані підтвердив, ані спростував заяв свого представника. Це дає підстави сумніватися в щирості намірів Константинопольського Патріархату щодо Української Православної Церкви. А тому відкриття подворій у Києві і Львові викликає серйозну і законну стурбованість православної громадськості України. Стурбованість ця усугубляється тим, що реалізацію даного проекту взяла на себе державна світська влада, що є прямим втручанням у внутрішні справи Церкви. Чому влада не ініціює відкриття в Україні подворій інших Православних Церков? Константинопольський Патріархат не має ніякого відношення до України. Як не в стані він був вирішити проблеми Української Церкви у XVII столітті, так не здатний він їх вирішити і сьогодні. Наявність в Україні подворій цього Патріархату ще більше ускладнить міжконфесійну ситуацію і стане причиною ще одного розколу, який раз і назавжди покладе кінець єдності Українського Православ’я.
На жаль, це відбувається при відсутності продовження роботи комісій, які були започатковані між Московським Патріархатом і Константинопольським Патріархатом відносно вирішення церковних питань в Україні. І зараз ми бачимо, що Константинополь діє підступно, а епископ Телмісський Іларіон (Рудник), який знаходиться в юрисдикції Константинопольського Патріархату, зараз перебуває в Україні і займається вирішенням технічних питань по відкриттю цих подворій. Це нас дуже турбує, і ми ще раз хочемо звернутися до державної влади, а також і до тих, хто втягнутий в цей процес, з заявою про недопустимість відкриття подворій Константинопольського Патріархату. Безоглядне намагання будь-що реалізувати ідею відкриття в Україні Константинопольського подвор’я не є виходом з існуючої ситуації, а навпаки — заведе вирішення проблеми у глухий кут. Ці подвор’я ніколи не стануть центрами обє’днавчого процесу, а будуть центрами, які зіграють дестабілізуючу роль в церковній ситуації. І я думаю, що Константинопольському Патріархату вистачить мудрості і розуму для того, щоб не піти на поводу у нашої державної влади, тим більше, що намагання державних чиновників “навести порядок” у церкві закінчилися не так давно дуже сумно – розколом, який вона зараз намагається виправити не менш хибними методами. Згадаймо, до чого призвело об’єднання автокефальної церкви і розкольників Філарета (Денисенко) у 1992 році. Після утворення “Київського патріархату” автокефальна церква продовжує існувати і на правовому грунті виборює повернення собі статусу існуючої церкви. Тобто, не дивлячись на декларацію про обєднання, воно не відбулося. Не відбудеться воно і зараз, хоча для досягнення цієї мети використовується авторитет древньої Константинопольської церкви. І перші симптоми відторгнення цієї ідеї вже є. На відомому соборі УАПЦ 11 серпня ц.р. майже всі єпархії відмовилися від об’єднання на умовах М.Денисенко (Філарета). Радники президента глибоко помиляються у своїх прогнозах, бо перш за все вони, мабуть, не обізнані з реаліями сьогоднішнього церковного життя.
Ми постійно говоримо про канонічне об’єднання, тому постає логічне питання, кого буде об’єднувати Константинополь – тих, хто відійшов від Руської Православної Церкви і знаходиться під церковним судом? Він ризикує потрапити в ситуацію, яку буде дуже важко пояснити іншим Помісним церквам. Але радників нашого президента це не турбує. Власне, через таку позицію, президент, в додаток до економічних, політичних та соціальних проблем, отримає ще більше ускладнення релігійної ситуації, і як наслідок – ще більш глибоке і довготривале протистояння між існуючими церквами».