Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

01.09.2005. ПОЛТАВА. Місцева влада чинить тиск на православну пресу

Управління у справах преси та інформації обласної державної адміністрації надіслало лист єпископу Полтавському і Кременчуцькому Филипу, у якому редакція газети “Кременчук православний”, засновником якої є Духовне училище єпархії, звинувачується у порушенні закону України “Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні”. Приводом для таких звинувачень стала публікація у червневому числі газети у рубриці “Дайджест” матеріалів з інших засобів масової інформації, присвячених проблемам взаємовідносин православних та греко-католиків у нашій країні, зокрема, перенесенню резиденції греко-католиків зі Львова до Києва.
Начальник управління у справах преси та інформації О. Пустовгар побачив у цих публікаціях “розпалювання релігійної ворожнечі”.
Не зрозуміло, чому об’єктивна інформація про перенесення резиденції уніатів була сприйнята паном Пустовгаром як акт “розпалювання ворожнечі”? Якщо дотримуватися його логіки, то в такому разі найбільшим “розпалювачем” варто оголосити нашого національного генія Тараса Шевченко, який у багатьох своїх творах писав, які біди принесла унія для нашого православного народу.
Крім того, викликає здивування, як при задекларованій у нашій країні свободі слова на Полтавщині може існувати така дивна структура, як “управління у справах преси та інформації”? Адже контроль за дотриманням чинного законодавства, у тому числі і закону “Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні” аж ніяк не є його функцією, тим більше ніхто не призначав пана Пустовгара цензором.
До речі, “честь, гідність, недоторканність журналіста охороняються законом” – це з того ж закону “Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні”.