Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

35-летие архиерейского служения митрополита Макария

35-летие архиерейского служения митрополита Макария

07.06.2005. ВІННИЦЯ. Виповнилось 35 років з дня архієрейської хіротонії митрополита Макарія
У день свого ювілею митрополит Вінницький і Могилів-Подільський Макарій відслужив Божественну літургію у Спас-Преображенському соборі міста. Архієрею співслужили благочинні єпархії та духовенство. Після богослужіння владику Макарія поздоровили представники влади, керівники підприємств, суспільних організацій, прочани.
Митрополит Вінницький і Могилів-Подільський Макарій (Леонід Микитович Свистун) народився 14 вересня 1938 року в Києві у родині робітника.
Після закінченні середньої школи, у 1956 році, вступив до Київської духовної семінарії. У 1960 році стає студентом Московської духовної академії, яку закінчив у 1965 році зі ступенем кандидата богослов’я за наукову роботу: „Ченці-іконописці в історії давньоруського мистецтва”.
1966 року закінчив аспірантуру при МДА і як один із найкращих учнів був відряджений до Екуменічного інституту у місто Босі (Швейцарія).
22 травня 1968 року був висвячений у сан диякона, а 28 серпня — у сан пресвітера і направлений до Київської єпархії.
28 вересня 1968 року пострижений у чернецтво з ім’ям Макарій на честь священномученика Макарія, митрополита Київського. Виконував обов’язки представника філії ОВЦС у Києві.
31 травня 1970 року возведений у сан архімандрита, у тому ж році 7 червня був хіротонісаний у єпископа Уманського, вікарія Київської єпархії. Згодом Преосвященний Макарій був призначений керуючим Патріаршими приходами в Канаді і США.
З 1975 по 1978 рік — постійний представник Патріарха Московського і всієї Русі у Всесвітній Раді Церков, призначений настоятелем приходу на честь Різдва Пресвятої Богородиці в Женеві (Швейцарія).
1978 року владика повертається в Україну і продовжує своє архіпастирське служіння єпископом Уманським, вікарієм Київської Митрополії. У тому ж році возведений у сан архієпископа.
З 1982 року — керуючий Івано-Франківською і Коломийською єпархією.
З 26 червня 1985 року — архієпископ Аргентинський і Південноамериканський, Патріарший Екзарх Центральної і Південної Америки. 1990 року знову вирушає до США як керуючий приходами Російської Православної Церкви і тимчасово керує Канадською єпархією з титулом — архієпископ Клинський, вікарій Московської єпархії.
Після повернення в Україну в 1992 році Преосвященний Макарій призначений архієпископом Вінницьким і Брацлавським, а з 1994 року, у зв’язку з поділом єпархії, керує Вінницькою і Могилів-Подільською єпархією. З 1992 року — голова відділу зовнішніх церковних зносин Української Православної Церкви.
У 2000 році возведений у сан митрополита.