Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

15.07.2005 — 12.08.2005

15.07.2005. ВІННИЦЯ. У Калинівці пройшов хресний хід, присвячений річниці “Калинівського чуда”
Калинівське чудо сталося 1923 році, коли з простреленого п’яним солдатом хреста, що стояв при дорозі біля Калинівки, потекла справжня кров. Тоді ні погрози, ні репресії, які вчинила безбожна влада, не могли розігнати багатотисячні натовпи людей, які приїздили до Калинівки не тільки з України, але й з Росії і Польщі. На згадку про це чудо у 1998 та у 2003 роках проводилися хресні ходи з Вінниці до Калинівки, які очолював особисто митрополит Макарій. Цього року за благословенням владики у Калинівці також відбувся хресний хід. У ньому взяли участь місцеве духовенство на чолі з благочинним протоієреєм Володимиром Розманом і майже 200 чоловік віруючих.
Прес-служба Вінницької єпархії

15.07.2005. ЧЕРНІГІВ. Освячено хрести на куполи нового храму
У Козелецькому районі готуються до радісної події: завершується будівництво кам’яного храму в с. Данівка. Єпископ Чернігівський та Ніжинський Амвросій освятив хрести для нового храму. Днями вони будуть встановлені на куполи, пізніше відбудеться освячення дому Божого. У селищі діє старий дерев’яний храм, однак його настоятель о. Іоанн Величко, дбаючи про перспективу, ініціював будівництво нового. Священика підтримала громада, знайшлися меценати.
Прес-служба Чернігівської єпархії

15.07.2005. КИЕВ. Редактор газеты «Кириллица» Сергей Герук награжден орденом Прп. Нестора Летописца III степени
Предстоятель УПЦ Блаженнейший Митрополит Владимир удостоил этой награды ответственного редактора православной приходской газеты «Кириллица» Сергея Герука за заслуги перед Украинской Православной Церковью и церковной журналистикой

15.07.2005. ЧЕРНІГІВ. Дзвони — в подарунок до ювілею храму
245 років правиться служба Божа у Свято-Нікольському храмі Новгорода-Сіверського. У день святих первоверховних апостолів Петра і Павла Божественну літургію і подячний молебень у старовинному дерев’яному храмі очолив єпископ Чернігівський і Ніжинський Амвросій. Він привітав прихожан з ювілеєм храму, а його настоятеля о. Петра Баб’яка — з днем Ангела. До урочистої дати в храмі було поновлено іконостас, а меценати подарували нові дзвони, які того ж дня освятив єпископ.
Прес-служба Чернігівської єпархії

18.07.2005. КИЕВ. Состоялся крестный ход памяти царственных мучеников
В крестном ходе приняло участие более восьми тысяч прихожан столичных храмов и паломников из разных регионов Украины. Он проследовал от Киево-Печерской Лавры до Софийского собора, где был отслужен молебен.

18.07.2005. ОДЕССА. В городе состоялся крестный ход
По благословению митрополита Одесского и Измаильского Агафангела в день памяти убиения святых царственных мучеников по центральным улицам города от Свято-Пантелеимоновского монастыря до Спасо-Преображенского собора состоялся крестный ход. Верующие прошли с иконой государя из Свято-Сретенского храма, чудотворным списком с Ченстоховской иконы Пресвятой Богородицы из Приднестровья, иконой святого благоверного князя Андрея Боголюбского с частицей мощей, «Ахтырской» иконой Божией Матери, мироточивой иконой Одесских святых.

18.07.2005. САРНИ. Архієпископ Анатолій очолив ювілейне свято храму
Свято-Різдва-Богородична парафія у с. Березове відсвяткувала 15-річний ювілей храму. Архієпископ Анатолій разом з духовенством Рокитнівського благочиння звершив святкове богослужіння. У своєму вітальному слові владика побажав парафіянам стійкості у вірі, а настоятелю протоієрею Володимиру Шепелю — духовної наснаги.

18.07.2005. РІВНЕ. Виповнилося 100 років Дмитріївському храму
З нагоди ювілею архієпископ Варфоломій прибув до села Велика Клецька Корецького району і звершив у храмі Божественну літургію та святковий молебень. Владика привітав настоятеля і парафіян зі славним ювілеєм і побажав, щоб вони і надалі твердо стояли на сторожі православної віри.

18.07.2005. САРНИ. Свято-Іуліанівський храм у місті Дубровиці відзначив храмове свято
З цієї нагоди архієпископ Сарненський і Поліський Анатолій звершив у храмі святковий молебень, прославляючи святу Іуліанію, мощі котрої спочивають у Києво-Печерській Лаврі. Владика привітав усіх з храмовим святом, побажав їм милості по молитвах святої. Затим архієпископ Анатолій звершив святкове богослужіння в Свято-Миколаївському храмі і разом з духовенством, паломниками і прочанами молився напередодні 1000-літнього ювілею міста Дубровиці за його благополуччя, процвітання та спокій. Він висловив подяку благочинному прот. Федору Деркачу і духовенству за вірне служіння Святій Церкві.

18.07.2005. РІВНЕ. Збудовано храм на честь пророка Божого Ілії
Архієпископ Варфоломій звершив повний чин освячення храму у селі Гвіздків Корецького району і сердечно привітав усіх зі святом, адже за всю історію села це перша церква у поселенні. Новий храм зведено за допомогою відомого місцевого мецената Володимира Ткачука.

18.07.2005. РІВНЕ. Сільський храм отримав ікону святого князя Андрія Боголюбського з часточкою його мощей
Архієпископ Варфоломій звершив у храмі Успіння Пресвятої Богородиці села Іскра Рівненського району Божественну літургію і молебень до святого князя Андрія Боголюбського. На знак відвідин владика подарував храму ікону з часточкою мощей цього святого. Село Іскра знаходиться недалеко від знаменитої Пересопниці, давньої столиці удільного князівства, яким правив Андрій Боголюбський. Він входить до сонму Волинських святих.

19.07.2005. МОСКВА. Состоялась встреча Святейшего Патриарха Московского и всея Руси Алексия II с делегацией Херсонской епархии
В Патриарших покоях Троице-Сергиевой Лавры состоялась встреча Алексия II с делегацией Херсонской епархии. Предстоятель Русской Православной Церкви передал главе делегации архиепископу Херсонскому и Таврическому Ионафану написанный в Троице-Сергиевой Лавре образ Сергия Радонежского с частицей мощей преподобного, а также панагию, изготовленную к 15-летию интронизации Его Святейшества. Алексий II вручил каждому из членов делегации образ преподобного Сергия Радонежского, благословляющего святого благоверного князя Димитрия Донского на Куликовскую битву, выпущенный к 625-летию этого исторического события. Медалями Преподобного Сергия Радонежского I степени награждены протоиерей Михаил Кулына и игумен Варсонофий (Подыма). В свою очередь представители епархии преподнесли Патриарху список Остробрамской иконы Божией Матери. Передавая икону, владыка Ионафан, в частности, сказал:
«Прошу принять этот образ как символ нашей нерушимой связи с нашими святынями».
Православие.RU

19.07.2005. ДНЕПРОПЕТРОВСК. Паломники из Волыни посетили святыни епархии
Священнослужители и прихожане Волынской земли во главе с митрополитом Луцким и Волынским Нифонтом посетили Спасо-Преображенский кафедральный собор — шедевр начала XIX столетия, Свято-Тихвинскую женскую обитель, Свято-Николаевский храм на Монастырском острове и другие древние храмы.
Затем пилигримы прибыли в главный храм города — Свято-Троицкий кафедральный собор, где молились за богослужением. Митрополит Ириней в сослужении митрополита Нифонта и прибывшего духовенства совершил всенощное бдение. После отпуста духовенство перед иконой царственных мучеников пропело стихиру всем святым, в земли Российской просиявшим, «Земле Русская» и величание святым страстотерпцам — семье мучеников. По окончании богослужения митрополит Нифонт отслужил заупокойную литию на могилах почивших архиереев — архиепископа Варлаама и епископа Кронида, управлявших на Днепропетровской кафедре. Владыка знал их лично и духовно окормлялся у них.
Вечернее богослужение закончилось словами благодарности за удивительную возможность укрепить единство Православия и украинского народа.

20.07.2005. ПОЛТАВА. До єпархії прибула ікона “Чорнобильський Спас”
За благословенням єпископа Полтавського і Кременчуцького Филипа образ „Чорнобильський Спас”, що прибув із Харкова, у Свято-Макаріївському кафедральному соборі зустрічало духовенство міського та районного благочинь на чолі з благочинним протоієреєм Іоанном Корнієнком. Духовенство відправило молебень перед святою іконою, присутні підносили молитву Всемилостивому Спасу за всіх, хто постраждав від страшного чорнобильського лиха.

20.07.2005. ДНЕПРОПЕТРОВСК. Самарская пустынь возрождается как паломнический центр
В день памяти святых царственных мучеников и страстотерпцев в Самарском Пустынно-Николаевском мужском монастыре в Новомосковске состоялась богослужение. За Божественной литургией в стенах обители молились митрополит Ириней и митрополит Волынский и Луцкий Нифонт, который вместе с паломниками Волынской земли путешествуют по святым местам Украины. Двум архиереям в Свято-Николаевском храме сослужили наместник обители архимандрит Досифей (Савелов), секретарь епархии протоиерей Валентин Цешковский и духовенство, приехавшее разделить радость молитвенного общения и встречи. После Литургии на площади перед храмом был отслужен молебен, в конце которого была прочитана молитва царственным страстотерпцам и пропето им величание.
По окончании богослужения владыка Ириней приветствовал всех паломников и поблагодарил их за эту добрую и необходимую инициативу в деле укрепления Православной веры и единства украинского народа: «Во все времена Самарская пустынь была центром духовности и паломничества. И теперь, благодаря Вам, дорогим паломникам, эта благочестивая традиция возрождается. И я верю, что недалек тот час, когда наш, в прошлом славный мужской монастырь, возродит свое величие и славу!» На молитвенную память о посещении Днепропетровщины митрополит Ириней подарил владыке Нифонту икону Пресвятой Богородицы и книгу об истории благовеста и колокольного искусства. Волынский архипастырь, в свою очередь, поблагодарил владыку Иринея за теплый прием и тоже преподнес подарок с Волынского края, созданный руками местных умельцев. После монастыря митрополит Ириней сопроводил паломников к древней казацкой святыне Православия XVIII века — Свято-Троицкому собору в Новомосковске, где они ознакомились с историей создания и приложились к местным святыням.

20.07.2005. ХУСТ. В епархии сооружаются новые храмы
В селе Луг Раховского района начато строительство новой церкви. Архиепископ Иоанн ознакомился с ходом работ и совершил Божественную литургию в Свято-Духовском храме-часовне села. Что интересно, одна часть этого села находится в Украине, другая — в Румынии. После Второй мировой войны и изменения границ единственный сельский храм оказался на румынской земле, а на нашей половине села верующие обустроили небольшой деревянный храм-часовню, который сегодня уже не может поместить всех прихожан. Поэтому и возникла необходимость в строительстве новой церкви.
Затем владыка Иоанн посетил Свято-Ильинский приход в селе Росишка, где недавно сгорел храм, но уже началось строительство нового.

21.07.2005. СУМЫ. Состоялся праздник в честь иконы Божией Матери Ахтырской
Около сорока священнослужителей приняли участие в божественной Литургии, которую по случаю праздника возглавил архиепископ Марк. После службы и водосвятного молебна, во время которого вода освящается, омывая икону, состоялся крестный ход с иконой Божией Матери Ахтырской из храма в часовню, построенную на том месте, где, по преданию, была обретена эта святыня престарелым священником Даниилом в 1739 году. Именно иерей Даниил впервые освятил воду, омыв по повелению Богородицы икону. Его дочь, выпив этой воды, получила исцеление от лихорадки. С тех пор такое освящение стало традиционным, а почитание Ахтырской иконы вышло далеко за пределы Слобожанщины. В крестном ходе приняли участие казаки Сумского казачьего полка. Возле часовни собралось около тысячи воодушевленных богомольцев, к которым обратился архиепископ Марк. Владыка поздравил собравшихся с праздником и выразил надежду, что возрождение былых традиций приведет к возрождению духовности и веры в Украине, а единение народа в вере станет фундаментом и для общественного единства

22.07.2005. ЛУЦЬК. Розпочалася робота православного табору літнього відпочинку для дітей-сиріт зі Словаччини
Табір відкрився за благословенням митрополита Луцького і Волинського Ніфонта в приміщенні Волинської духовної семінарії. Юні християни приїхали з м. Медвілабоце (православний дитячий будинок Св. Миколая) та м. Гоставіце (державний дитячий будинок). Протягом першого дня діти відвідали музей Волинської ікони, замок Любарта та Волинський краєзнавчий музей. Увечері семінаристи виконали для гостей кілька духовних піснеспівів. Наступного дня юнаки та дівчата мали бесіди з викладачами ВДС. Затим ставили сценки та співали словацьких пісень. Вихователі табору організували паломницьку кількаденну подорож святими місцями Волинської обл. Так, юні паломники зі Словаччини відвідали Свято-Успенський Володимир-Волинський собор, Свято-Успенський Зимненський жіночий монастир, Мілецький Свято-Миколаївський чоловічий монастир, Михнівський Свято-Стрітенський жіночий монастир. Поверталися прочани до Луцька через Свято-Хрестовоздвиженський Чарторийський монастир. Ще діти відвідають м. Берестечко, де їм покажуть місце козацьких могил і розкажуть про історію битви під цим містом.

22.07.2005. СЕВАСТОПОЛЬ. Чудотворный список Толгской иконы Божией Матери доставлен во Владимирский собор в Херсонесе
Икона прибыла из Свято-Введенского женского монастыря Черниговской епархии. Святыня, прибывшая в Херсонес, является одним из трех чудотворных списков Толгского образа и датирована ХVІІ веком. После революции она был вывезена из Свято-Введенского монастыря и возвратилась в обитель только в 2000 году. Имеется множество свидетельств об исцелениях после молитвы у Толгского образа Богородицы. Икона пробудет в Севастополе до 7 августа.
Православие.RU

22.07.2005. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Представники Церкви взяли участь у круглому столі з питань подолання духовної кризи суспільства
За благословенням архієпископа Хмельницького і Шепетівського Антонія представники кліру Хмельницької єпархії УПЦ — протоієрей Олександр Дацюк, протоієрей Степан Кньовець, ієрей Георгій Тимощук — взяли участь у роботі круглого столу “Духовна криза сучасного українського суспільства, або У пошуках національної ідеї”. Організаторами обговорення важливого питання виступили обласна організація ГО “Держава”, ряд вузів Хмельницького.

25.07.2005. ДНЕПРОПЕТРОВСК. Свято-Георгиевскому храму — 230 лет
Свято-Георгиевская община районного центра Петриковка отметила 230-ую годовщину со дня основания прихода. Торжественные мероприятия и богослужения возглавил митрополит Ириней. За праздничным богослужением в Свято-Георгиевском храме владыке сослужило духовенство Царичанского благочиния и священнослужители из Свято-Троице-Сергиевой Лавры Сергиева Посада, которые сделали свои первые шаги в церковной жизни именно на этом приходе. После богослужения состоялся праздничный молебен, по его окончанию было пропето величание преподобному Антонию Киево-Печерскому, память которого праздновалась в этот день. Хористы, ревностные труженики и активисты прихода по случаю юбилея храма и в благословение на дальнейшие труды получили из рук архипастыря благословенные грамоты. Настоятеля храма протоиерея Николая Вовченко владыка поздравил с 25-летним юбилеем священнического служения, пожелал ему мудрости и терпения в дальнейшем несении пастырского послушания. Празднование закончилось торжественным провозглашением многолетия.
Свято-Георгиевский храм был сооружен на берегу Днепра в селе Куриловка. Но это селение постоянно заливалось днепровскими водами. Поэтому в 1772 году оно было перенесено в другое место с новым названием Петриковка. 23 апреля 1773 года в слободе Петриковка было заложено основание нового Свято-Георгиевского храма. 22 марта 1775 года новопостроенный деревянный храм был освящен. Сооружение церкви совершалось на средства последнего кошевого атамана Петра Калнышевского — основателя Петриковки.
В 1927 году Свято-Георгиевский храм был закрыт, а во время оккупации сожжен немецко-фашистскими войсками. На его месте сейчас расположена стоматологическая больница. С 1942 года богослужения возобновились, и проводились они в домах верующих поселян. В 1947 году стараниями жителей села и ревностными хлопотами иерея Александра Фомина началось строительство нового храма, который действует и ныне. Правящий архиерей митрополит Ириней ежегодно посещает этот приход и совершает в нем Божественные литургии.

25.07.2005. ВІННИЦЯ. Браїлівський монастир оновлюється і прикрашається
У день пам’яті преподобного Антонія Печерського митрополит Вінницький і Могилів-Подільський Макарій здійснив Божественну літургію у Свято-Троїцькому Браїлівському жіночому монастирі. Більше двадцяти священиків взяли участь у богослужінні, а величний Троїцький собор обителі був переповнений прочанами, які на автобусах прибули на свято з різних областей України. Наприкінці Літургії владика Макарій виголосив проповідь і привітав з тезоіменитством настоятельницю монастиря ігуменю Антонію (Стеценко). Він подарував іменинниці Іверську ікону Пресвятої Богородиці і благословив усіх присутніх. Владика особливо відзначив, що щоразу, приїжджаючи до монастиря, він бачить оновлення святині. Ось і зараз він побачив позолочені кіоти, які прикрасили головний храм обителі. Владика побажав Божої допомоги у якнайскорішому завершенні ремонту центральної дзвіниці.
Прес-служба Вінницької єпархії

25.07.2005. СУМЫ. Освящен крест для нового храма
В областном центре активно действует комитет ветеранов Афганистана, несущий попечение о строящемся храме Святого Иоанна Русского. Иерей Евгений Феденко пока проводит службы в небольшом вагончике, но стены будущего храма уже возведены. И вот епископ Сумской и Ахтырский Марк освятил для воздвигаемого храма крест. Чин освящения был совершен перед находящимся рядом со стройкой памятником воинам, погибшим в Афганистане. Обращаясь к собравшимся, владыка Марк пожелал успехов в строительстве, дабы освященный крест стал для этого прихода орудием новых побед в трудах земных и духовных подвигах, требующих мужества, подобного воинской доблести.

25.07.2005. КІРОВОГРАД. Свято-Покровський храм набув статусу соборного
Новозбудованому Свято-Покровському храму у місті Світловодську указом єпископа Пантелеімона надано статус соборного. Церква була освячена у червні цього року. А вже зараз на її території розпочато будівництво двоповерхової недільної школи. У ній будуть просторі класи, бібліотека, їдальня і дитячий садок. Будівництво веде фірма “ВК і К”, яку очолює Валентин Козярчук.

25.07.2005. МУКАЧЕВО. Епископ Агапит освятил часовню
В селе Вышка Великоберезненского района на горнолыжной базе отдыха управляющий Мукачевской епархией владыка Агапит совершил освящение часовни в честь святых апостолов Петра и Павла. Часовня была построена благодаря усилиям городских меценатов.

25.07.2005. СИМФЕРОПОЛЬ. Начала свою работу Общественная комиссия по воссозданию пещерных монастырей
В Симферопольской и Крымской епархии состоялось первое заседание Общественной комиссию по воссозданию пещерных монастырей, решение о создании которой было принято на состоявшейся недавно в Партените Международной церковно-исторической конференции «Духовное наследие Крыма», посвященной памяти преподобного Иоанна, епископа Готфского.
На заседании комиссии присутствовали митрополит Симферопольский и Крымский Лазарь, известные крымские ученые А. Герцен и С. Филимонов, протоиереи Александр Якушечкин, Николай Доленко, Сергий Халюто, Владимир Рубчихин, директор Бахчисарайского историко-культурного заповедника Е. Петров и др. Рассматривались практические вопросы дальнейшего обеспечения сохранности древних и средневековых святынь, для чего было принято решение учредить специальный общекрымский благотворительный фонд. Также будет готовиться к изданию серия буклетов о древних и средневековых православных крымских святынях и Патерик Крымских святых. Следующее заседание комиссии состоится 22 августа.
Пресс-служба Симферопольской и Крымской епархии

26.07.2005. ЧЕРНІГІВ. Любеч вшанував пам’ять преподобного Антонія Печерського
На батьківщині святого — у містечку Любеч — відбулися традиційні святкування на його честь. Божественну літургію в Преображенському храмі очолив єпископ Чернігівський і Ніжинський Амвросій. Йому співслужили благочинний Ріпкинського благочиння о. Іоанн (Голоботовський) разом з місцевим духовенством. Після богослужіння вулицями містечка до печери, в якій подвизався преподобний, пройшов хресний хід. У святкуваннях взяли участь паломники з Ріпок, Чернігова, Києва.
Діяльність святого Антонія пов’язана з чернігівською землею. У 1069 році він прибув до Чернігова, де знайшов захист у чернігівського князя Святослава. В урочищі за міськими мурами він і заснував печерний монастир Святої Богородиці, який, ймовірно, за задумом князя-покровителя з часом мав стати не гіршим за Києво-Печерський. Болдині гори (з давньоруської мови “болд” — “дуб”, тобто гори, вкриті дубовим лісом) підходили для цього якнайкраще: урочища, які прорізали їх, були зручні для копання печер. Але найголовніше те, що яр, який обрав для своєї печери Антоній, виходив до урочища Святого, де, за переказами, хрестили жителів Чернігова. Тож це було місце, яке з давніх-давен шанувалося чернігівцями.
Від часу копання Антонієм першої печери у Чернігові минуло майже тисячу років. Час і люди невблаганно змінили зовнішній вигляд і монастиря, і самих Болдиних гір. А якими ж вони були вісім-дев’ять століть тому? Відповідь на це знають археологи. Ось що пише у своїй книзі “Таємниці монастирських підземель” завідувач відділу печер Національного історико-архітектурного заповідника “Чернігів стародавній” Володимир Руденок: “Створений на зразок давніх скельних православних монастирів, він являв собою невелике печерне місто, розміщене на схилах яру, і складався з великої кількості підземних споруд. Антонієві печери — лише частина печерного комплексу, який колись тут існував. Сьогодні можна впевнено говорити про сім відомих на цій території підземель давньоруського часу, але безперечно, що їх було набагато більше. Тепер ми знаємо, що монастир складався з відносно невеликих підземних споруд, побудованих дуже раціонально. Це, перш за все, печерки, призначені для проживання окремих монахів, печерні некрополі і підземні храми. Крім того, до складу монастиря входила значна кількість наземних споруд. До нашого часу збереглася лише Іллінська церква, хоча, можливо, вона була не єдиною монументальною спорудою монастиря».
Здається, мало що змінилося з того часу. Але століття не милували один з найдавніших на Русі монастирів. За свою історію він зазнавав і розквіту, і занепаду. На жаль, не збереглися для нащадків писемні свідчення про історію монастиря в часи “темні”. Спеціалісти схиляються до думки, що у монастирі ледь жевріло життя. Варто зазначити, що за період з XIII до XVII століття Чернігів переніс двадцять ворожих навал. А в їх пожежах горіли не тільки будинки та гинули люди, а й рукописи. Вперше про монастир згадується лише у 1649 році. Кінець XVII і XVIII століття — період розвитку Чернігова і розквіту монастиря. У 1649 році на кошти сотника Чернігівського полку Степана Подобайла відновлюється Іллінська церква (до речі, з того часу обитель стала зватися Іллінською). Монастир розбудовується, навіть з’являються нові печерні комплекси, зокрема Новоантонієві печери. Він стає резиденцією чернігівських архієпископів. З часом Троїцько-Іллінський монастир перетворюється на культурний центр краю, з його першою друкарнею і навіть некрополем. Тут поховано багатьох чернігівських церковних ієрархів і представників соціальної та культурної еліти.
Сьогодні Болдині гори зі стародавньою Іллінською церквою та Антонієвими печерами щорічно відвідують понад 37 тисяч чоловік.

26.07.2005. ТЕРНОПОЛЬ. Учащиеся воскресных школ отдохнут в Карпатах
По благословению архиепископа Тернопольского и Кременецкого Сергия дети из воскресных школ епархии проведут летние каникулы в лагерях живописных Карпат. Там они будут иметь возможность не только отдохнуть, но и посетить святыни региона.
27.07.2005. РІВНЕ. Відбулося святкування ікони Богоматері “Троєручиця”
У Свято-Троїцькому Дерманському жіночому монастирі, де знаходиться шанований список чудотворної ікони, відбулося урочисте богослужіння, яке зібрало численних паломників. Богослужіння в Троїцькому соборі монастиря очолив архієпископ Рівненський і Острозький Варфоломій. Після завершення Літургії був відслужений святковий молебень з обходженням навколо храму і обнесенням благодатної ікони. Завершуючи богослужіння, архієпископ Варфоломій привітав настоятельку монастиря ігуменю Вероніку з сестрами та численними паломниками зі святом і побажав усім Божої допомоги.

29.07.2005. ЛУЦЬК. Завершила роботу дитячо-юнацька конференція «Православ’я та молодь Волині»
Програму конференції розробили викладачі та вихованці Волинської духовної семінарії. З молоддю також мали спілкування митрополит Луцький і Волинський Ніфонт та ректор Волинської духовної семінарії протоієрей Петро Влодек.

01.08.2005. СУМЫ. Храм святой мученицы Валентины отметил престольный праздник
Уже два года проходят службы в единственном на Украине храме Святой мученицы Валентины, построенном на территории Сумского национального аграрного университета. Храм был возведен в 2003 году в рекордно короткие сроки — всего за три месяца, однако здание отличается основательностью и совершенством формы. Он стал местом, куда студенты приходят помолиться, испросить помощи в учебе, обрести душевный мир, поговорить с батюшкой. Поэтому неудивительно, что 29 июля, в день мученицы Валентины, к Святому Причастию здесь пришли более двадцати прихожанок, носящих такое имя. Возглавивший службу архиепископ Сумской и Ахтырский Марк в своей проповеди сказал, что путь христианина — всегда мученичество, даже во время отсутствия гонений, а, значит, житие святой Валентины может быть примером и для нас.

01.08.2005. КІРОВОГРАД. Вірні вшанували небесну покровительку міста
Обласний центр має свою небесну покровительку — ікону Божої Матері «Єлисаветградської», вшанування якої здійснили вірні. Напередодні свята у Спасо-Преображенському соборі, де у новому величному кіоті встановили святиню, відбулося урочисте всенічне богослужіння. У день свята клірики собору відправили Божественну літургію та молебень з акафістом. Святкові служби на честь Єлисаветградської ікони Богородиці відбулись у всіх православних храмах Кіровограда. У кафедральному Свято-Різдва Богородиці соборі богослужіння очолив єпископ Пантелеімон.
В останні роки шанування небесної заступниці давнього Єлисаветграда відроджується. За доброю традицією, перед місцевошанованим чудотворним образом Богоматері щоп’ятниці звершуються акафісні служби, які збирають сотні віруючих.

01.08.2005. ЛУЦЬК. Освячено новий храм
Митрополит Луцький і Волинський Ніфонт здійснив чин освячення новозбудованого храму в ім’я пророка Іллі в селі Клепачів Рожищенського району. Владика подарував церковній громаді набір євхаристичних сосудів. По закінченні богослужіння меценати будівництва храму отримали від митрополита архієрейські грамоти.

01.08.2005. ПОЛТАВА — КРИМ. Завершив роботу православний табір молодіжного братства
Більше півсотні юнаків і дівчат — активістів молодіжного православного братства на честь Козельщанської ікони Божої Матері, що об’єднує близько десятка парафій у трьох благочиннях Полтавської єпархії, побували у православному молодіжному таборі у селищі Кача на Чорному морі. Православний табір вже у сьомий раз організовується за ініціативою настоятеля храму Різдва Христового міста Зіньків (Полтавщина) благочинного протоієрея Іоанна Бабича та кліриків Полтавської єпархії, що найбільш активно займаються просвітницько-катехизаторською роботою серед молоді. Цього року на чорноморському курорті оздоровлювались братчики з Полтави, селищ Опішні, Котельви і Більска. Поспілкуватись з православними однолітками прибули діти з Києва, Харкова і Закарпаття. На заході була присутньою чисельна група членів православного туристичного клубу «Крок» на чолі з протоієреєм Володимиром Бабичем.
«Ідея оздоровлення наших юних парафіян, які протягом року беруть активну участь у всіх церковних акціях на території нашої єпархії, визріла давно, — каже голова молодіжного відділу Полтавської єпархії священик Михайло Бабич. — Для цього ми звернулись з офіційним проханням до митрополита Симферопольського і Кримського Лазаря, і владика нам допоміг». У черговий раз братчики відпочивають при храмі на честь святого апостола Андрія Первозванного у селищі Кача. Стараннями тутешнього настоятеля протоієрея Сергія Вовка у будинку при тимчасовому храмі були обладнані кімнати для відпочинку, їдальня та душові, літній амфітеатр.
Активний відпочинок поєднується з паломництвом до обителей і святинь Криму, інших визначних місць і музеїв. За дві неділі перебування у таборі підлітки відвідали Свято-Успенський Бахчисарайський та Свято-Климентівський Інкерманський монастирі. У Свято-Володимирівському соборі Херсонеса збірний молодіжний хор взяв участь в урочистому богослужінні з нагоди престольного свята, а затим в усипальниці адміралів у іншому однойменному храмі. Братчики побували у ханському палаці, музеях міста Севастополя, дельфінарії та міському акваріумі. «У таборі свій ритм життя, кожен день ми розпочинали і закінчували молитвою, — поділилась враженнями багаторічна учасниця, — щовечора відбувались різноманітні конкурси та вікторини. Та найбільш приємно те, що тут ми маємо можливість побачитись зі своїми однодумцями, часто спілкуємось і зі світською молоддю, яка приходить у наш табір у пошуках високого. Після закінчення відпочинку цілий рік листуємось з братчиками з різних куточків України в надії зустрітись на морі наступного року».

02.08.2005. ЕКАТЕРИНБУРГ. В город прибывает великая всеправославная святыня — чудотворная икона Пресвятой Богородицы «Почаевская»
Чудотворный образ прибывает из Свято-Успенской Почаевской Лавры, где он находится уже около 400 лет. Чудеса, проистекающие от святой иконы, многочисленны и засвидетельствованы в монастырских книгах записями верующих, с молитвою обращавшихся об избавлении от неизлечимых недугов, освобождении от плена и вразумлении грешников. Книга «Записей чудес Почаевских» называет икону «скорбных матерей утешением». В 1850-х годах уроженка Кременца католичка Эмилия Вертинская рассказывала, что в детстве получила исцеление перед чудотворной иконой, после этого пять раз испрашивала у Божией Матери помощи для тяжело, порой безнадежно болевших детей своих и всякий раз получала ее! Более полувека назад, 17 июня 1950 года, в Почаевской лавре произошло чудесное исцеление монахини Варвары, у которой в течение 48 лет были парализованы обе ноги. Она приехала из Оренбурга, с трудом передвигаясь на костылях при помощи своей спутницы инокини Марии. Приложившись к списку чудотворного образа Божией Матери, монахиня тотчас встала на ноги. Оставленные ею в обители костыли до сих пор стоят у иконы святой Богородицы, свидетельствуя о происшедшем чуде.
Православие.RU

02.08.2005. МУКАЧЕВЕ. У селі Павлове освячено храм на честь Пророка Ілії
Вперше за всю історію села Павлове, що у Свалявському районі, у ньому постав православний храм. Церкву на честь Пророка Ілії було зведено стараннями місцевого настоятеля протоієрея Василія і парафіян. На відкриття храму прибув єпископ Мукачівський і Ужгородський Агапіт, який очолив Божественну літургію. На церемонію відкриття прибуло духовенство та декілька тисяч вірних. Більшість із них прийшла у Павлове хресними ходами з навколишніх населених пунктів.

02.08.2005. КИЕВ. В древней Свято-Ильинской церкви состоялся храмовый праздник
В день празднования памяти пророка Илии в старинном столичном храме на Подоле состоялось торжественное богослужение, которое возглавил настоятель Ильинского прихода, секретарь Киевской Митрополии протоиерей Виталий Косовский. «Основная миссия пророка Илии — самой своей жизнью, ревностью и чистотой веры свидетельствовать о прообразе Церкви, членами которой мы сейчас и являемся. Однако необходимо помнить о библейских истинах и в нашей современной жизни, подтверждать веру благими делами, помня о ежечасной возможности встречи со Христом», — отметил в своем проповедническом слове к пастве протоиерей.
Разделить радость торжества прибыли ректор высших Духовных школ протоиерей Николай Забуга, благочинные из всех округов Киева. Богослужение сопровождал приходской хор, неоднократно отмеченный на всеукраинских и международных церковно-певческих конкурсах.

02.08.2005. РІВНЕ. Духовенство і віруючі святкують 15-річний ювілей єпархії
День пам’яті святого пророка Божого Іллі — головне свято у Городоцькому Свято-Миколаївському жіночому монастирі. Та цього року до монастиря з усієї єпархії з’їхалися духовенство і віруючі не лише на храмове свято. За благословенням архієпископа Рівненського і Острозького Варфоломія тут розпочалися святкування 15-річчя Рівненської єпархії, яка була створена у квітні 1990 року шляхом виділення її зі складу Волинської, заснованої ще 992 року.
За богослужінням владиці Варфоломію співслужили архієпископ Чимкентський і Акмолінський Єлевферій, архієпископ Володимир-Волинський і Ковельський Симеон та єпископ Чернігівський і Ніжинський Амвросій. Після завершення Божественної літургії був відслужений святковий молебень.

03.08.2005. ЖИТОМИР. В епархии строятся и освящаются новые храмы
Епископ Житомирский и Новоград-Волынский Гурий совершил освящение Свято-Михайловского храма в селе Пилиповичи. Владыка также совершил Божественную литургию в городе Чуднове и освятил кресты для вновь возводимого храма в селе Троща. В Бердичеве он совершил закладку камня и чин основания церкви в Свято-Успенском приходе.

03.08.2005. ЖИТОМИР. Верующие поклонились иконе Божией Матери «Азъ есьмъ съ вами и никтоже на вы»
Образ Божией Матери прибыл на Житомирщину из Свято-Георгиевского женского монастыря Черниговской епархии. На границе областного центра чудотворную икону встретил епископ Гурий, а у кафедрального собора ее ожидало духовенство и верующие с зажженными свечами. Перед святым образом владыка отслужил Божественную литургию и молебен.

03.08.2005. ТЕРНОПІЛЬ. Відпуст у Залісцях зібрав тисячі віруючих
Традиційний відпуст у селі Залісці Збаразького району відбувається на свято пророка Ілії. Він зібрав тисячі віруючих. Цього року урочистості очолив архієпископ Тернопільський і Кременецький Сергій, співслужило йому близько сотні священнослужителів.
Історія відпусту пов’язана з відновленням ікон, які чудесним образом проявились у 1939 році в обійсті місцевих жителів. У радянські часи влада перед вшанованими образами Спасителя і Богородиці всіляко забороняла проводити святкові служби, відмінивши до населеного пункту рейси будь-якого транспорту. Та це не зупинило вшанування. Нині до святинь звертається щораз більше людей. До речі, з відомого села у післявоєнні роки вийшло понад півтори сотні православних священнослужителів, а вірні свято дотримуються канонічного Православ’я.

03.08.2005. ТЕРНОПІЛЬ. Освячено храм у селі Чугалі
Менше року знадобилось будівничим Свято-Ольгинського храму для спорудження нової святині. Церква у селі Чугалі Кременецького благочиння постала на кошти жінок-заробітчан, що повернулись до рідного села з Італії. Освячення храму звершив архієпископ Тернопільський і Кременецький Сергій. Після урочистої Божественної літургії владика подякував благодійницям за їхню жертовність і нагородив їх благословенними архієрейськими грамотами.

03.08.2005. КИЇВ. Грецькі паломники відвідали Україну
Свято-Ольгинська парафія нашої столиці приймала паломницьку делегацію з міста Патри, відомого тим, що в ньому покояться мощі святого Андрія Первозванного. До складу делегації, зокрема, входили архімандрит Гервасій, протопресвітер Єрмолай, представники міської влади. Окрім київських святинь, гості з Греції відвідали кримські монастирі та храми. Перед від’їздом на батьківщину їх прийняв Блаженніший Митрополит Володимир.

03.08.2005. КИЇВ. Освячено храм на честь святих рівноапостольних Костянтина та Єлени
Керуючий справами УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан освятив нижній храм Свято-Ольгинської парафії на честь святих рівноапостольних Костянтина та Єлени. Також він звершив рукоположення диякона Володимира Тукало у ієреї.

04.08.2005. КИЕВ. Столичная община Равноапостольной Марии Магдалины провела богослужение под открытым небом
В день памяти мироносицы равноапостольной Марии Магдалины у стен церковного дома на Шулявке, сохранившегося от комплекса приходских сооружений, разрушенных во время гонений на Церковь, состоялась праздничная Литургия. По приглашению общины богослужение возглавил настоятель Свято-Воскресенского прихода села Дударков Бориспольского района архимандрит Нестор (Горшенин). Под песнопения приходского хора ему сослужили священники Киевской епархии иерей Геннадий Пилипенко и иерей Василий Степанюк. По завершении Литургии был отслужен чин освящения воды и совершен крестный ход вдоль границ церкви.
Церковь Марии Магдалины и ансамбль архитектурных построек прихода был освящен 20 июля 1889 года Высокопреосвященнейшим митрополитом Киевским Платоном и епископом Чигиринским Иеронимом. В 1934 храм был разобран «на кирпич» для школы, вскоре построенной в том же месте. На церковном кладбище, которое сравняли с землей, ныне находится здание таможни.
Вновь созданная и получившая регистрацию 25 июня 1999 года община для организации полнокровной церковно-религиозной жизни требует от городских властей Киева передачи единственно сохранившегося церковного дома, а пока вынуждена проводить богослужения под открытым небом. Тем временем школа №142 сдает площади церковного дома в аренду различным коммерческим фирмам. Однако прихожане, молитвенно уповая на заступничество равноапостольной Марии Магдалины, надеются следующий храмовый праздник провести в стенах, издавна ей принадлежавших. Организационные вопросы, связанные с подготовкой и проведением храмового праздника, были успешно решены благодаря стараниям члена общины, депутата Соломенского райсовета Ивана Гичана.

05.08.2005. ЛУГАНСЬК. Митрополит Іоанникій зустрівся з дітьми православного табору
Учасники дитячого православного табору з міста Алчевська, організованого при парафії Святого Миколая, у ході паломницьких відвідин святинь і визначних церковних місць у Луганській єпархії зустрілись з митрополитом Луганським і Старобільським Іоанникієм. Владика побажав юним прочанам пізнавати основи Святого Православ’я, дорожити цією спадщиною і благословив їх іконками. Дітлахи відвідали кафедральний собор, жіночий монастир у Старобільську, вклонились чудотворним святиням.

05.08.2005. РІВНЕ. Архієпископ Варфоломій відзначив 10-річчя перебування на Рівненській кафедрі
За останні десять років у єпархії було побудовано багато нових храмів, відкриті монастирі, поповнились лави священнослужителів. Однак і проблем залишається чимало, в основному вони пов’язані з церковним розколом та негативним ставленням місцевої влади до Української Православної Церкви. Всі свої сили владика Варфоломій спрямовує на вирішення цих складних питань.
Летопись епархий

08.08.2005. КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ. Освячено каплицю на честь Почаївської ікони Божої Матері
Єпископ Феодор освятив каплицю на честь Почаївської ікони Божої Матері в селі Кугаївці Чемеровецького району. Каплиця збудована на узбіччі шляху, яким кожного року проходить традиційний хресний хід з Кам’янця-Подільського в Почаївську Лавру до свята Успіння Божої Матері. На цьому місці паломники зупинялись для молитви та відпочинку. Незважаючи на несприятливу погоду, на освячення зібралось багато людей.

08.08.2005. ВІННИЦЯ. Клірики єпархії отримали церковні нагороди
Митрополит Макарій відправив Божественну літургію у Різдво-Богородичному храмі м. Вінниці, де на іконостасі, над Царськими вратами, встановлена шанована Почаївська ікона Пресвятої Богородиці. Щороку на її свято тут збирається багато людей з усієї області, щоб помолитися перед святинею.
Ще одна традиція існує в храмі з тих пір, коли він виконував функції вінницького кафедрального собору (з 60-х до початку 90-х років минулого століття). Саме на свято Почаївської ікони духовенство єпархії отримувало тут церковні нагороди з рук свого архіпастиря. Так було і цього року. Владика нагородив кліриків храмів Вінниці, Літинського і Шаргородського районів. Зокрема, за працю во славу Божу і на благо Святої Православної Церкви наперсні золоті хрести отримали керівник історичного відділу єпархії ієрей Олексій Іродов та працівник соціально-місіонерського відділу ієрей Володимир Пучков. Після Літургії відбувся хресний хід.
Прес-служба Вінницької єпархії

08.08.2005. ВІННИЦЯ. Священики Шаргородського благочиння організовують паломницькі поїздки для своїх парафіян
Паломники з села Деребчин на чолі з настоятелем свого храму протоієреєм Віктором Крупко відвідали Свято-Успенську Почаївську Лавру. Отець Віктор возив учнів недільної школи і у паломництво до Свято-Троїцького Браїлівського жіночого монастиря, де вони мали змогу помолитися перед однією з найбільших святинь Подільської землі — Браїлівською іконою Пресвятої Богородиці.
Як повідомив благочинний Шаргородського району протоієрей Георгій Комар, священики його благочиння організовують поїздки до Києво-Печерської Лаври і скельного монастиря біля села Лядова Могилів-Подільського району. Протягом літа декілька паломництв організували священики Анатолій Кочмарук і Михайло Волохатий. Цікаво, що останнім часом паломництва по святих місцях організовують і місцеві підприємці, по допомогу вони звертаються до православного духовенства. Так, наприкінці липня настоятель Свято-Миколаївського храму с. Ярове ієрей Ростислав Шемет на прохання голови одного з товариств з обмеженою відповідальністю сусіднього села Зведенівка очолив групу паломників, яка відвідала Почаївську Лавру.
Прес-служба Вінницької єпархії

08.08.2005. ВІННИЦЯ. Книга про найдавнішу чернечу обитель єпархії — Лядівський скельний чоловічий монастир представлена на здобуття Національної премії України імені Шевченка
Автор книги кандидат філософських наук, професор Вінницького інституту МАУП Віталій Давиденко говорить, що поштовхом до її написання (книга, до речі, має назву “Монастир”) стало відвідання ним у 1999 році скельних монастирів у Криму, де перші християни перебували ще у І-ІІ століттях. Пізніше Віталій Володимирович довідався про існування подібних осідків чернецтва у Наддністрянщині. Вивчаючи історичні джерела ХІХ сторіччя, зокрема наукові дослідження професора Київського університету Антоновича, автор звернув увагу на скельний монастир на лівому березі Дністра біля с. Лядова Могилів-Подільського району.
Доля цього чернечого притулку трагічна і водночас цікава. Саме тут зупинявся преподобний Антоній Печерський, повертаючись (близько 1013 р.) на батьківщину зі Святої Гори Афон. І нині можна побачити його келію, яка збереглася у первісному вигляді. Преподобний заснував монастир і вже потім повернувся до Києва, поселився в печері й почав згуртовувати навколо себе монахів. Отже, Лядівський монастир старший за Київські печери!
Сьогодні у монастирі близько півтора десятка насельників. Настоятель ігумен Антоній (Нетребін) у 1998 р. очолив першу групу монахів, які прийшли сюди з Почаївської Лаври. Автор книги називає їх мужніми людьми, бо їхнє життя — справжній подвиг. З сьомої ранку 6-7 разів стають на молитву. Моляться і уночі. Елементарні проблеми, пов’язані з харчуванням, із зимовими холодами… Але братія не впадає у розпач і завжди гостинно приймає паломників, яких у обителі останнім часом побільшало. Приїжджають навіть із Греції. Всім цікаво, бо такого історичного переплетіння, мабуть, не зустрінете ніде. Із загальної панорами виділяється монастирський скит, багато 3-4-ярусних печер, залишки основної храмової печери. За Нагорянським скитом розкидані мегаліти — мовчазні свідки прадавніх віків. Про все це, а також і про криниці з цілющою водою, де ченці планують влаштувати купальню, можна прочитати в книзі.
Перший наклад історично-філософського опису, а саме так визначив В. Давиденко жанр свого твору, невеликий — 500 примірників, але це тільки початок. “Не хочу переповідати всю книгу, — каже автор, — але читачеві і дослідникові буде цікаво ознайомитися з її змістом. Скажу, що зустрінете на сторінках і Т. Шевченка і М. Старицького, і М. Лисенка. Для останнього, до речі, сюди привозили з Києва фортепіано для написання першої національної опери “Тарас Бульба”. Світочів української культури тягнуло в ці краї”.
В. Давиденко працював над своєю книгою з 1999 р., опрацював близько 200 друкованих джерел. І хоча автор має понад 70 наукових публікацій, написав три підручники для вузів, але книга такого плану для нього перша. Можливо, тому й найдорожча. Книга В. Давиденка “Монастир” представлена Вінницькою обласною організацією Національної спілки журналістів України на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка.
Прес-служба Вінницької єпархії

08.08.2005. НИКОЛАЕВ. Состоялась первая служба в новом храме Святителя Николая в селе Рыбаковка Березанского района
Архиепископ Николаевский и Вознесенский Питирим при большом стечении верующих совершил первую Божественную литургию в новом храме. На торжественном богослужении присутствовали представители властных структур, руководители района, земляки и гости из городов Украины, России, Франции. По окончании службы и крестного хода состоялось награждение участников строительства. Владыка вручил орден Прп. Нестора Летописца II степени настоятелю храма протоиерею Николаю Феленюку, а также удостоил высоких церковных наград меценатов, благодаря которым стало возможным это знаменательное для области событие. Прекрасная девятикупольная однопрестольная церковь из красного кирпича с 27-метровой колокольней выросла посреди поля за 8 лет и стала самой высокой точкой на Рыбаковском побережье Черного моря.

09.08.2005. ІВАНО-ФРАНКІВСЬК. Освячено хрести для кафедрального собору, що зводиться у обласному центрі
Архієпископ Івано-Франківський і Коломийський Миколай освятив чотири хрести для малих куполів кафедрального собору на честь Різдва Христового. Ця церква буде першим православним храмом, де молитимуться віруючі Івано-Франківська. Зараз вони моляться у бараковому приміщенні, тимчасово обладнаному під церкву. Не кращі умови для молитви в іншої громади — Спасо-Преображенського храму міста. Вона молиться у приміщенні дитячого садка, наданому місцевою владою на умовах оренди.
Тому освячення і встановлення хрестів на куполи стало для прихожан приємною подією, яка додала ще більшого натхнення в завершенні будівництва храму. Владика Миколай побажав усім присутнім перебувати з Божим благословенням у доброму здоров’ї тіла і душі і дочекатися остаточного завершення будівництва собору, де з вдячністю «єдиними вустами та єдиним серцем» вірні славитимуть пречесне ім’я Господа.

09.08.2005. ДОНЕЦЬК. Освячено храм в ім’я святої Марії Магдалини
Новий храм у місті Авдіївці побудований неподалік від чудотворного джерела, на якому, за переказами, явився святий Миколай Угодник. Свого часу там була побудована капличка, споруджені кабінки для обливання водою. Біля джерела регулярно проводяться молебні і водосвяття, на які приходить багато віруючих.

09.08.2005. РІВНЕ. Скит праведної Анни відзначив престольне свято
Цьогорічне святкове богослужіння у скиту святої праведної Анни Свято-миколаївського Городоцького жіночого монастиря, що у селі Онишківці Дубенського району, було звершено собором архіпастирів Православної Церкви. Божественну літургію очолив митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней. Йому співслужили архієпископи Сумський і Охтирський Марк, Тверський і Каширський Віктор, Рівненський і Острозький Варфоломій та Тернопільський і Кременецький Сергій. Затим на святому джерелі скиту праведної Анни був звершений водосвятний молебень, по закінченні якого віруючих окропили святою водою.

09.08.2005. ЧЕРКАСИ. Освячено місце під будівництво храму в ім’я апостола і євангеліста Іоанна Богослова
У скиту Свято-Покровського Красногорського жіночого монастиря архієпископ Черкаський і Канівський Софроній освятив місце під будівництво храму в ім’я апостола і євангеліста Іоанна Богослова. На освячення, окрім духовенства єпархії і меценатів, прибули також керівники району. З моменту свого заснування і до кінця XVIІІ ст. Свято-Покровська обитель функціонувала як чоловіча, а з 1790 року її перетворили на жіночу. Першими насельницями стали інокині київської Іоанно-Богословської обителі. 1922 року монастир було закрито. У його стінах було розміщено Центр інвалідів, а більшість святинь передано до Черкаського міського музею. Близько двадцяти років монастир не діяв. Відродилося чернече життя на початку Великої Вітчизняної війни в листопаді 1941 року.
Прес-служба Черкаської єпархії

10.08.2005. КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ. Єпископ Феодор освятив храм-пам’ятник XV сторіччя на честь Покрови Божої Матері
Будівництво Сутковецького храму Покрови Божої Матері тривало декілька десятиліть і завершилося у 1476 році. На відміну від храмів-твердинь, що були тимчасово пристосовані для схову людей під час нападу загарбників, Сутковецький — оборонного призначення. Стіни його товсті, з дрібного каменю, залитого спеціальним вапняковим розчином. Про Сутковецький храм як пам’ятник архітектури середньовіччя писали видатні українські історики М. Грушевський, І. Тиктор, І. Крип’якевич.
У роки атеїстичних гонінь храм був закритий та осквернений. З 1990 року церкву відкрито для богослужіння. За старими зразками виготовлено новий іконостас, київські майстри здійснили його розпис, відтворено зруйновані фрески і мозаїку зводу і стін церкви.

10.08.2005. ХЕРСОН. На честь священиків і мецената названо дзвони для нового храму
У місті Нова Каховка, де стараннями місцевих віруючих зводиться один з найбільших храмів України — собор на честь святого апостола Андрія Первозванного, було освячено нові дзвони. Чин освячення очолив архієпископ Херсонський і Таврійський Іонафан. За давньою традицією, кожен дзвін отримав своє ім’я. Два з них названо на честь будівничих храму: померлого протоієрея Іоанна та загиблого безпосередньо на будівництві протоієрея Стефана. Третій дзвін названо на честь головного мецената будівництва майбутньої церкви.

10.08.2005. ХЕРСОН. Ікона Сергія Радонезького прибула у Херсонську єпархію
За благословенням Святійшого Патріарха Алексія образ з часткою мощей преподобного Сергія Радонезького, написаний у стінах Свято-Троїце-Сергієвої Лаври (Росія), прибув у Херсонську єпархію. Ікона написана на прохання віруючих з Залізного Порту, які власними силами зводять величний храм на честь святого. Архієпископ Херсонський і Таврійський Іонафан з групою благочинних єпархії прибув до Москви для урочистого перенесення святині. Українське духовенство співслужило Святійшому Владиці у стінах обителі Святого Сергія, після чого образ був перевезений в Україну. Ікона преподобного обійде міста й села Таврійського краю, затим буде встановлена у Свято-Сергіївському храмі Залізного Порту.

10.08.2005. ХАРКІВ. Борисоглібському собору Водянівського монастиря — сто років
На святкування ювілею Свято-Борисоглібського собору — головного храму однойменної жіночої обителі, що у селі Водяне Зміївського району — прибув митрополит Харківський і Богодухівський Никодим. Божественну літургію владика Никодим правив у співслужінні вікарія єпархії єпископа Ізюмського Онуфрія. Після євангельського читання правлячий архієрей звернувся до віруючих зі словом проповіді. Він відзначив важливість діяльності Борисо-Глібського монастиря в історії краю, підкресливши його сучасне служіння на ниві духовної просвіти народу, привітав насельниць з визначною подією. На згадку про урочистості ігуменя монастиря Марія Магдалина вручила митрополиту образ Божої Матері. По закінченні богослужіння відбувся хресний хід.
11.08.2005. КАМЕНЕЦ-ПОДОЛЬСКИЙ. Заложен храм в честь Почаевской чудотворной иконы Божией Матери

По благословению епископа Феодора была совершена закладка храма в честь Почаевской чудотворной иконы Божией Матери в городе Дунаевцы. Закладку второго храма в районном центре при большом стечении православных совершил секретарь епархии протоиерей Алексий Миханчук. В богослужении принимали участие благочинный Дунаевецкого благочинного округа протоиерей Леонтий Легоцкий, духовенство района. На закладке присутствовали представители городской власти.

11.08.2005. ТЕРНОПІЛЬ. У кафедральному соборі відбулось вшанування ікони Богородиці «Почаївської»

За традицією, вшанування чудотворної ікони Богоматері «Почаївської» у кафедральному соборі єпархії відбувається наступного дня після Почаївських урочистостей. Цього року молитовну участь у Божественній літургії взяли митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар, архієпископ Тернопільський і Кременецький Сергій, архієпископ Сумський і Охтирський Марк, чисельна група духовенства.
У зверненні до парафіян владика Марк побажав віруючому православному люду терпіння і заступництва Пресвятої Діви Марії, стійкості у вірі та всіх гараздів. Вшанування Почаївської святині зібрало декілька тисяч тернопільчан.

11.08.2005. РІВНЕ. Покровський храм відзначив свій ювілей

Православна громада села Мала Совпа Корецького району відзначила 15-річчя з дня закінчення будівництва і освячення Покровської церкви. З цієї нагоди до храму прибув архієпископ Варфоломій, який звершив Божественну літургію та святковий молебень. Владика подякував парафіянам за любов до храму та вручив архіпастирські грамоти.

11.08.2005. ОДЕССА. Юбилей великомученика Пантелеимона верующие отметили кресным ходом

Тысячи одесситов, а также паломники из Белоруссии, России, Молдовы приняли участие в торжествах по случаю 1700-летия великомученика целителя Пантелеимона. Торжества, которые возглавил митрополит Одесский и Измаильский Агафангел, начались в Свято-Пантелеимоновом монастыре Одессы, где была отправлена Божественная литургия. По ее окончании владыка Агафангел, по благословению Блаженнейшего митрополита Владимира, вручил орден Преподобного Нестора Летописца II степени наместнику монастыря архимандриту Аркадию (Таранову), а благочинному игумену Виктору (Быкову) – орден Нестора Летописца III степени. Затем состоялся многотысячный крестный ход по улицам Одессы.

11.08.2005. ОДЕССА. На празднование Почаевской иконы Божией Матери святыни Одессы пронесли крестным ходом по городу

Мощи св. Апостола Андрея Первозванного, великомученика Пантелеимона, святителя Иннокентия Одесского, чудотворные иконы Божией Матери Почаевскую, Иверскую, «Млекопитательницу», «Державную» и др., по благословению митрополита Одесского и Измаильского Агафангела, крестным ходом, в котором участвовало более 30-ти тысяч верующих, пронесли улицами «жемчужины у море». В этот же день владыка Агафангел освятил место под закладку Свято-Покровского храма на территории рынка на «7 киллометре».

11.08.2005. КИЕВ. Протоиерей Николай Запорожец удостоен церковной награды

Во Флоро-Вознесенском монастыре праздновали 35-летие священнической хиротонии протоиерея Николая Запорожца. Из тридцатипятилетнего служения тридцать лет он трудится на духовной ниве во Флоровском женском монастыре. По благословению Предстоятеля Украинской Православной Церкви Блаженнейшего Митрополита Владимира, управляющий делами УПЦ архиепископ Митрофан поздравил протоиерея Николая и вручил юбиляру орден Нестора Летописца II степени, которым отмечены его заслуги перед Церковью. В своем приветственном слове владыка Митрофан отметил: «Отец Николай прошел все трудности, которые переживала Церковь в атеистическое время. И ныне он разделяет и передает приобретенный духовный опыт молодому духовенству и пастве. Для каждого находит он мудрое слово, поддержку и утешение». Отец Николай принял поздравления от насельниц монастыря, гостей и прихожан, прибывших на юбилей со всех районов Киева.

12.08.2005. ОВРУЧ. Освящен храм в честь Архистратига Михаила
Архиепископ Виссарион освятил храм в честь Архистратига Михаила в селе Болотница Народичского района. После Божественной Литургии владыка поздравил прихожан с этим радостным событием, пожелал им стойкости в вере, мудрости и терпения, а также вручил архиерейские грамоты тем, кто наиболее ревностно трудился на возведении храма.