Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

01.04.2005. НЬЮ-ЙОРК. В ознаменування місіонерсько-просвітницької праці священнослужителя-українця вийшов у світ перший номер православного видання

Рівно сто років тому в єпархіальному центрі Православної Церкви в Північної Америці, яка містилася при Свято-Миколаївському соборі Нью-Йорка, священомучеником Олександром Хотовицьким був заснований і почав видаватися «Русько-американський Православний Вісник». Протягом кількох десятиліть він був із найбільших і авторитетних православних періодичних видань у Новому Світі. Згодом йому на зміну виданню щомісячний журнал – «Єдина Церква», котрий виходив до середини 90-х років, коли його публікація призупинена.
Відновлюючи традицію регулярного періодичного православного видання в США, сьогодні світ побачив перший номер відновленого «Вісника», який виходитиме щомісяця на 8-ми сторінках декількома мовами. Серед матеріалів першого номера – головні новини і аналітичні матеріали, що стосуються життя православних вихідців з країн колишнього Радянського Союзу на американському континенті у наш час.
У першому номері видання є згадка про священномученика Олександра Хотовицького. Це наш земляк — син ректора дореволюційної Волинської Духовної Семінарії. Православний просвітник народився у місті Кременці (сучасна Тернопільщина), там же і здобув першу богословську освіту.
Олександр Хотовицький також ніс пастирський послух у Фінляндії. Після революційних подій — ключар храму Христа-Спасителя та радник Патріарха Тихона. З відбуттям першого ув’язнення, у неспокійних тридцятих він був сподвижником Місцеблюстителя Митрополита Сергія. Внаслідок чергового звинувачення, що відбулось у 1937 році, розстріляний більшовиками.