Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Коментарі учасників семінару

Коментарі учасників семінару

Священник Владимир Чудинов, (Белоцерковская епархия, Исправительная Колония №35): «В нашей епархии находится тюрьма строгого режима. Мы делали до этого многое для исправления и ресоциализации заключенных, но благодаря семинару нам удалось найти новые формы и новые подходы в нелегкой работе. Мы обогатили свой опыт наработками коллег и будем стараться внедрять свежие идеи на местах.
Я поделился и своим опытом сотрудничества с администрацией тюрем, что сегодня является немаловажным моментом нашего служения. Я провожу работу и с офицерами, а также с теми, кто будет работать в местах лишения свободы, поскольку при Белоцерковской колонии находится единственное учебное заведение в Украине, которое проводит обучение и повышение квалификации тюремных психологов и социологов. Мы стремимся сломать негативные стереотипы, сложившиеся вокруг церкви, и учим не бояться священников».

Священник Димитрий Ларцев (Харьковская епархия): «Мы провели с власть имущими интересный диалог. Вне всякого сомнения, каждый из нас увидел что-то новое и интересное, подсмотрел какие-то идеи. Когда варишься в собственном соку – одно, а когда идет такое общение, когда дают возможность озвучить проблемы, и самое главное, обещают помочь их решить – это очень хорошо”.

Священик Георгій Аронець (Чернівецько-Буковинська єпархія): “Людині обтяженій гріхом важко почути Слово Божественної Істини, але ми проводимо пастирську роботу, не покладаючи рук. За останній рік у Чернівецькому слідчому ізоляторі 26 ув’язнених прийняли хрещення і відбулось одне Таїнство шлюбу. Люди тягнуться до Бога, й до Церкви, а семінар, безумовно, дасть змогу нам покращити свою діяльність й зробити більш ефективнішим тюремне служіння та опіку над позбавленими волі. Гадаю, що подібні заходи слід організовувати частіше.”

Протоиерей Андрей Ковпак (Донецкая епархия): “Мы увидели то, что делается в Харьковской епархии, какой здесь порядок и чистота, и в каких условиях живут заключенные. Практически во всех местах лишения свободы построены новые храмы и ведется активное пастырское служение. Для нас это великая школа».

Полковник внутрішньої служби Іван Мельничук (Управління держдепартаменту з питань виконання покарань у Хмельницькій області): “Мені було приємно почути, що Хмельницька єпархія визнана одною з кращих у співробітництві священства з закладами пенітенціарної системи. Гадаю, що вже існуючі форми співпраці сьогодні розширюються й мають серйозні перспективи у майбутньому.
Переважна більшість моїх колег мала змогу наочно переконатись у перевагах співробітництва, оскільки роль священика в справі морального переродження свідомості ув’язнених не можна зрівняти навіть з діяльністю тюремних психологів і соціологів. Не завжди в’язні охоче діляться своїми проблемами та переживаннями з адміністрацією в’язниць, але охоче розказують про свої внутрішні переживання під час сповіді та бесід зі священнослужителями. Вони дійсно є лікарями їх скалічених душ. Тому я завжди радий поспілкуватися з пастирями й хотів би частіше бачити їх в стінах наших колоній”.

Генерал-майор внутрішньої служби Володимир Бутенко, начальник управління Департаменту у Харківській області: “Спілкування зі священиками залишило дуже позитивні враження. Гадаю, що з цією думкою погодяться всі мої колеги.
Без ентузіазму священнослужителів і того запалу, який вони вселяють і в наші душі, у місцях позбавлення волі ми б не збудували жодного храму. А сьогодні, як бачите ми їх маємо практично у кожній колонії Харківщини, й згідно повідомлень тут зібраних, багато святинь зводиться по усіх куточках нашої держави. Ми відчуваємо турботу Церкви про ув’язнених, з котрими ми зустрічаємось та працюємо щодня. Це доволі нелегка справа. Ми у рамках програми першого дня відвідали Харківський слідчий ізолятор. Як добрі господарі, ми звичайно старались показати все саме найкраще, що є у нас. І пастирям, що відвідували СІЗО я особисто висловив свою вдячність за їхнє служіння, результати котрого помітно відчуваються при виконанні покладених на нас обов’язків.
Після побудови храму ми відчули значне зняття напруги у “зоні”, люди стали прилучатись до вищих цінностей. І якщо людина знаходить чим себе зайняти, то у нас зникає ціла низка клопотів, оскільки не приходиться ламати голову над питанням, чим цих людей зайняти нам. Вважаю, що семінар відкрив перед нами нові горизонти”.

Полковник внутрішньої служби Леонід Глюк, заступник начальника управління з виконання покарань у Волинській області: “Установи кримінально-виконавчої системи Волинської області активно співпрацюють з Українською Православною Церквою. Священики проводять регулярну душпастирську роботу серед спецконтингенту. Зараз маємо у всіх установах, якщо не капличку, то молитовну кімнату.
Саме тому сьогодні я вже спілкувався з представниками Волинської єпархії. В контексті семінару ми обговорили декотрі питання, побачили нові ідеї й, скажу відверто, намітили певні плани. У мене з отцями конструктивні взаємини, і після закінчення нашої наради я вже на місці поставлю їх до відома про прийняті рішення.
Добре, що у нас сьогодні є можливість провести семінар разом зі священнослужителями, оскільки не часто можна поділитись досвідом, почути і обговорити різноманітні проблеми нашої спільної нелегкої справи”.