Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

22.04.2004. — 14.07.2004.

Официальная хроника

22.04.2004. ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСТЬ. У поминальні дні Блаженніший Митрополит Володимир молився на малій батьківщині
Минулого тижня тривала пасхальна подорож Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира єпархіями нашої Церкви. На цій неділі він відвідав Хмельницьку єпархію. На Радоницю Блаженніший Владика молився на могилах батьків у рідному селі Марківці, що на Хмельниччині. Там його завжди чекають односельці.

24.04.2004. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Блаженніший Митрополит Володимир освятив храм Святителя Василія Великого у селищі Гречинці Летичівського району
Під час архіпастирського візиту до Хмельницької єпархії Предстоятель Української Православної відвідав Спасо-Преображенський Головчинецький монастир і храми єпархії, мав спілкування з головою Хмельницької облдержадміністрації В. Лундишевим, головами районних і селищних адміністрацій та рад, з місцевим духовенством та земляками.
На завершення візиту Блаженніший Митрополит Володимир у співслужінні архієпископів Хмельницького і Шепетівського Антонія, Вишгородського Павла та місцевого духовенства звершив освячення храму на честь Святителя Василія Великого у селищі Гречинці Летичівського району.

30.04.2004. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир звершив освячення пам’ятного знака на місці будівництва вокзального комплексу станції „Дарниця”
На прохання міністра транспорту України генерального директора „Укрзалізниці” Георгія Кірпи Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир звершив освячення місця та пам’ятного знака на місці, де буде побудовано вокзальний комплекс станції „Дарниця”.
На урочистостях були присутні Президент України Леонід Кучма, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, Прем’єр-міністр України Віктор Янукович, київський міський голова Олександр Омельченко, голови районних в місті Києві адміністрацій, інші посадові особи та поважні гості.

01. 05. 2004. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир освятил место под строительство нового храма
Первого мая в небольшом сквере на пересечении улиц Гончара, 55б (бывшая Чкалова) и Чеховского переулка, что в Шевченковском районе Киева, состоялось освящение камня и креста на месте строительства нового храма Святого равноапостольного князя Владимира. Чин освящения в сослужении киевского духовенства совершил Предстоятель Украинской Православной церкви Блаженнейший Митрополит Владимир.
Предстоятеля УПЦ встретила многочисленная община киевского прихода Св. Владимира со своим настоятелем священником Андреем Миткаликом. На долгожданную церемонию прибыли монахини киевских монастырей, прихожане других приходов с детьми, а также представители городской и районной администрации. Под пение приходского хора Блаженнейший Митрополит Владимир был приглашен к уже установленному кресту, у подножия которого находился камень, специально привезенный из Херсонеса, где недавно был освящен Свято-Владимирский собор.
После совершения чина освящения Блаженнейший Митрополит Владимир произнес слово. Как заметила прихожанка Свято-Владимирского прихода Елена Щербакова: «Кажется, сама природа созвучна радостному настрою тех, кто присутствует на этом торжественном и историческом событии».

02.05.2004. КИЇВ. Ікону з часткою мощей преподобного Серафима Саровського подарували Києво-Печерській Лаврі і Китаєвій пустині
2 травня, в Неділя 4-ту після Пасхи (про розслабленого), Блаженніший Митрополит Володимир звершив Божественну літургію у храмі препп. Антонія і Феодосія Печерських, що у Києво-Печерській Лаврі. Йому співслужили архієпископи Вишгородський Павел, Переяслав-Хмельницький Митрофан, єпископ Нижегородський і Арзамаський Георгій, лаврське та академічне духовенство.
По завершенні Літургії владика Георгій передав у дар Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі ікону з часткою святих мощей преподобного Серафима Садовського, чудотворця, написану в Серафимо-Дівеєвській обителі та освячену на мощах великого угодника Божого, 100-річчя канонізації якого Православна Церква відзначала минулого 2003 року та 250-річчя з дня народження відзначатиме цього року.
Таку ж ікону було передано і до Свято-Троїцького чоловічого монастиря (Китаївська пустинь), де Прохор Мошнін, у майбутньому преподобний Серафим, брав благословення на чернечий подвиг у преп. Досифеї Київської.

02.05.2004. КИЇВ. Предстоятель Української Православної Церкви освятив місце під будівництво нового Свято-Володимирського храму
1 травня Блаженніший Митрополит Володимир, на прохання релігійної громади парафії на честь святого рівноапостольного князя Володимира, звершив освячення місця ( по вул. Олеся Гончара в Києві) і хреста, а також заклав перший камінь під будівництво храму на честь святого Хрестителя Русі — великого князя Володимира.

02.05.2004. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир освятив дзвіницю та церковний будинок при лікарняному храмі
1 травня Блаженніший Митрополит Володимир звершив освячення дзвіниці і церковного будинку з баптистерієм при храмі на честь ікони Божої Матері „Всецариця”, що розташований на території Київської клінічної лікарні № 9. При храмі діє недільна школа. Її вихованці зустрічали Митрополита Володимира пасхальними піснеспівами. По освяченні Блаженніший Владика відзначив церковними нагородами благодійників, що доклали свої зусиль по благоустрою храму і храмових будівель, та персонал лікарні.

06.05.2004. ГОРОДНИЦЯ. Митрополит Володимир очолив богослужіння в Городницькому Свято-Георгіївському монастирі
У день пам’яті святого великомученика Георгія Побідоносця Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир відвідав Городницький Свято-Георгіївський ставропігійний монастир (Житомирська обл.) і звершив Божественну літургію у головному храмі. Йому співслужили архієпископ Овруцький і Коростенський Віссаріон, братія монастиря та духовенство, що прибуло з нагоди приїзду Предстоятеля у обитель.
По завершенні богослужіння було звершено хресний хід довкола храму, після якого, за монастирською традицією, Митрополит Володимир благословив худобу, бджолині рої, окропив святою водою господарські приміщення.
Перебуваючи у монастирі, Блаженніший Митрополит Володимир мав зустрічі та спілкування з представниками районної і місцевої влади, благодійниками, прихожанами обителі.

7.05.2004. КОРОСТЕНЬ. Блаженнейший Митрополит Владимир принял участие в праздновании столетия крупнейшего предприятия города и освятил заводскую часовню
Блаженнейший Митрополит Владимир нанес визит в столицу древлянской земли город Коростень. По приглашению мэра Коростеня Владимира Москаленко и генерального директора Коростенского фарфорового завода Валентина Драгана Предстоятель УПЦ принял участие в праздновании столетия крупнейшего предприятия города, чья продукция известна далеко за пределами Украины. Митрополита Владимира торжественно встречали заместитель губернатора Житомирской области Николай Присяжнюк, архиепископ Овручский и Коростенский Виссарион, руководители города, общественные деятели.
Блаженнейший Владыка совершил экскурсию по заводу, ознакомился с его историей, условиями работы предприятия, где трудится более трех тысяч человек. Предстоятель УПЦ в сослужении с архиепископом Виссарионом освятил заводскую часовню в честь святого мученика Валентина. Директор завода Валентин Драган и другие руководители предприятия были удостоены орденов Украинской Православной Церкви. Обращаясь к руководителям предприятия, Блаженнейший Митрополит Владимир поблагодарил их за то, что они думают не только об экономическом развитии и процветании предприятия, благополучии рабочих, но и о их духовном состоянии. Храм Божий в бурном житейском море спасает и укрепляет человека, помогает ему обрести смысл своего труда и своей жизни.
Блаженнейший Митрополит подарил храму икону святого мученика Валентина и освятил памятный знак в честь векового юбилея знаменитого предприятия.

13.05.2004. ДОНЕЦЬК. Блаженніший Митрополит Володимир освятив дзвони для кафедрального собору, що будується
12-13 травня Предстоятель Української Православної Церкви з архіпастирським візитом перебував у Донецькій єпархії.
Зранку другого дня візиту Блаженніший Митрополит Володимир освятив дзвони. Вони будуть встановлені на дзвіниці Спасо-Преображенського кафедрального собору, що будується в Донецьку. Повністю завершити будівництво собору планується у 2006 році. На освяченні дзвонів був присутній голова обладміністрації Анатолій Близнюк.
Цього ж дня Блаженніший Владика у супроводі митрополита Донецького і Маріупольського Іларіона відвідав Свято-Георгіївський собор у Макіївці.

14.05.2004. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир зустрівся з групою депутатів Київради
Група депутатів Київської міської ради відвідала Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру. Разом з намісником Лаври архієпископом Вишгородським Павлом і секретарем Київської Митрополії протоієреєм Віталієм Косовським вони оглянули не тільки лаврські святині і храми, а й відновлені корпуси і будівельні майданчики на частині території, яку влада повернула монастирю.
На прохання депутатів у Синодальному залі Київської Митрополії їх прийняв Предстоятель Української Православної Церкви. Блаженніший Митрополит Володимир подякував народним обранцям за допомогу Церкві і запросив до подальшої плідної співпраці для відродження святинь і духовності народу. Кожного з депутатів Блаженніший Владика благословив святою іконою.

14.07.2004. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир очолив вшанування пам’яті священномученика Макарія та освятив місце під першу православну гімназію столиці
Урочистості, присвячені дню пам’яті священномученика Макарія, митрополита Київського і всієї Русі, розпочались у Свято-Макаріївському храмі столиці напередодні, 13 травня, святковою всенічною, яку відправив вікарій Київської Митрополії архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан. Традиційно, на утрені відслужили акафіст на честь небесного покровителя парафії.
У день пам’яті святителя Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир відправив Божественну літургію у співслужінні архієпископа Митрофана та чисельного київського духовенства. Під час проповіді Предстоятель УПЦ сказав, що подвиг священномученика Макарія має важливе значення і в історії Церкви, і в історії нашої держави.
По закінченні Літургії священнослужителі освятили закладку духовно-просвітницького центру, який незабаром постане біля Свято-Макаріївської церкви.
За задумом настоятеля парафії протоієрея Анатолія Затовського, який являється благочинним Центрального округу столиці, в майбутньому духовно-просвітницькому центрі розміститься перша в столиці православна гімназію, де діти матимуть змогу одночасно отримати базову середню освіту і належне православне виховання.
У будинку мають бути конференц-зали, просторі аудиторії, приміщення для гуртків іконопису, вишивки, співу та інших видів церковного мистецтва. За планом, споруду вінчатиме домашній храм.
Основу корпорації складатимуть викладачі, які входять у Православне педагогічне товариство, що діє при Свято-Макаріївській церкві. Саме стараннями цих висококваліфікованих педагогів, серед котрих є академіки та відомі науковці, у кінці 1980-х при храмі вдалося відкрити недільну школу — одну з перших у Радянському Союзі. Багаторічні методичні напрацювання у сфері релігійного виховання підростаючого покоління зробили відомим столичне Товариство православних педагогів далеко поза межами України й вселяють надію на професіоналізм та високий рівень навчання у майбутньому церковному закладі.