Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Май 28th, 2024

ДОНЕЦЬКА ОБЛАСТЬ. У Дружківці вікарій Київської митрополії освятив новий храм УПЦ


26 травня, у Неділю 4-ту після Пасхи, про розслабленого, вікарій Київської митрополії архієпископ Добропільський Спиридон звершив велике освячення храму в ім’я мученика Іоанна Воїна міста Дружківка Донецької області. Про це повідомляє Телеграм-канал Покровського вікаріатства.

Після освячення владика звершив Божественну літургію в храмі.

Його Високопреосвященству співслужили благочинний Дружківського округу Подробней…

КИЇВ. Архієпископ Сильвестр освятив автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ


27 травня ректор Київської духовної академії і семінарії архієпископ Білогородський Сильвестр звершив освячення автомобіля швидкої медичної допомоги для поранених військових ЗСУ та всіх постраждалих від військової агресії. Про це повідомляє пресслужба КДАіС.

Освячення відбулося в храмі Воздвиження Хреста Господнього в Пирогові Голосіївського району м. Києва. Його Високопреосвященству співслужили настоятель храму протоієрей Микита Чекман, клірики храму та гості у священному сані. Подробней…

Архієпископ Сильвестр (Стойчев): Два роки після Собору в Феофанії: досягнення, втрати, надії

Два роки тому, 27 травня 2022 року, в Київському монастирі у Феофанії відбувся Собор Української Православної Церкви за участю єпископів, духовенства, ченців та мирян. У роботі Собору (особисто чи в онлайн-форматі) взяли участь представники всіх єпархій УПЦ, у тому числі ті, що опинилися на тимчасово окупованих територіях.

Упродовж років після Собору, звучали різні оцінки ухвалених на ньому рішень. Хтось натхненно їх захищав, хтось навпаки активно критикував. Але одне можна сказати напевне: Собор став важливою віхою в історії УПЦ.

В другу річницю Собору у Феофанії ректор Київських духовних шкіл архієпископ Сильвестр (Стойчев) проаналізував не тільки його рішення, а й ті процеси, які протікали в нашій Церкві та українському суспільстві за останні роки. Про це повідомляє пресслужба УПЦ з посиланням на пресслужбу КДАіС.

Шлях до Собору

Відразу слід пояснити, що церковні форуми такого масштабу, як Собор у Феофанії, збираються нечасто. За всі роки незалежності Українська Православна Церква скликала подібні Собори лише п’ять разів. І майже кожен із цих п’яти Соборів маркував певні віхи в житті УПЦ.

Собор у Феофанії став ключовою подією для нашої Церкви за умов повномасштабної російської військової агресії проти України.

24 лютого 2022 року розділило наше життя на «до» та «після». Звичайно, війна мала великий вплив і на церковне життя. Вже першого дня війни Блаженніший Митрополит Онуфрій засудив російську військову агресію та закликав російську владу негайно припинити військові дії. На жаль, цей заклик було повністю проігноровано.

Сьогодні ми маємо чітко сказати: за весь час війни з вуст духовенства РПЦ (за дуже невеликим винятком кількох священнослужителів) ми не почули засудження військової агресії й навіть простого людського співчуття українцям, які зазнають страждань.

З перших днів війни в Україні почав розгортатися широкий рух духовенства та мирян, котрі бажали обговорити ситуацію, в якій опинилася УПЦ. І Собор УПЦ став певною відповіддю на цей рух.

Нагадаю, що спочатку в Феофанії передбачалося проведення лише зборів єпископів, священників і мирян, але в процесі захід переріс у повноцінний Собор УПЦ. Ключові рішення Собору стосувалися канонічного статусу УПЦ. Подробней…

ХАРКІВ. Правлячий архіпастирь звершив подячний молебень з нагоди річниці Харківського Архієрейського Собору 1992 року


28 травня, у вівторок 4-ї седмиці після Пасхи, митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій звершив Подячний молебень у церкві святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова Архієрейської резиденції, що знаходиться на території Свято-Покровского чоловічого монастиря міста Харкова, з нагоди річниці проведення доленосного Харківського Архієрейського Собору 1992 року, а також Собору Української Православної Церкви 2022 року у Свято-Пантелеймонівському жіночому монастирі (Феофанія).

Владиці співслужили намісник та братія Свято-Покровського чоловічого монастиря Харківської єпархії й проректор, викладачі та вихованці Харківської духовної Подробней…

ХАРКІВ. У єпархії моляться за жертв російських бомбардувань

25 травня Харків зазнав з боку російської країни-агресора жорстоких повітряних ударів, в результаті яких загинули мирні люди. Як повідомляє пресслужба Харківської єпархії духовенство і віруючі моляться за усіх постраждали та загиблих.

«Останні дні не припиняються атаки цивільних закладів Харкова та області. З благословення митрополита Харківського і Богодухівського Онуфрія духовенство і віруючі Харківської єпархії підносять свої молитви за упокій загиблих, за одужання постраждалих, за їх родичів і близьких», – йдеться у повідомленні.