Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Представники УПЦ взяли участь у презентації факсимільного видання Галицько-Волинського Євангелія в «Софії Київській»


28 травня у Національному заповіднику «Софія Київська» за участі духовенства Української Православної Церкви відбулась презентація факсимільного видання Галицько-Волинського Євангелія (ХІІ ст.).

Здійснення факсимільного видання відбулось у рамках програми «Повертаємо в Україну культурну спадщину», яка була започаткована зусиллями видавництва «Горобець», благодійників, партнерів, а також клірика Волинської єпархії Української Православної Церкви архімандрита Онуфрія (Куца).

За своєю структурою — це Євангеліє-апракос повне з доданим місяцесловом. Наукова частина містить історіографічне, мовно-орфографічне та мистецьке дослідження рукопису.

«Копія є відкритим джерелом для дослідників та усіх шанувальників української духовно-культурної спадщини, — зазначають видавці. — До всього ж, пам’ятка є цінним джерелом для вивчення церковнослов’янської мови української редакції».

Участь у презентації взяли директорка видавництва «Горобець» Ганна Горобець, представники видавництва, українські науковці, митці, а також представники адміністрації Національного заповідника «Софія Київська».

З благословення митрополита Волинського і Луцького Нафанаїла участь у презентації взяв настоятель Параскевинського храму села Ратнів Княгининського благочиння Волинської єпархії архімандрит Онуфрій (Куц). Організаторами було відзначено наполегливу працю, докладену архімандритом Онуфрієм для здійснення згаданого видання.

Раніше стараннями видавництва «Горобець» в Україні вже було надруковано низку копій манускриптів: Лавришівське Євангеліє (ХІV ст.); Реймське Євангеліє (ХІ ст.); Віденський Октоїх (ХІІІ ст.), Молитовник Гертруди (Х-ХІ ст.); Молитовник Володимира (ХІV ст.).

У 2009 році видавництво «Горобець» розпочало друк факсимільних копій українських рукописних книг. Так, з благословення Блаженнішого Митрополита Володимира (Сабодана) та за участі митрополита Нифонта (Солодухи) було розпочато роботу над першою книгою такого типу — Луцьким Євангелієм ХІV ст. Ініціатором цього процесу виступив архімандрит Онуфрій (Куц). Згодом спільно з Волинською єпархією було видано Луцький Псалтир 1384 р. та Холмське Євангеліє ХІІІ ст.