Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Повiдомлення пресслужби єпархії про протиправне заволодіння Свято-Покровським храмом села Сутківці


Вранці 15 травня 2024 року представники державної влади (місцевої державної адміністрації, виконавчої служби, поліції, ТЦК) заволоділи приміщенням Свято-Покровського храму с. Сутківці Хмельницького району, вважаючи його своєю власністю. Заволодіння храмом було здійснено силовим шляхом вибиття вхідних дверей.
Постійні парафіяни Релігійної громади Свято-Покровського храму с. Сутківці наразі не змінювали підлеглість в організаційних і канонічних питаннях, але навпаки за власним волевиявленням залишаються в Українській Православній Церкві з керівним центром у місті Києві згідно з рішенням Загальних Парафіяльних зборів, прийнятим ще у 2019 році.
Свято-Покровська церква у селі Сутківці є унікальною пам’яткою середньовічної культово-військової архітектури ХV-ХVІ століття не лише Поділля, а й України та Європи.
Під час радянських антирелігійних гонінь храм двічі закривали протягом 1939-1942 рр. та 1946-1989 рр.
Чинним рішенням Виконавчого комітету Ярмолинецької ради народних депутатів у 1989 році задоволено заяву віруючих громадян с. Сутківці про реєстрацію парафії і передано віруючим приміщення храму.
З того часу віруючі православні християни с. Сутківці (з 1991 року як члени Релігійної громади Свято-Покровської парафії села Сутківці Ярмолинецького району Хмельницької єпархії Української Православної Церкви) 33 роки в міру сил постійно і добросовісно піклувалися за Свято-Покровською церквою з метою її охорони, запобігання руйнуванню, забезпечення захисту, збереження, реставрації, ремонту та використання за призначенням (здійснення Богослужіння).
Настоятель і віряни Релігійної громади Свято-Покровського храму с. Сутківці постійно моляться за нашу державу Україну, воїнів-захисників Батьківщини, проте сьогодні їх позбавлено рідного храму.
При цьому, незважаючи на позбавлення Релігійної громади приміщення храму, парафія Української Православної Церкви у с. Сутківці залишається діючою і проводитиме Богослужіння у спеціально пристосованому під храм приміщенні.
Настоятель і постійні парафіяни сподіваються на відновлення в майбутньому законності, своїх конституційних прав на свободу віросповідання і повернення Свято-Покровського храму.

Фейсбук-сторінка Хмельницької єпархії УПЦ

Фото: Pravlife