Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Благословіння Блаженнішого Митрополита Онуфрія на Великий піст

Дорогі брати і сестри! Возлюблені чада Церкви Христової!

Милістю Божою, розпочинаються дні Великого посту — часу особливого, що повертає нас, за образом євангельської притчі, з далекої країни гріха в дім Небесного Отця (Лк. 15:11-32).

Щорічно настання спасительних великопосних днів дарує нам можливість відкинути діла темряви (Рим. 13:12) і повернутися на шлях життя (Пс. 15:11). Цьому сприяє як календарний час святої Чотиридесятниці, що збігається з періодом весняного пробудження природи, так і особливий покаянний настрій постових богослужінь.

Дотримання Великого посту є не тільки важливою, а й невід’ємною умовою правильного шляху до спасіння. Великий піст відкриває духовні очі та дає можливість побачити себе справжнього перед Богом, проаналізувати і виправити себе у світлі грядущої вічності. Наставляючи своїх чад на благодатний час посту, Свята Церква нагадує нам, що ми покликані просвітитися духовною силою Господа, Який є світло, і немає в Ньому ніякої темряви (1 Ін. 1:5). Справжнє духовне життя — це не тільки відмова від зла і моральне вдосконалення, але й стяжання благодаті Святого Духа, преображення людської душі Божественною силою Воскреслого з мертвих Господа нашого Іісуса Христа.

У священні дні святої Чотиридесятниці підсилимо наші гарячі молитви про мир до Бога миру (1 Фес. 5:23). Нехай плодами нашого постування стане примноження любові, припинення ворожнечі та кровопролиття, викорінення ненависті й усякої злоби, щоб нам, достойно пройшовши поприще духовного подвигу, стати мертвими для гріха та живими для Бога у Христі Іісусі Господі нашому (Рим. 6:11).

Кожного року у дні святої Чотиридесятниці ми брали на себе особливі молитовні правила. Цього року вірним нашої Святої Церкви благословляється кожен день робити по сім земних поклонів з молитвою Іісусовою — за прощення наших гріхів, та читати по одній главі із Святого Євангелія — за мир на нашій землі та у всьому світі.

+ОНУФРІЙ,

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ