Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЧЕРНІВЕЦЬКА ОБЛАСТЬ. Б’ють віруючих та тікають від ТЦК: ідентифіковано осіб, які штурмують храми на Буковині (оновлено)

6 та 8 лютого прихильники ПЦУ за допомогою кількох десятків кремезних чоловіків захопили Петропавлівський храм у місті Сокиряни та звершили спробу захопити церкву у селі Ленківці Чернівецької області. За інформацією Telegram-каналу «Дозор на Першому козацькому», захопленням храмів «керували капелани ПЦУ Роман Грищук та Назар Краснодемський. Силову підтримку їм надавали наймані бойовики з охоронної фірми «Тигр»», передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Зазначається, що рейдери в Сокирянах «вдерлися до святині, виштовхали парафіян та заблокували церкву». Зрізали замки на церкві та застосували грубу силу до віруючих наймані молодики й у Ленківцях.

«За повідомленнями з місця подій, рейдери від ПЦУ були озброєні ціпками та кастетами», — додають журналісти.

Один з найманців вчинив напад на парафіянина у Ленківцях: «На відео видно, як вірянин УПЦ підходить до рейдерів, які вишикувалися перед дверима Дому Божого. Злочинці кидаються на парафіянина храму та починають бити».

Зазначається, що поліція, яка була присутня на місці подій, «фактично прикривала рейдерів, заявляючи про «нейтралітет»».

За інформацією «Дозору на Першому козацькому», працівників охоронної компанії «Тигр» вже не вперше наймають прихильники ПЦУ для штурму православних храмів. Вони брали участь у захопленні храмів у селах Товтри, Васловівці, Рингач. У Рингачі рейдерами було вчинено жорстокий напад на настоятеля Вознесенського храму УПЦ о. Серафима Думитру.

Водночас очевидці з Сокирян поділилися спостереженням про «швидку евакуацію» штурмовиків із цієї компанії, коли тих, вочевидь, повідомили про те, що до храму їдуть працівники ТЦК.

«Ось історія, яка дуже яскраво ілюструє наших «героїв від ПЦУ». Як тільки на горизонті з’явилася перспектива штурмувати посадки, а не храми — вони одразу «евакуювалися». Звісно, з православними християнами, з жінками, воювати набагато легше, ніж з загарбником», — йдеться у повідомленні.

9 лютого з’явилася інформація, що пізно ввечері найманці змушені були залишити святиню у Ленківцях.

«За інформацією з наших джерел, найманим бойовикам з охоронної фірми «Тигр» оплатили лише 3 години штурму храму.Православні християни ж не бажали розходитися і продовжували відстоювати свій храм», — розповіли журналісти.

Як повідомили у Чернівецько-Буковинській єпархії, віряни УПЦ моляться до Пресвятої Богородиці в своєму храмі та просять Її захисту, адже стало відомо, що планується черговий штурм.