Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Предстоятель УПЦ очолив Божественну літургію у Києво-Печерській Лаврі

11 лютого Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

Недільне богослужіння відбулось у храмі в ім’я преподобного Агапіта Печерського.

Предстоятелю співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, вікарії Київської єпархії митрополит Васильківський Іоасаф, архієпископ Білгородський Сильвестр, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк та духовенство обителі.

Після читання святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді.

Архіпастир зазначив, що зцілення Спасителем сліпого чоловіка відбулося по його вірі. Першосвятитель пояснив, що люди можуть увірувати від слова Божого, Священного Писання, а також від свідчення інших людей про Господа. Сліпець повірив в Бога зі слів інших людей, які розповіли йому, Хто такий Месія, а також про те, що Він зцілює різні немочі людські. Тоді він звернувся до Бога з молитвою, і Господь зцілив його.

«Кожна людина у своєму житті щось просить у Бога, — продовжив Предстоятель. — Більшість з нас просять того, що потрібно для життя сьогодні. Більш досконалі моляться, щоб Бог простив їм гріхи. А ще більш досконалі просять, щоб Бог помилував їх».

Як підкреслив Блаженніший владика, Господь по-різному відкликається на наші молитви, іноді швидко, іноді через багато років, як це було з праведними Іоакимом і Анною, які просили послати їм дитину. Господь відповів на їхні молитви через п’ятдесят років і подарував «таку чудесну дитину, яка стала Матір’ю Божою».

«Коли ми отримуємо за свої молитви якийсь дар, то повинні не забувати бути вдячними, — наголосив він. — Коли ми отримуємо від Бога якісь милості, то повинні ще більше укріплятися у своєму слідуванні за Господом і прославляти Його. Таких людей Бог прославляє ще в цьому земному житті».

Його Блаженство побажав пастві допомоги Божої, щоб більше і більше укріплятися у вірі, а також вести благочестиве життя, прикрашене молитвою, постом та добрими справами.

«Коли ми так будемо робити, то Господь буде зцілювати наші немочі, буде допомагати нам у всьому, у чому ми маємо потребу в нашому земному житті. А головне, Господь подарує нам вічне спасіння на Небі у Христі Іісусі Господі нашому», — сказав Блаженніший Митрополит Онуфрій.

За Літургією помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

За богослужінням Блаженніший Митрополит Онуфрій висвятив на диякона Віталія Андронатія. Він служитиме у храмі в імʼя святителя Феодосія Чернігівського у Києві.

Виголосивши відпуст, Блаженніший владика привітав вірян з неділею, прикликав на всіх благословіння Боже та побажав миру Українській землі.