Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Адвокат Лаври протоірей Микита Чекман розповів про роботу Центру правового захисту вірян УПЦ


Протоієрей Микита Чекман заявив, що віряни УПЦ стали активно звертатися до Центру правового захисту з бажанням взяти участь у справах із захисту своїх святинь.

Адвокат Києво-Печерської лаври протоієрей Микита Чекман розповів, що з 18 січня 2024 року юристи Центру правового захисту провели 51 консультацію з вірянами Української Православної Церкви. Про це він сказав у зверненні, опублікованому в його Telegram-каналі.

За його словами, люди почали активно звертатися до Центру з бажанням долучатися до справ із захисту своїх святинь, зокрема щодо захисту Києво-Печерської лаври.

«Люди звертаються з різних регіонів України, просять надати їм допомогу, щоб вони могли брати участь у зазначених справах. Таким людям надаються відповідні проєкти процесуальних документів із детальними інструкціями як, що та куди подавати. Це дуже втішає, що люди активно почали звертатися і хочуть своїми діями щось зробити для захисту права сповідувати свою віру, для захисту свого права молитися у своїх святинях», – сказав він.

Адвокат також нагадав образливі висловлювання окремих народних депутатів і директора заповідника «Києво-Печерська лавра» Максима Остапенка на адресу вірян УПЦ.

Він зазначив, що риторика ненависті щодо вірян УПЦ з боку влади нікуди не поділася, а навпаки – її стало ще більше.

«Все це поєднується з протиправними діями керівництва заповідника, які полягають у недопуску людей до Києво-Печерської лаври, до своїх святинь. Люди мають право на таке обурення, оскарження незаконних дій посадових осіб», – додав о. Микита.
СПЖ