Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Звернення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія до учасників II Зібрання західноєвропейського духовенства Української Православної Церкви


Звернення
Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія
до учасників II Зібрання західноєвропейського духовенства
Української Православної Церкви
(Малага, Іспанія, 23 січня 2024 року)

Ваше Преосвященство, дорогий владико Веніамін!

Всечесні отці!

Сердечно вітаю всіх вас на цьогорічному Зібранні духовенства Західноєвропейського вікаріатства Української Православної Церкви, організованого для братнього обговорення пастирських питань та викликів, що виникають у справі духовної опіки наших вірян, які проживають закордоном. Оскільки це вже друге зібрання, то сподіваюсь, що вони будуть відбуватися і в подальшому, стаючи традиційними зустрічами українського духовенства в діаспорі.

Українська Православна Церква завжди була і є зі своїм народом як на теренах Богом даної нашої земної Батьківщини, так і за її межами. Мільйони українців, наших братів і сестер, внаслідок війни, розв’язаної російською владою, вимушено опинилися далеко від своїх домівок, проте вони не залишилися без духовної турботи своєї рідної Церкви і найголовнішим підтвердженням цього є кожна церковна громада, в яких ви, дорогі браття, несете своє служіння і перебуваєте поруч із православними українцями, розділяючи із ними їхню радість і підтримуючи їх у моменти скорботи.

В той час, коли безпосередньо в Україні систематично здійснюється тиск на Українську Православну Церкву, відбуваються рейдерські захоплення наших парафій, а вірних дискримінують тільки за їхню приналежність до нашої Церкви, ви розвиваєте і примножуєте українську церковну спільноту на теренах інших країн, засновуючи і організовуючи нові парафії та душпастирські осередки і розвиваючи вже наявні. Кожна закордонна громада — це перш за все місце зустрічі людини з Богом для молитви та участі у Євхаристії, а також і острівець Батьківщини, де українці можуть почути пастирське слово рідною мовою, зберігаючи свою православну і культурну ідентичність.

Сьогодні український православний священник в діаспорі покликаний бути натхненним пастирем і духовним отцем, за яким підуть люди, другом і помічником для своїх парафіян, мудрим адміністратором, сумліннним робітником, і навіть в якійсь мірі дипломатом, щоб вибудовувати добрі стосунки з людьми інших національностей, культур та релігій. Сьогодні кожен із вас своїм життям і власними вчинками виконує дійсно апостольське служіння, стаючи усім для всіх заради спасіння кожного вірного (пор. 1 Кор. 9, 22).

За майже два останні роки вашого служіння в діаспорі ми вже бачимо значні плоди, для здобутку яких ви докладаєте чимало зусиль. Якщо минулого року, коли ви зустрічалися в Мілані, наша Церква мала близько 30 парафій в діаспорі, то сьогодні наших громад вже є більше 80. Приємно, що збільшується кількість священників – робітників на ниві Христовій, а відповідно і парафій.

Сьогодні також прошу вас передати сердечну подяку нашим братам із Православних Помісних Церков та представникам інших християнських конфесій за підтримку та сприяння у наданні приміщень для звершення у них регулярних богослужінь громадами нашої Церкви. Нехай Всещедрий Господь благословить їх за доброту та допомогу!

Дорогі владико Веніамін та отці! Бажаю вам всеукріплюючої допомоги Божої та невичерпного натхнення у вашому відповідальному пастирському служінні! Нехай Пастиреначальник Христос подає всім вам силу у несенні проповіді Євангелія, у трудах на благо Його Святої Церкви та всіх тих людей, яких Він вручив вам у пастирське піклування!

Благословення Господнє нехай перебуває зі всіма вами!

+ Онуфрій

Митрополит Київський і всієї України

Предстоятель Української Православної Церкви