Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЧЕРКАСИ. Моніторингова місія ООН з прав людини відвідала митрополита Феодосія, який знаходиться під домашнім арештом


4 грудня співробітники Моніторингової місії ООН з прав людини відвідали митрополита Черкаського і Канівського Феодосія, який вже вісім місяців знаходиться під домашнім арештом у звʼязку зі зфабрикованими проти нього двома кримінальними справами по стт. 161 та 436-2 ККУ за захист Церкви та тверде відстоювання релігійних та канонічних переконань своєї пастви.

В зустрічі також взяли участь адвокати з України та голова міжнародної правозахисної організації з консультаційним статусом при Економічній та Соціальній Раді ООН «Public Advocacy» О.Денисов в онлайн режимі.

Співробітники моніторингової місії ООН були проінформовані про гоніння та дискримінацію на релігійному грунті, яких зараз зазнають віруючі Української Православної Церкви в цілому та Черкаської єпархії зокрема. Особлива увага була приділена проблемі незаконних рейдерських перереєстрацій релігійних громад УПЦ на користь ПЦУ з боку державних реєстраторів і подальших силових захоплень нерухомого і рухомого майна цих релігійних громад, нерідко з кровопролиттям та травмуванням віруючих УПЦ. Найсвіжіша ілюстрація цього – криваве захоплення бойовиками в камуфляжі жіночого монастиря в Черкасах на користь ПЦУ 20 листопада, відеокадри якого облетіли весь світ.

Також мова йшла про антиправові та антицивілізовані намагання місцевих рад відбирати у громад УПЦ раніше виділені земельні ділянки, на яких Церквою вже побудовані храми та собори. Не оминули увагою під час спілкування і антиправовий закон про перейменування УПЦ та антиконституційний закон про її повну заборону, прийнятий Верховною Радою України в першому читанні. Співробітники місії ООН були повідомлені також і про шокуючу для цивілізованого світу «анти-реституцію», яку зараз впроваджують державні органи, по новій, вдруге віднімаючи у Церкви конфісковане ще більшовиками майно, яке так і не спромоглися повернути Церкві у власність належним чином за всі ці роки, не дивлячись на міжнародні реституційні зобовʼязання.

В ході зустрічі увага також була приділена виступу митрополита Феодосія на захист Церкви в Україні на слуханнях Ради ООН з прав людини та здобуття ним статусу правозахисника, а також про намагання після цього певних структур посилити тиск на архієрея, взявши його під варту (увʼязнивши в СІЗО). Але в цих намаганнях прокуратурі будо відмовлено двічі – спочатку Києво-Святошинським районним судом, а потім Соснівським районним судом в м.Черкаси.

Крім іншого, митрополит Феодосій повідомив про активну підготовчу роботу по організації Міжнародного правозахисного обʼєднання «Церква проти ксенофобії та релігійної дискримінації», до якого, після початку його діяльності, зможуть долучитися всі, хто буде мати бажання та можливість брати участь в захисті Церкви від агресивних проявів ксенофобії та релігійної дискримінації.

Пресслужба Черкаської єпархії УПЦ