Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

РОМНИ. У свято Введення Предстоятель УПЦ звершив Божественну літургію у Свято-Духівському кафедральному соборі

4 грудня, у день свята Введення у храм Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у Свято-Духівському кафедральному соборі у місті Ромни.

Цього року Роменська єпархія Української Православної Церкви відзначає 10 років з дня утворення.

Предстоятелю співслужили митрополит Сумський і Охтирський Євлогій, митрополит Конотопський і Глухівський Роман, архієпископ Роменський і Буринський Тихон, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, духовенство єпархії та гості у священному сані.

У слові проповіді після читання Святого Євангелія Блаженніший владика розповів пастві про Введення Діви Марії в єрусалимський храм.

«Зараз ми не приносимо в жертву Богові тельців, козлів, як це було у Старому Завіті. Зараз людина приносить в жертву Богу свою душу, свої сили, свої бажання, своє життя. Оцю жертву Бог любить. Жертва Богу — дух скрушений», — зазначив Архіпастир.

За словами Його Блаженства, здатна принести себе в жертву Богу та людина, яка працює над собою і виганяє із себе зло молитвою, постом, покаянням. Коли ж людина себе приносить у жертву Богу, то вона звершує невелику жертву, а Бог дає для неї величезну нагороду — благодать вічного спасіння на Небі, заради якого Господь створив людину.

Згадуючи велике служіння та подвиг земного життя Пречистої Діви, Предстоятель зауважив, що було б нерозумно, якби якась людина подумала, що вона може бути рівною Цариці Небесній, але усі ми можемо бути трошки подібними Їй у скромності, трудолюбстві, смиренні та чистоті.

«Ми молимося, щоб Матір Божа допомагала нам хоч трошки уподібнюватися Її образу, щоб ми були носіями тієї спасительної благодаті, яку приніс з Неба на землю наш Спаситель Господь Іісус Христос, Якому від нас слава, честь і поклоніння, нині і в безконечні віки», – сказав Першосвятитель.

За Літургією помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Богослужіння завершилось чином славлення перед іконою свята. Блаженніший Митрополит Онуфрій прочитав молитву до Пресвятої Богородиці. Митрополит Євлогій виголосив молитву до святого Петра Калнишевського, який народився неподалік міста Ромни, у селі Пустовійтівка.

Після відпусту Предстоятель привітав архієпископа Тихона та вірян з 10-річчям єпархії. Владика Тихон виголосив подячне слово. Потім духовенству та благодійникам єпархії вручили церковні нагороди.