Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Предстоятель розповів, як святитель Миколай врятував одного чоловіка від смерті, а іншого — від тяжкого гріха (відео)


19 грудня, у день пам’яті святителя Миколая Чудотворця, Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів декілька історій з життя цього великого Божого угодника, а також про те, як і після відходу у вічність він допомагає людям.

Однією з історій, які розповів Архіпастир, була розповідь про те, як святитель Миколай врятував одного чоловіка від смерті, а іншого — від тяжкого гріха убивства.

За словами Блаженнішого владики, коли в одному селі помирав чоловік і до його смертного одра приходили прощатися родичі, то прийшов до нього і його сусід, який попросив лишити його наодинці із тим чоловіком.

Коли всі вийшли, то сусід став навколішки і почав просити пробачення:

«Вибач мені, я тяжко згрішив перед тобою», — сказав він.

Чоловік, що лежав на смертному одрі, відповів:

«Я не пам’ятаю такого, ти мені ніколи нічого поганого не сказав і ніколи нічого поганого не робив».

Тоді цей сусід розказав йому, як одного дня, коли він дізнався про те, що цей чоловік отримав велику зарплату, то в нього з’явився намір відібрати гроші й убити цього чоловіка, коли той повертатиметься додому через ліс.

Він так і зробив, пішов у ліс, приготувався до скоєння злочину, але не зміг вбити цього чоловіка, бо його усю дорогу супроводжували двоє людей — старець та молода дівчина.

«Було таке, я пам’ятаю, — сказав чоловік, який помирав, — я одержав великі гроші, зарплату, пішов додому, і тоді до мене прийшла така думка, що мене можуть убити в лісі. І я у великому страху, не знав, що мені робити, і почав молитися святителю Миколаю та святій мучениці Параскеві».

«У селі, де жили ці люди, був храм з двома престолами — на честь святителя Миколая та святої мучениці Параскеви. І той чоловік, пребуваючи у страсі, молився всю дорогу святому Миколаю і святій Параскеві. Але він думав, що з ним нікого немає», — пояснив Предстоятель.

Як зауважив Першосвятитель, і чоловік, що лежав на смертному одрі, і його сусід тоді зрозуміли, що насправді це святитель Миколай і мучениця Параскева зберегли одного з них від смерті, супроводжуючи його усю дорогу, а іншого — від скоєння тяжкого гріха.

«Ось такі дивні чудеса святитель Миколай творить і сьогодні серед нас. Тільки треба до нього звертатись з молитвою і просити його про допомогу», — зазначив Його Блаженство, а також додав, що для того, щоб у нас була дерзновенна молитва, ми повинні старатися жити по-християнськи.

«Святитель Миколай допомагає всім, але тим, хто живе з Христом і в Христі, він допомагає з радістю. А тим, хто живе поза Христом, хто живе у гріхах, в омані, він тим допомагає зі смутком, бо хоче, щоб ці люди бачили, який Бог милостивий, як Він допомагає нам через своїх угодників, щоб ці люди пізнали істину і прийшли до Христа», — наголосив Блаженніший владика.

Предстоятель побажав, щоб молитвами святителя Миколая Господь допоміг усім нам в наших земних спокусах і випробуваннях не втратити людської гідності та зберегти християнське благородство, яке виявляється у любові до Бога, у любові до ближнього, у смиренності, у терпінні, у допомозі тим, хто потребує нашої допомоги.

«Якщо ми так робитимемо, то святитель Миколай буде за нас молитися, допомагатиме нам долати всі труднощі життя і ми, кожен у свою міру, сподобимося на Небі бути учасниками вічного спасіння у Христі Іісусі, Господі нашому», — підкреслив Першосвятитель.