Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Підсумки Священного Синоду Української Православної Церкви від 26 грудня 2023 року


26 грудня у Свято-Пантелеімонівському монастирі у Феофанії міста Києва відбулось підсумкове засідання Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.

Розглянувши рапорти єпархіальних архієреїв, Священний Синод затвердив намісника Свято-Пантелеімонівського чоловічого монастиря Одеської єпархії та звільнив настоятельку жіночого монастиря на честь Іверської ікони Божої Матері в урочищі «Юзефин» Сарненської єпархії.

Для богослужбового використання в Українській Православній Церкві затверждений текст служби на честь ікони Божої Матері «Володимирська-Десятинна», яка знаходиться у Різдва Богородиці Десятинному чоловічому монастирі м. Києва.

Підбиваючи підсумки, Священний Синод відзначив, що у 2023 році, вперше у новітній історії Української Православної Церкви, особливого загострення набули факти кримінального переслідування ієрархів, духовенства та вірян Української Православної Церкви. Великий резонанс як в українській, так і у світовій спільноті викликали судові процеси над Преосвященними митрополитами Тульчинським і Брацлавським Іонафаном, Вишгородським і Чорнобильським Павлом, Черкаським і Канівським Феодосієм, Банченським Лонгином. У всіх цих випадках підстави притягнення до кримінальної відповідальності та докази, якими обґрунтовують обвинувачення, мають сумнівний характер.

Також сумними для Української Православної Церкви є наслідки війни, що, на превеликий жаль, вже другий рік триває в нашій державі. Станом на кінець 2023 року загиблими є 14 священнослужителів Української Православної Церкви, ще 20 кліриків — отримали поранення. 5 представників нашої Церкви вважаються зниклими безвісти.

Зруйновано 119 храмів та молитовних приміщень. Від обстрілів пошкодження отримали 329 храмів. Крім того, через військові дії були зруйновані або отримали значні пошкодження 30 монастирів.
Священний Синод завершив роботу звітами про діяльність Синодальних установ Української Православної Церкви у 2023 році.

Таким чином, незважаючи на усі складнощі війни, переслідування ієрархів, священнослужителів та вірян нашої Церкви, Українська Православна Церква продовжує неухильно виконувати свою спасительну місію, не відступаючи від віровчительних істин та церковних канонів, надає духовну підтримку усім, хто цього потребує, та спрямовує свої зусилля для надання соціальної та гуманітарної допомоги постраждалим від війни і військовослужбовцям Збройних Сил України.