Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КАМʼЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСКИЙ. Верховний суд прийняв рішення на користь парафії УПЦ в суперечці з місцевим заповідником

20 грудня Верховний суд України скасував рішення Господарського суду Хмельницької області від 29 червня 2023 року про виселення Миколаївської релігійної громади Української Православної Церкви у Кам’янці-Подільському Хмельницької області з Миколаївського храму та передачу церкви Національному історико-архітектурному заповіднику «Кам’янець». Відповідний документ опублікувала парафія у себе на сторінці у Фейсбук.

«Таким чином, з 20 грудня 2023 року виконання судового рішення у справі N 924/318/23 зупиняється, як і дія судового рішення у цій справі», − йдеться у заяві суду.

У 1990 році релігійна громада УПЦ уклала безстроковий договір оренди Миколаївського храму, що належить заповіднику «Кам’янець». Але у лютому 2023 року директор заповідника вирішив односторонньо розірвати договір. Як причину він назвав рішення РНБО від 1 грудня 2022 року та експертизу Держетнополітики Статуту УПЦ «на наявність церковно-канонічного зв’язку з московським патріархатом».

Окрім того, директор заповідника посилався на незаконне рішення міськради Кам’янця-Подільського від 4 квітня 2023 року щодо припинення права користування земельними ділянками для громад УПЦ. Настоятель храму відмовився покидати святиню. Тому керівництво заповідника подало судовий позов про примусове виселення.