Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Вітання Блаженнішого Митрополита Онуфрія із 185-річчям Одеської духовної семінарії

ЙОГО ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕНСТВУ,
ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННІШОМУ АГАФАНГЕЛУ,
МИТРОПОЛИТУ ОДЕСЬКОМУ І ІЗМАЇЛЬСЬКОМУ,
ПОСТІЙНОМУ ЧЛЕНУ СВЯЩЕННОГО СИНОДУ
ЙОГО ВИСОКОПРЕПОДОБІЮ,
ПРОТОІЄРЕЮ ДИМИТРІЮ ЯКОВЕНКО,
РЕКТОРУ ОДЕСЬКОЇ ДУХОВНОЇ СЕМІНАРІЇ
ВИКЛАДАЧАМ, СПІВРОБІТНИКАМ ТА СТУДЕНТАМ ОДЕСЬКОЇ ДУХОВНОЇ СЕМІНАРІЇ

Ваше Високопреосвященство, дорогий Владико Агафангел!

Ваше Високопреподобіє, отець Димитрій!

Шановні викладачі, співробітники та студенти Одеської духовної семінарії!

Дорогі брати і сестри!

Сердечно поздоровляю вас із 185-річчям Одеської духовної семінарії.

Одеська духовна семінарія має багату, складну та насичену подіями історію, будучи нині одним з найстаріших духовних навчальних закладів Української Православної Церкви.

За час свого майже двохсотлітнього існування зі стін Одеської духовної семінарії вийшло багато відомих церковних діячів, пастирів і богословів, серед яких священномученик Кіріон, Католікос-Патріарх всієї Грузії та священномученик Антоній, єпископ Білгородський.

Духовні школи — це не просто навчальні заклади, де отримують певну суму знань з богослов’я, церковної історії та інших дисциплін. Тут відбувається передача церковного Передання від покоління до покоління, засвоюються вікові традиції Православ’я, і від того, якими стануть сьогоднішні студенти, багато в чому залежить успіх церковної місії в майбутньому.

У нинішній час наша Церква потребує того, щоб якомога більше було пастирів-подвижників і пастирів-трудівників, які б насамперед віддавали свої сили на жертовне служіння Богу заради спасіння пастви.

Якими б не були зовнішні умови нашого теперішнього життя, необхідно пам’ятати слова Спасителя: Не бійся, мале стадо, бо Отець ваш благоволив дати вам Царство (Лк. 12:32). Тому сьогодні, як і минулі дві тисячі років буття Церкви Христової, обов’язок пастирів полягає в стяжанні духовних благодатних дарів віри і благочестя на шляху до Царства Божого.

Вітаючи усіх вас, дорогі брати і сестри, із 185-річчям Одеської духовної семінарії, закликаю вас і надалі з честю нести своє високе благородне для Церкви і суспільства служіння з підготовки майбутніх пастирів, щоб і надалі в добрих плодах ваших трудів прославлялось Ім’я Боже та Свята Церква, яку Господь заснував Своєю чесною кров’ю.

З огляду на славний ювілей, Визначенням Нашим, викладацький колектив Одеської духовної семінарії нагороджується орденом Української Православної Церкви святого Апостола Андрія Первозванного.

Бажаю усім здоров’я, кріпості духовних і тілесних сил, всесильної допомоги від Пастиреначальника Господа нашого Іісуса Христа і процвітання духовному вертограду — Одеській духовній семінарії.

ОНУФРІЙ,

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

13 грудня 2023 року

м. Київ