Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Коментарі монастиря щодо останніх заяв колишнього лаврського насельника архімандрита Аврамія (Лотиша)

2 вересня в інтернет-мережі на ресурсах видань «Радіо Свобода» та «Схеми» було поширене інтерв’ю колишнього насельника і члена Духовного Собору Києво-Печерської Лаври, нині забороненого в служінні, архімандрита Аврамія (Лотиша), в якому присутні неправдиві висловлювання, викривлення фактів та наклепи на Священноархімандрита Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія та братію обителі. У зв’язку із цим повідомляємо наступне:

1. Києво-Печерська Лавра від самого початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України активно займається наданням гуманітарної та матеріальної допомоги, є місцем для розміщення виїзних груп забору донорської крові.

2. З першого дня війни Київська духовна академія, яка донедавна розміщувалась на території монастиря, передала у користування волонтерів власні продуктові склади задля потреб тероборони і постраждалим жителям Київщини, Чернігівщини, Сумщини, Харківщини. Пунктом комплектування та розподілення цієї допомоги стало церковне подвір’я Воскресенського (Афганського) храму Лаври, яке добре було видно із келії колишнього насельника архімандрита Аврамія (Лотиша), котрий при цьому жодного разу не виявив навіть найменшого бажання допомогти у завантаженні / розвантаженні допомоги постраждалим українцям і не був помічений у проявах благодійних ініціатив, щоб цим на ділі проявити свій патріотизм, про який він говорить зараз.

3. Заяви щодо присутності в обителі «ворожої агентури», «російських агентів» є абсурдом, оскільки ще в перший місяць війни (особливо зауважуємо, що це було задовго до відомого рішення РНБО від 1 грудня 2022 року, після якого почалася серія нових обшуків на території Лаври) територія Києво-Печерської Лаври знаходилась під пильною охороною представників Служби безпеки України та інших служб, які регулярно здійснювали перевірку території Лаври. Тим більше, що монастир знаходиться приблизно за 2 км від Офісу Президента України, що взагалі передбачає унеможливлення присутності ворожих шпигунів поруч із цим стратегічним об’єктом. Також, хотіли б нагадати, що в перші тижні війни в Лаврі всі житлові корпуси були заселені киянами, котрі не встигли виїхати зі столиці. В ті дні в Лавру приїжджало також багато волонтерів за продуктами. Можливо, всі вони й були невідомими для архімандрита Аврамія людьми, як він це згадує в своєму інтерв’ю.

4. Також звертаємо увагу, що напередодні дня Святої Пасхи у 2022 році з благословення Блаженнішого Митрополита Онуфрія відбувалася поїздка духовенства до Маріуполя з метою визволення українських захисників і захисниць. До складу делегації кліриків Української Православної Церкви увійшли 10 представників Лаври, поміж яких чомусь не було архімандрита Аврамія, який не міг не знати про цю ініціативу Церкви ні як насельник обителі, ні тим більше як третій за посадою член Духовного Собору монастиря і мав можливість на ділі проявити свій патріотизм, про який він говорить зараз.

5.
Демонстрація резиденції Предстоятеля Української Православної Церкви як приватного помешкання є відвертою маніпуляцією із неприхованою метою дискредитувати ім’я Священноархімандрита Києво-Печерської Лаври. Корпус № 70 ніколи не використовувався Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм в якості місця для проживання, тому що він проживає на території монастиря у Феофанії. Даний корпус був робочою резиденцією Глави Церкви, де розміщувався домовий храм, кабінет Предстоятеля, приймальня, кабінет секретаріату, нагородний та протокольний відділи, кабінет прес-служби.

6. Співрозмовник журналіста здійснює маніпуляцію свідомістю глядачів, коли розповідає про візит військовополонених російської загарбницької армії до Києво-Печерської Лаври і зокрема Блаженнішого Митрополита Онуфрія. По-перше, Предстоятель Церкви постійно звершує молитву за захисників та захисниць України. По-друге, візит військовополонених до древньої святині нашої держави був ініціативою журналіста Володимира Золкіна, за погодженням із відповідними державними службами та силовими структурами, але не керівництва Лаври чи Предстоятеля Церкви. По-третє, під час того візиту Блаженніший Митрополит Онуфрій не просто поспілкувався із привезеними військовополоненими, але і прямо вказав їм на злочинність їхніх дій по відношенню до України та її жителів.

7. Архімандриту Аврамію (Лотишу), який необґрунтовано звинувачує все священноначалля Лаври в пропаганді ворожих Церкві та державі політичних ідей, слід не забувати, що він і сам донедавна перебував в його числі та займав керівну посаду.

8. Відомо також, що на даний момент не укладено жодного Договору між Заповідником та монастирем ПЦУ, а сам архімандрит Аврамій (Лотиш) є штатним співробітником Заповідника, який виплачує йому заробітну плату, хоча братія Лаври ніколи не отримували жодних державних зарплат. У зв’язку з цим, архімандрит Аврамій (Лотиш) має доступ до опечатаних приміщень Монастиря і користується резиденцією Предстоятеля Української Православної Церкви не як «виконуючий обов’язки намісника», а як рядовий співробітник Заповідника.

9. Прикро, що колишній насельник святої обителі зрадив священницькій присязі і продовжує поливати брудом Лавру, в якій він приніс Богові чернечі обітниці.

Сайт Лаври