Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Спростування неправдивої інформації, поширеної журналістом «Радіо Свобода», щодо відмови УПЦ надати інформацію для виготовленого його редакцією сюжету

У зв’язку з твердженням журналіста «Радіо Свобода» (проєкт “Схеми”) Максима Шевчука в ефірі програми «Radio NV» про те, що Українська Православна Церква не погодилася на його запит надати відповіді, які б мали бути використані в кінцевому варіанті сюжету, який з’явився на ютюб-каналі «Радіо Свобода» 2 вересня 2023 року, Синодальний Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ повідомляє, що ця інформація не відповідає дійсності.

Інформаційно-просвітницьким відділом УПЦ безпосередньо у день надходження на електронну пошту журналістського запиту, 31 серпня 2023 року, було надіслано відповідь, у якій, у разі погодження редакцією програми «Схеми» умов співпраці на засадах, визначених законодавством України про ЗМІ, відділ зобов’язувався «у найкоротший термін надати їй вичерпні відповіді на представлені питання».

Однак, зворотньої реакції від редакції програми «Схеми» так і не було отримано. Як стало зрозуміло пізніше, редакції «Схем» ці відповіді й не були потрібні, бо вже за добу зазначений сюжет вийшов в ефір. Скоріш за все, на момент надсилання формального запиту на інтерв’ю він вже був змонтований саме в тому стилі, в якому його побачили глядачі, тобто без передбачення можливості паритетного висвітлення протилежних точок зору задля досягнення об’єктивності й уникнення маніпуляцій.