Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Священнослужителі тринадцяти єпархій Ураїнської Православної Церкви провели у вічність загиблих Захисників України


У Володимир-Волинській, Мукачівській, Волинській, Житомирській, Ніжинській, Чернівецько-Буковинській, Вінницькій, Київській, Рівненській, Сумській, Запорізькій, Кременчуцькій, Хмельницькій єпархіях відбулися відспівування полеглих захисників України, полеглих за нашу Батьківщину від російської агресії.

Митрополит Володимир-Волинський і Ковельський Володимир звершив у тимчасовому храмі села Чорніїв панахиду за новопреставленим воїном ЗСУ Тарасом Троцем.

1 липня духовенство Старовижівського благочиння звершило чин похорону над убієнним воїном Русланом Тонких в Хрестовоздвиженському храмі с.Смідин на Волині. Чин поховання очолив благочинний Старовижівської округи протоієрей Олександр Сандер.

Військовий Руслан (05.08.1973-19.04.2022) загинув внаслідок ворожого обстрілу в районі населеного пункту Новомиколаївка Миколаївської області й понад рік вважався безвісти зниклим.

2 липня в селищі Заболоття духовенство Ратнівського благочиння на чолі з благочиним протоієреєм Анатолієм Гурським звершили відспівування новопреставленого воїна Сергія Глущука.

Священники Турійського благочиння на чолі з протоієреєм Віталієм Дудою звершили Чин погребіння Олександра Карпука, який загинув, захищаючи від російської агресії Україну. Воїна похоронили у селі Селець.

Духовенство Ковельсько-Введенського благочиння на чолі з протоієреєм Василієм Сергійчуком провело у селі Пісочне в останню путь воїна Ципка Дмитра.

Полеглий герой загинув 8 липня від кулі снайпера у Запорізькій області. Служив у Національній гвардії.

3 липня в селі Довге в Боржавській долині на Закарпатті відбулося прощання та чин відспівування Героя України – Юрія Батьо. Заупокійна молитва лунала в Успенському храмі села.

З благословення керуючого митрополита Мукачівського і Ужгородського Феодора чин похорону в співслужінні духовенства району звершив настоятель храму протоієрей Василій Сливка.

3 липня громада Полянської ОТГ молитовно провела в останню дорогу Героя України – Валерія Полончик.

Чин похорону у співслужінні духовенства Свалявщини очолив благочинний Свалявського благочиння, протоієрей Василій Барна у Михайлівському храмі села Поляна.

У полеглого захисника залишилася дружина, двоє синів та онуки.

11 липня єпископ Свалявський Іларій очолив чин похорону воїна Мирослава Мучички. Заупокійна молитва лунала в храмі на честь Різдва Пресвятої Богородиці с. Горонда, що на Мукачівщині.

Новопреставлений воїн Мирослав народився 11 жовтня 1975 року, ніс службу у Львівському прикордонному загоні, та до кінця своїх днів захищав державні кордони нашої рідної Української землі.

15 липня Свалявщина попрощалася ще з одним Героєм України – Степаном Костур, який загинув 10 липня біля населеного пункту Работине, що в Запорізькій області.

Чин похрону відбувся на батьківщині дружини загиблого Героя в Закарпатській області, в храмі святого рівноапостольного князя Володимира, що в с. Драчино. У співслужінні духовенства Свалявського благочиння чин відспівування очолив благочинний протоієрей Василій Барна.

Костур Степан Васильович, 1974 р.н. був мешканцем с. Берездівці, Стрийського району Львівської області.

13 липня у Вознесенькому храмі с. Великі Лучки було звершено чин похорону воїна Василя Іваньо.

Заупокійну молитву очолив намісник Покровського чоловічого монастиря с. Ракошино, архімандрит Митрофан (Шимон).

Народився новопреставлений Василь Іваньо 6 січня 1984 року, а загинув 10 липня 2023 року, захищаючи усіх нас від ворога.

16 липня єпископ Свалявський Іларій в храмі в ім’я святителя Василія Великого с. Копинівці очолив чин похорону новопреставленого воїна Михайла Петах.

38-річний мешканець села Копинівці Михайло Михайлович Петах отримав поранення під Бахмутом, захищаючи Батьківщину від російських загарбників. На жаль захисника не вдалось врятувати і від отриманих поранень Михайло невдовзі помер.

15 липня у храмі в ім’я святого Архистратига Михаїла у с. Поляна відбувся чин відспівування загиблого воїна – Івана Голікова, який загинув під час виконання бойового завдання у Макарівці на Донеччині. У співслужінні духовенства Свалявщини чин відспівування очолив протоієрей Василій Ігнат.

Більше тижня медики боролися за його життя, провівши кілька складних операцій, однак 12 липня життя Героя трагічно обірвалося у стінах медичного закладу. У Героя України залишилися батьки, двоє братів, сестра та діти.

4 липня в храмі святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова села Бірки на Любешівщині клірики Волинської єпархії звершили чин відспівування загиблого Захисника України Юрія Хрупчика. Очолив заупокійне богослужіння благочинний округи протоієрей Георгій Поліщук, у співслужінні настоятеля храму протоієрея Анатолія Мельничука та кліриків округи.

49-річний волинянин, молодший сержант 42-ї окремої механізованої бригади, загинув внаслідок мінометного обстрілу на території Донецької області. У захисника залишилися дружина, син та донька.

4 липня клірики Маневицького благочиння звершили чин похорону загиблого молодого воїна Богдана Янчишина. Чин похорону відбувся у Воскресенському храмі селища Маневичі. Очолив заупокійне богослужіння благочинний округу та настоятель храму протоієрей Сергій Шемчук у співслужінні духовенства округи.

32-річний захисник загинув 2 липня через ворожий обстріл поблизу с. Діброва Луганської області. Воїн пробув на Сході України рівно три місяці, до того – більше як рік служив на кордоні з Білоруссю. 6 липня мав святкувати своє 33-річчя.

5 липня клірики Оконського благочиння звершили чин поховання загиблого Захисника України 56-річного уродженця села Гута Лісівська Віталія Пилипчука.

До війська боєць пішов у лютому 2022 року. Водій стрілецького відділення, молодший сержант Віталій Пилипчук службу проходив у 100-й бригаді ТРО. Загинув під час бойових дій з військовим формуванням російської федерації на території Луганської області 2 липня.

Заупокійне богослужіння звершили у місцевому храмі на честь Трьох святителів очолив чин похорону благочинний Оконського округу протоієрей Іоанн Сонюк у співслужінні кліриків єпархії.

12 липня у Свято-Троїцькому храмі с. Прилісне Маневицького благочиння благочинний Маневицького округу протоієрей Сергій Шемчук, у співслужінні настоятеля парафії протоієрея Юрія Волкова та кліриків єпархії звершили чин похорону над Олександром Абрамчуком.

42-річний матрос загинув 5 липня у Запорізькій області. Без тата залишилися двоє маленьких дітей – донька Софія та син Дмитрик.

13 липня у Миколаївському храмі м. Ківерці клірики єпархії звершили чин похорону над бійцем Віктором Сосницьким. Чин похорону над воїном очолив благочинний Ківерцівського округу протоієрей Олександр Кондратюк у співслужінні кліриків навколишніх сіл.

41-річний молодший сержант Віктор Сосницький загинув в результаті ворожого обстрілу під час виконання бойового завдання щодо захисту незалежності України в районі населеного пункту Благодатівка Харківської області. Дружина втратила люблячого чоловіка. Діти турботливого батька.

2 липня в м. Києві настоятелем храму святої рівноапостольної Марії Магдалини, що в с. Харитонівка Коростишівського благочиння Житомирської єпархії протоієреєм Валерієм Дітківським було звершено чин погребіння загиблого воїна Олега Михайловича Герасимика.

Загинув герой 20 червня, захищаючи нашу Батьківщину.

13 липня у Житомирському Спасо-Преображенському кафедральному соборі відбувся чин поховання Захисника України Затилюк Олександра (14.10.1979 — 05.07.2023). З благословення митрополита Житомирського і Новоград-Волинського Никодима чин поховання звершили священослужителі собору. Очолив молитву ключар храму протоієрей Миколай Синюк.

Олександр від початку повномаштабного вторгнення воїн перебував на передовій, загинув на Запорізькому напрямку від ворожої кулі.

4 липня в селі Березівка Талалаївської громади на Прилуччині попрощалися з Ігорем Бондаренком – захисникам України. З благословення митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента священнослужителі Ніжинської єпархії протоієрей Іоанн Багмет та ієрей Петро Гончаренко звершили поховання загиблого військовослужбовця.

Воїн Ігор Бондаренко загинув 29 червня під час виконання бойового завдання біля населеного пункту Авдіївка Донецької області.

15 липня у ніжинському храмі на честь святителя Іоанна Милостивого відбулось прощання із загиблим воїном ЗСУ, парафіянином храму Авраменком Віталієм Юрійовичем. Чин похорону очолив вікарій Ніжинської єпархії єпископ Ладанський Феодосій у співслужінні міського духовенства.

Віталій Авраменко захищав територіальну цілісність України у боях на Донеччині. Помер 13 липня цього року.
6 липня у селі Великий Кучурів відспівування воїна Віктора Кінського очолив благочинний Сторожинецького округу Чернівецько-Буковинської єпархії митрофорний протоієрей Василій Ковальчук у храмі на честь Успіння Пресвятої Богородиці села Великий Кучурів Сторожинецького благочиння у співслужінні настоятеля храму митрофорного протоієрея Іоанна Радула та духовенства нашої єпархії.
8 липня священники Чернівецько-Буковинської єпархії у селі Плоска відспівали захисника Батьківщини Юрія Попюка. Відспівування очолив благочинний Путильського округу митрофорний протоієрей Димитрій Сімчук у храмі на честь святих апостолів Петра і Павла села Плоска у співслужінні настоятеля храму митрофорного протоієрея Святослава Чорнея та духовенства єпархії.
8 липня благочинний Сокирянського округу митрофорний протоієрей Нестор Чаглей у храмі на честь Собору святого Архістратига Михаїла села Сербичани Сокирянського благочиння у співслужінні настоятеля храму митрофорного протоієрея Олександра Власова та духовенства єпархії відспівали захисника Батьківщини, Олександра Стефанка.
11 липня в храмі Преображення Господнього села Балки Барського благочиння Вінницької єпархії був звершений чин погребіння воїна Герчогло Богдана Валерійовича, 4 червня 1992 року народження.

Чин погребіння очолив протоієрей Василій Сабов, якому співслужили клірики Барського благочиння.

10 липня у Макарівській територіальній громаді в селі Борівка на Київщині було звершено відспівування загиблого Героя України Олександра Грицькова.

Чин відспівування за дорученням єпископа Бишівського Кирила звершили: благочинний Бишівського благочиння архімандрит Філарет (Єгоров), благочинний Макарівського благочиння протоієрей Іоанн Немеш, протоієрей Олег Король. Чин поховання воїна ЗСУ відбувся на сільському кладовищі Борівки.

Воїн Олександр народився 22 листопада 1988 року у селі Борівка. У травні 2023 року став на захист України, долучившись до складу одного з підрозділів 95 окремої десантної-штурмової бригади. 3 липня цього року під час виконання бойового завдання поблизу містечка Кремінна Олександр загинув.

13 липня у Покровській церкві села Вельбівне Острозького благочиння Рівненської єпархії звершили чин похорону захисника України Михайла Тишковця. Заупокійну службу очолив протоієрей Олександр Максимюк, благочинний Острозького благочиння у співслужінні духовенства.

Михайло понад рік тримав оборону на Бахмутському напрямку. Загинув 7 липня, внаслідок ворожого обстрілу поблизу населеного пункту Дружба Донецької області. У Михайла Тишковця залишились дружина і маленький син, батьки, рідна сестра і брат ієродиякон Тихон, насельник Покровського чоловічого скиту села Маринівка Одеської області.

13 липня у Михайлівському храмі Гощанського Покровського жіночого монастиря відбулося відспівування захисника Ігоря Пастушка. Чин відспівування звершили священнослужителі Гощанського округу на чолі з благочинним протоієреєм Михаїлом Петровим.

Поховали Ігоря Миколайовича у рідному селі Горбків на місцевому кладовищі. Воїн загинув 8 липня при виконанні бойового завдання під час танкового обстрілу з боку противника біля н.п. Роботине Запорізької області.

14 липня у храмі на честь мучениць Віри, Надії, Любові села Вересневе Рівненського благочиння звершили чин відспівування загиблого захисника України Сергія Уляньчука. Чин похорону очолив благочинний Рівненського Південного округу протоієрей Валерій Капітанюк у співслужінні духовенства благословення.

Захисника України Сергія поховали у Вересневому. Воїну було 37 років.

16 липня у Борисо-Глібському храмі Рівного відбулося відспівування воїна Олександра Муравського, який був активним прихожанином церкви, дбав про її благоустрій, допомагав у будівництві. Чин похорону очолив секретар Рівненської єпархії протоієрей Віктор Земляний у співслужінні шіснадцяти священнослужителів парафій Рівненського округу.

Олександр Муравський народився у Рівному. Закінчив загальноосвітню школу № 3, навчався у Національному університеті водного господарства на механічному факультеті, здобув фах інженера-механіка. Практично з перших днів на війні, на передовій, служив воїн у «Миколаївській» 79 бригаді, яка боронить Донецький напрямок. Був двічі поранений. Олександр виховував трьох дітей – сина Володимира та донечок Інну і Ольгу. 37-річний солдат Олександр Муравський загинув в районі населеного пункту Новомихайлівка, поблизу Мар’янки, Донецької області 22 червня.

16 липня в Димитріївському храмі села Стецьківка звершено відспівування воїна Збройних Сил України Головка Юрія 1981 року народження. З благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія чин похорону звершив благочинний Сумського районного церковного округу, настоятель Димитріївського храму протоієрей Володимир Глущенко.

Воїн Юрій Головко був навідником аеромобільного батальйону ЗСУ і служив у 25-й окремій повітрянодесантній бригаді. Загинув воїн Юрій 9 липня в Луганській області, після тяжкого поранення не сумісного з життям.

15 липня у Андріївському соборі Запорізької єпархії ієрей Ярослав Попов здійснив чин відспівування та поховання рядового Нацгвардії Вернидуба Юрія.

Юра, як і його батьки, був парафіянином Андріївського собору, брав участь у заходах православної молодіжки під керівництвом молодіжного відділу Запорізької єпархії.

На самому початку повномасштабної російської агресії був призваний на службу до лав Нацгвардії, де і загинув від удару російської ракети.

У боях за незалежність та суверенітет нашої держави загинув житель Семенівської громади Сергій Павлович Ярина із с. Вільне. З 17 травня 2023 року був стрільцем-снайпером відділення першого взводу 9 роти, 3 механізованого батальйону військової частини А4773. Його життєвий шлях обірвався 11 липня біля населеного пункту Приютне Пологівського району Запорізької області.

Офіційне прощання із Сергієм Павловичем Яриною відбулося 16 липня на центральній площі селища Семенівки.

Чин відспівування в рідному селі провів Благочинний Семенівського округу Кременчуцької єпархії архімандрит Олексій.
18 липня священики Віньковецького благочиння Хмельницької єпархії провели в останню дорогу загиблого Українського воїна Галушко Леоніда Петровича, молодшого сержанта, командира розвідувального відділення 77 окремого батальйону.
Леонід Петрович нагороджений орденом “За мужність” III ступеня.
Чин похорону очолив благочинний Віньковецького округу митрофорний протоієрей Віталій Гермак у співслужінні настоятеля храму митрофорного протоієрея Володимира Керничного та духовенства благочиння. Слова проповіді та співчуття рідним виголосив настоятель Свято-Дмитрівського храму протоієрей Володимир Керничний.

Вічна пам’ять спочилим рабам Божим воїнам Тарасію, Руслану, Сергію, Олександру, Дмитру, Юрію, Валерію, Мирославу, Степану, Василію, Михайлу, Івану, Юрію, Богдану, Віталію, Олександру, Віктору, Олегу, Олександру, Ігорю, Віталію, Віктору, Юрію, Олександру, Богдану, Олександру, Михайлу, Ігорю, Сергію, Олександру, Юрію, Юрію, Сергію, Леоніду!