Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

БІЛА ЦЕРКВА. Парафіяни відстояли свій кафедральний собор

Спроба ПЦУ захопити Преображенський собор закінчилася невдачею.

ПЦУ не вдалося захопити Преображенський кафедральний собор УПЦ в Білій Церкві, повідомив СПЖ митрополит Білоцерківський Августин.

«Це можна розцінювати як диво, – сказав архієрей. – Інакше не знаю, як нашим парафіянам, жінкам, вдалося стримати цих тренованих хлопців».

Джерело в єпархії розповіло СПЖ, що рейдери готували захоплення упродовж усього 4 липня. За його словами, вони весь день ходили навколо і дивилися, скільки на території людей. Але оскільки біля храму було до 300 вірян, вони не наважувалися атакувати до настання темряви.

«Близько 20:30 підійшли до центральних воріт кілька людей із папером, що храм тепер належить ПЦУ. Ми сказали, що не згодні. Тоді вони стали групами перелазити через паркан по всьому периметру. Близько 100 хлопців міцної статури, накачані, з татуюваннями. Відразу ж стали замотувати хвіртки, щоб ніхто не міг зайти на територію», – розповіло джерело.

За його словами, частина штурмувальників стала проривати ланцюг вірян біля центральних дверей, інша група пішла до задніх.

«Людина з відмичкою практично миттєво відкрила замок на задніх дверях. Працювали професіонали. Священника, який намагався їм заважати, атакувальники вдарили в обличчя і стали душити. Пізніше йому викликали швидку. Також кілька разів ударили його матінку. Але зсередини наші люди відтіснили загарбників, всередину потрапити вони не змогли», – розповіло джерело.

Воно заявило, що активна фаза захоплення тривала не більше 10 хвилин, до приїзду поліції. Коли ввімкнули освітлення біля храму, їх уже не було.

Також воно повідомило, що в момент штурму захисників храму було не більше 50–60 осіб, в основному – жінки. Тих вірян, хто збігся до храму вже після захоплення, на територію не пускали.

«Прийшов депутат-»священник» ПЦУ Микола Гопайнич у футболці, із ним ще кілька людей, і став заявляти нам, що ми не даємо їм молитися в їхньому храмі. Ми запитали – а служити ви отак і будете, у футболці? Але він не відповів», – розповіло джерело.