Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

БІЛА ЦЕРКВА. Представники ПЦУ виламали двері та захопили кафедральний собор УПЦ (відео)


10 липня, близько 6 ранку, на територію Преображенського кафедрального собору Білої Церкви проникла група осіб, які виламали двері та захопили собор. Про це повідомили в єпархії.

Рейдери спочатку зламали дерев’яні двері, а потім протягом трьох годин ламали металічні. Як розповіли в єпархії, в хід шли болгарка, бензопила та кувалда, у зломі брали участь безпосередньо прихильники ПЦУ.

У мережі повідомляють, що очолив захоплення «священник»-депутат ПЦУ Микола Гопайнич.

Водночас люди спортивної зовнішності блокували ворота та парафіян на територію не пускали. Проти них використовували фізичну силу. Поліція або бездіяла, або допомагала відтісняти віруючих УПЦ, які прийшли до собору, коли дізналися про його штурм.

При цьому, як зазначили у єпархіальній пресслужбі, віряни збиралися за допомогою інтернет-мережі, оскільки вхід до дзвіниці теж заблокували і не дали тим, хто перебував на чергуванні у соборі, дзвоном оповістити про небезпеку.

Близько 9 ранку депутат і представник єпархії ПЦУ Микола Гопайнич опублікував відео, на якому оповістив, що захоплення Спасо-Преображенського собору відбулося.

Митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин прокоментував сьогоднішні події, назвавши те, що відбувається, беззаконням, та підкреслив, що віруючі не відступлять та будуть захищати свої святині.

За словом владики, у Білій Церкві «відбулося силове захоплення собору» прихильниками ПЦУ.

Він висловив сподівання, що Господь зглянеться на смирення та молитву православних християн, і подякував Богові, що сподобив «хоч трохи засвідчити свою вірність Церкві».

Проте, як підкреслив митрополит Августин, справа щодо собору розглядається у Суді. В єпархії з рішенням міскькради про його передачу ПЦУ не погоджуються й переконані, що потрібно чекати на судове рішення, а не кувалдою ламати двері. «Це незаконно — і рішення міської ради, і те, як це відбувається», — сказав владика і додав, що віруючі будуть захищати свої святині: «Подобається комусь чи не подобається, але є порядок. А цьому, що відбувається, ми будемо протистояти».

«Хтось каже, що ми повинні єднатися (з ПЦУ, – ред.)… З ким єднатися? Навіть коли в сім’ї, між родичами, чи в колективі щось відбувається, то для діалогу потрібно спочатку перемир’я. А тут? Просто неймовірно…» – сказав владика.
Очевидці також розповіли, що під час захоплення на території кафедрального собору представники ПЦУ зламали руку вірянці Української Православної Церкви. Після перелому жінку випустили з території собору, а медики, які приїхали на виклик, почали їй докоряти в тому, що «не треба було приходити сюди».
«Вони замість того, щоб надати допомогу людині, почали звинувачувати, навіщо вона сюди прийшла. Це все беззаконня, ми це розуміємо», – розповіла парафіянка, яка була поряд з постраждалою.