Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Блаженнійший Митрополит Онуфрій: «Чиста віра — чистіша за золото і солодша за мед…»


30 липня Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

У храмі на честь преподобного Агапіта Печерського Предстоятелю співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, духовенство обителі та єпархії.

Після читання святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді.

За словом Першосвятителя, «чиста віра — чистіша за золото і солодша за мед… і дає людині найдорожче — можливість бути в Царстві Небесному, у тому блаженстві та щасті, якого всі люди шукають».

Архіпастир пояснив, що, попри те, що всі шукають внутрішньої свободи, радості, миру, спокою, але знайти це можна тільки в чистоті Святої Православної віри.

«Тут людина знаходить для себе запоруку спасіння. Ця чиста віра доводить людину до тієї мети, заради якої людина була створена Богом — до вічного блаженства, вічного життя», — сказав він.

Його Блаженство звернув увагу, чому люди втрачають будь-яку надію.

«Поруч зі всіма спокусами, які є у світі, існує головна спокуса — зруйнувати чисту віру. Коли людина не має чистої віри, в її душі пропадає надія. Така людина постійно знаходиться в якомусь смутку, у відчаї, хоча вона може цього і сама не помічати».

Саме тому, як підкреслив Блаженніший владика, потрібно берегти чистоту віри.

«А душа людини, яка має чисту віру, завжди світла, і має вона втіху навіть у скорботах, в печалях, у випробуваннях. Чиста віра відкриває Бога в людині. Людина бачить Бога і втішається навіть там, де всі плачуть», — наголосив Митрополит Онуфрій.

За богослужінням помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

За Літургією Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив дві хіротонії. Священником став випускник Київської духовної семінарії диякон Іоанн Філіпович. У диякона Предстоятель висвятив Володимира Гангура, він служитиме у храмі святих рівноапостольних Костянтина і Єлени на Подолі.

Після відпусту Блаженніший владика привітав вірян зі святом та прикликав на паству благословення Господнє.