Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Блаженніший Митрополит Онуфрій: Святитель Миколай допомагає навіть невіруючим людям

Блаженніший Митрополит Онуфрій у своїй проповіді в день пам’яті святителя Миколая Чудотворця розповів про сучасні чудеса угодника Божого.

«Праведні не вмирають, вони продовжують робити свої праведні та добрі справи, які вони звершували у своєму земному житті й сьогодні. І дуже великим і дивним прикладом цього є святитель Миколай, який названий чудотворцем, тому що він творив і творить багато дивних чудес», — сказав Предстоятель.

Блаженніший владика розповів про чудо, яке святитель звершив в радянські часи, допомігши невіруючим людям, які згодом стали православними християнами.

Була сім’я, чоловік і дружина, які жили в радянські часи та були комуністами, невіруючими людьми.

Чоловік з дружиною загубили партійні квитки, коли каталися на лижах, а в радянську епоху втратити партійний квиток було дуже небезпечно для людини, пояснив Архіпастир. Вони довго не могли знайти втрачене і тоді згадали, що чули про святого Миколая, до якого звертаються віруючі за допомогою.

«Вони сказали: “Святий Миколай, допоможи нам знайти наші квитки, ми тобі поставимо свічку”. Після цієї молитви прийшла до них думка ще раз пройтися тими самими місцям, де вони були. За кілька кроків вони побачили, що на дорозі лежать два партійних квитки, акуратно, немовби спеціально покладені — чистенькі, не мокрі — зраділи, здивувалися, сховали білети та поїхали додому і забули про все, що відбулося. Тим більше вони почали це по-людськи осмислювати й вирішили, що ніхто їм не допомагав, а це просто щасливо так сталося. Пройшов певний час, і у сні їм з’явився святитель Миколай і говорить: “Партійний квиток я вам допоміг знайти, а де свічка, яку ви обіцяли мені поставити?” Вони так злякалися, що вранці тільки піднялися, вмилися і побігли в церкву. Купили свічку, стали посеред храму перед іконами, стоять і не знають, що робити. Тоді до них підійшов священник, до якого вони звернулись: “Нам тут Миколаю потрібно свічку поставити”, — а ікона весь цей час була перед ними. І священник зрозумів, що ці люди, яких щось привело до храму, не просто зайшли. Він запитав у них, у чому справа. Вони все розповіли йому, і священник зрозумів, що святитель Миколай їм допомагав не для того, щоб від них свічку отримати, а для того, щоб привести їх до храму і щоб священник їм пояснив, Хто Такий Бог, Творець, хто такі святі угодники… Він все їм пояснив, і ці люди увірували та стали добрими християнами», — таку історію розповів Першосвятитель.

За його словом, святий Миколай допомагає всім, і віруючим, і невіруючим: «Але віруючим він допомагає для того, щоб укріпити віру, щоб її удосконалити, а невіруючим допомагає для того, щоб вони набули віру у Бога».