Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Підсумки Священного Синоду УПЦ від 23 травня 2023 року


23 травня під головуванням Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія у Свято-Пантелеймонівському монастирі у Феофанії міста Києва відбулось засідання Священного Синоду Української Православної Церкви.
Священний Синод мав міркування про відзначення 27 травня 2023 року тридцять першої річниці Харківського Архієрейського Собору та першої річниці Собору Української Православної Церкви, що відбувся у місті Києві. У зв’язку з цим, 27 травня у кафедральних соборах усіх єпархій Української Православної Церкви відбудуться подячні молебні. Відповідні молитовні тексти найближчим часом будуть надіслані в усі управління єпархій Української Православної Церкви та опубліковані на наших офіційних інформаційних ресурсах.

Також Синод оприлюднив Звернення з нагоди вказаних річниць, яке 28 травня, у неділю, буде виголошено під час Божественної літургії в усіх храмах та монастирях Української Православної Церкви.

У відповідь на рапорти Преосвященних архієреїв Синод утворив чоловічий монастир на честь пророка Божого Іллі у м. Вінниця, а також затвердив намісника Свято-Володимирівського чоловічого монастиря Чернівецько-Буковинської єпархії та настоятельку жіночого монастиря на честь Барської ікони Божої Матері у Вінницькій єпархії.

Для богослужбового використання в Українській Православній Церкві була затверджена низка текстів, випрацюваних Синодальною літургічною комісією. Серед них:

– служба Собору Черкаських святих,

– служба Козацької (Покровської) батьківської суботи та канон на поховання православного воїна.

Рішенням Священного Синоду Преосвященного митрополита Антонія (Фіалко) призначено митрополитом Макарівським, вікарієм Київської Митрополії.

Члени Синоду мали міркування про склад постійних членів Священного Синоду Української Православної Церкви. Відповідно до ухваленого рішення, постійним членом Священного Синоду призначений Преосвященний митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, який є головою двох Синодальних установ — Учбового комітету та Інформаційно-просвітницького відділу.