Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЧЕРКАСИ. Митрополит Черкаський і Канівський Феодосій розповів про дії правоохоронних органів щодо нього (відео)


20 лютого відбувся допит митрополита Черкаського і Канівського Феодосія у Черкаській окружній прокуратурі, після якого Соснівський районний суд обрав владиці міру запобіжного заходу у вигляді особистого зобов’язання. Підтримати керуючого єпархією прийшли православні черкащани, спілкуючись з якими владика заявив, що не погоджується з висунутими обвинуваченнями та подякував віруючим за підтримку. Про це повідомляє YouTube-канал єпархії.

Митрополит Феодосій, зазначив що ті, хто прийшов цього дня його підтримати, зробили це згідно з покликом серця й з власної ініціативи та подякував за те, що вони «не мене прийшли захистити сюди, а Православ’я на Черкащині».

«Розумію, що якщо ми попросимо сюди прийти православних черкащан, то тут будуть тисячі», — сказав він.

Владика розповів про звинувачення, які йому висунули (ст. 161 Кримінального кодексу – порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань тощо) й повідомив, що буде й надалі особисто чи у разі арешту через духовенство інформувати вірян про хід справ.

«Ви знаєте як поливають брудом нашу Церкву, мене особисто, Черкаську єпархію. В постановах народних депутатів, депутатів міськрад звучать такі образливі слова щодо нашої Церкви і наших віруючих… Місцеві чиновники зривають освячення храмів (наприклад, в Золотоніському районі в Кононівці). І ні проти кого з них не порушується за ст. 161 кримінальне провадження. А ось проти ієрархів і священників порушують. Чому? Тому, що ми в цих обставинах намагаємося захищати себе і Церкву, захищати духовенство, захищати мирян. Нас грабують, нас ґвалтують, а ми намагаємося кричати й відстоювати правду свою, і за це нас притягають по 161 статті, — підкреслив ієрарх УПЦ і продовжив. — 161 стаття була прописана в Кримінальному кодексі після руйнування Радянського союзу, щоб ніколи більше не повторилося знущання з людей віруючих в країні, де рівноправ’я громадян. Але пройшло 30 років і саме ця стаття використовується для нас, коли ми захищаємо себе».

Адвокат Голубчик Ігор Володимирович розповів про обшуки, які напередодні були звершені у владики та про вручення підозри йому та виклик на допит.

«Справа, яка порушена відносно керівника Черкаської єпархії немає ніякого законодавчого підґрунтя. Ознайомившись з матеріалами, які в них містяться, можна свідомо говорити, що вимог порушення чинного кримінального законодавства зі сторони владики Феодосія немає», — наголосив адвокат.

Савченка Марія поділилася, що віряни «зібралися, щоб підтримати нашого владику своєю присутністю і молитвою».

Водночас у коментарі пресслужбі Черкаської єпархії вірянка Чикало Тетяна звернулася до влади: «Я хочу запитати у нашої влади — за що? За що женуть нашу Церкву? За що ображають, б’ють наших людей? Коли наші сини, батьки, чоловіки, захищають нашу Батьківщину, кладуть своє життя за нашу Батьківщину. Поки вони там, наших людей, наших владик ображають своїми вчинками».

Тетяна нагадала, що Церква — «це місце, де людина спасає свої душу та життя для Вічності». «А нашу Церкву хочуть знищити — за що? Сто років питали тому і ми зараз знову запитуємо — за що? …Не чіпайте нашу Церкву, наших владик, бо Господь з нами і ви нічого нам не зможете зробити», — сказала вона.

Після завершення допиту митрополит Феодосій поспілкувався з паствою і вчергове заявив: «Я з ніякими звинуваченнями, які були висунуті у рамках цього кримінального провадження, не згоден. По 161 статті — порушення прав віруючих у зв’язку з їх релігійними переконаннями — я злочинів такого роду не вчиняв. Я лиш відстоював канонічну правду Церкви й відстоювати її буду й надалі. Ні від одного свого слова не відмовляюся і буду стояти до кінця. А вас прошу молитовної підтримки».