Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. У Києво-Печерській Лаврі відбулися чергові збори представників єпархіальних юридичних відділів УПЦ


21 лютого з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі відбулося зібрання представників єпархіальних юридичних відділів Української Православної Церкви.

Участь у зібранні взяв Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній.

Під час свого звернення він підкреслив, що сьогоднішні збори представників юридичних відділів проходять у надскладний час для нашої Церкви і нашої Української держави.

«Сьогодні активізувалися антицерковні сили, які своїми діями намагаються поглибити кризу в державі та роз’єднати українське суспільство зсередини. Продовжується ганебна практика захоплення та незаконної перереєстрації релігійних громад Української Православної Церкви у підпорядкування «ПЦУ». З березня 2022 року по теперішній час незаконно перереєстровано близько 300 релігійних громад. Органами місцевого самоврядування прийнято 81 незаконне рішення про заборону діяльності Української Православної Церкви в межах певних територіальних громад.

У Верховній Раді України перебуває 9 законопроектів, які тим чи іншим чином направленні на обмеження діяльності Української Православної Церкви– направлені на повну заборону Української Православної Церкви.

Сьогодні відбувається безпрецедентний тиск на священнослужителів та мирян канонічної церкви. Службою Безпеки України проведено обшуки в монастирях, єпархіальних управліннях та парафіях, порушено кримінальні провадження», — звернув увагу владика.

Як повідомив Керуючий справами УПЦ, для захисту прав віруючих, Предстоятель Української Православної Церкви Митрополит Київський і всієї України Онуфрій 30.01.2023 року направив звернення до керівництва Організації Об’єднаних Націй. На засіданнях Священного Синоду Української Православної Церкви прийнято ряд звернень до української влади щодо припинення порушень прав віруючих громадян.

«Але ми не маємо сподіватися лише на те, що влада нарешті почує голос мільйонів віруючих громадян України – вірян Української Православної Церкви, ми повинні захищати наші конституційні права засобами, які надає нам діюче законодавство України, — наголосив ієрарх УПЦ. — Тільки спільними зусиллями духовенства і мирян, кожного на своєму місці, в своїй парафії, ми можемо бути почутими владою та захистити наші конституційні права на вільне сповідання своєї православної віри».

За його словами, задля захисту права на свободу віросповідання «ми повинні консолідуватись та спільними зусиллями підтримувати один одного в цій нашій правозахисній діяльності» та висловив сподівання, що «ця зустріч буде корисною та допоможе сформулювати правильні принципи взаємовідносин між вами для захисту прав віруючих та релігійних громад УПЦ».

Під час зустрічі було обговорено ряд питань що стосуються правового забезпечення діяльності релігійних організацій, порушення прав віруючих та релігійних громад УПЦ; здійснено огляд судової практики; розглянуті питання цивільно- та кримінально-правового захисту, також було надано практичні рекомендації щодо правового захисту установ УПЦ.