Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. У різних регіонах нашої Батьківщини відбулися відспівування загиблих у боях вірян Української Православної Церкви

Священнослужителі Київської, Рівненської, Сарненської, Житомирської, Волинської, Володимир-Волинської, Чернівецької, Мукачівської, Ніжинської, Сумської, Дніпропетровської, Могилів-Полільської та Полтавської єпархій провели у вічність полеглих Захисників України.

21 січня з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія вікарій Київської Митрополії єпископ Гостомельський Аркадій звершив чин відспівування Захисника України Рустама (Рустіка) Баркара.

Єпископу Аркадію співслужило духовенство міста Буча. Провести у вічність загиблого Героя прийшли родичі, близькі та друзі спочилого.

Поховали воїна Рустіка на Алеї Героїв центрального кладовища Бучі.

2 січня у Свято-Троїцькому храмі села Річиці Рівненської єпархії відспівали загиблого воїна Івана Степанюка, який з перших днів повномасштабної російської агресії проти України добровільно став на захист Батьківщини.

Чин похорону очолив благочинний Гощанського округу протоієрей Михаїл Петров.

14 січня у храмі в ім’я святого великомученика Пантелеімона міста Рівне був звершений чин відспівування загиблого Захисника Івана Клімчука.

«Іван Клінчук до війни вивчав біологію, цікавився історією і мріяв бути військовим істориком. З перших днів російського вторгнення рівнян пішов добровольцем у військомат, однак на війну потрапив лише згодом. Тримав оборону у Харківській та Запорізькій областях», – йдеться у повідомленні єпархіальної пресслужби.

Загинув Герой 19 грудня на Донеччині неподалік Бахмута під час штурмових дій. Воїну було 25 років.

16 січня священники Рівненської єпархії провели в останню дорогу загиблого воїна Михайла Грабовського.

Спочатку із загиблим прощалися на площі Київській міста Корець. Віддати шану полеглому Герою прийшло багато людей: рідні, близькі, друзі, побратими, знайомі та вдячні мешканці громади. Згодом похоронна процесія рушила до Космо-Даміанівського храму села Новий Корець.

Очолив заупокійне богослужіння благочинний округи протоієрей Андрій Дячек.

20 січня у Петро-Павлівському храмі міста Рівне відспівали полеглого військовослужбовця Романа Калащука.

Воїн брав участь у звільненні окупованих населених пунктів Харківщини. У єпархіальній пресслужбі повідомляють, що Захисник врятував багатьох мирних жителів, зокрема, евакуював десять сімей під час звільнення Куп’янська, за що був нагороджений.

Загинув Герой у Кремінському районі Луганської області.

22 січня у Троїцькій церкві села Гориньград Перший Рівненського Північного благочиння відспівали Захисника Вітчизни Анатолія Семенюка.

Чин похорону очолив благочинний Рівненського Північного благочиння архімандрит Василій Ващик. Попрощатися з Героєм та провести його в останню дорогу прийшли односельчани, родичі, військові побратими, друзі та всі, хто знав Анатолія.

У полеглого за Батьківщину Героя залишилися мама, дружина та двоє діток.

В Іоанно-Богословському храмі села Томашгород Сарненської єпархії відбулося відспівування полеглого Захисника Батьківщини Олександра Ліщука.

Чин похорону очолив клірик єпархії протоієрей Анатолій Сидорук.

Після заупокійного богослужіння отець Анатолій передав слова співчуття митрополита Поліського і Сарненського Анатолія та закликав молитися за упокоєння душі убієнного воїна.

3 січня благочинний Новоград-Волинського округу Житомирської єпархії протоієрей Стефан Маркевич очолив чин похорону полеглого воїна Василія Нестерука.

Поховали Героя у його рідному селі Піщів.

13 січня у смт. Попільня Житомирської області відбувся чин похорону загиблого Захисника України Василя Бердичевського.

Полеглий Герой – син Бердечевскої Наталії Йосипівної, яка є багаторічним регентом місцевого Миколаївського храму.

Чин похорону у співслужінні духовенства очолив благочинний Попільнянського округу протоієрей Петро Лис. Наприкінці молитви отець Петро звернувся із словом співчуття до родини загиблого воїна та закликав усіх молитися за його душу.

17 січня священики міста Житомир звершили чин похорону Захисника України Андрія Забродського.

«Андрій був випускником Житомирського державного університету ім. І. Франка, який успішно закінчив у 2020 році, здобувши спеціальність учителя історії. У зв’язку із повномаштабним російським вторгненням в Україну став на захист Батьківщини у лавах десантно-штурмових військ ЗСУ», – повідомляє єпархіальна пресслужба.

13 січня у Хрестовоздвиженському храмі села Велика Яблунька клірики Волинської єпархії звершили чин похорону загиблого воїна Віталія Потараса.

Герой загинув 3 січня на Донеччині. Без батька лишилося троє дітей.

Очолив заупокійне богослужіння благочинний Оконського округу, настоятель храму протоієрей Іоанн Сонюк.

14 січня благочинний Цуманського округу Волинської єпархії протоієрей Віктор Михалевський очолив чин похорону загиблого воїна Володимира Корольчука. Відспівували Героя у Покровському храмі селища Цумань.

Цього ж дня у Покровському храмі села Крижівка клірики Волинської єпархії провели у вічність 24-річного воїна Олександра Євстурова. Очолив заупокійне богослужіння настоятель храму протоієрей Олег Шинкаренко.

«Війна застала Олександра за кордоном, на заробітках. Та він не ховався – повернувся і став до лав ЗСУ. 10 січня життя Захисника обірвалося під час ворожого обстрілу на Донеччині. Війна забрала у батьків наймолодшого з трьох синів», – йдеться у повідомленні пресслужби Волинської єпархії.

22 січня у Стрітенському храмі села Залісоче відбулося відспівування воїна Миколи Береговича.

Очолив заупокійне богослужіння настоятель парафії священник Павло Шматюк у співслужінні духовенства Цуманського благочиння.

14 січня у Володимир-Волинській єпархії відбулося прощання з полеглим Захисником України Віктором Соловком.

Відспівування воїна відбулося у Троїцькому храмі селища Головне. Чин відспівування очолив настоятель парафії архімандрит Сава (Мякота) у співслужінні місцевого духовенства.

Попрощатися з Героєм зібралися військові, жителі Головненської громади та рідні полеглого. Поховали загиблого воїна на місцевому кладовищі.

19 січня духовенство Володимир-Волинської єпархії провело у вічність двох загиблих Героїв.

У Різдво-Богородичному храмі села Здомешель відспівали полеглого воїна Івана Хомука. Богослужіння очолив протоієрей Анатолій Гурський.

В Аннинському храмі села Щедрогір відспівали полеглого воїна Олега Денисюка. Богослужіння очолив настоятель храму протоієрей Сергій Шамайло.

6 січня священники Чернівецької єпархії у селі Глибока звершили чин похорону полеглого воїна Степана Николаєвича.

Чин відспівування відбувся у храмі на честь Покрова Пресвятої Богородиці. Заупокійне богослужіння очолив протоієрей Димитрій Завялець.

Також у Чернівецькій єпархії попрощалися із загиблим воїном Сергієм Гладким.

Відспівали полеглого Героя у храмі на честь Покрова Пресвятої Богородиці села Селище. Заупокійне богослужіння очолив протоієрей Петро Ткачишин.

11 січня священники Мукачівської єпархії у селі Пастілки провели в останню дорогу полеглого Захисника України Руслана Томаша.

Чин похорону звершив благочинний Великоберезнянського благочиння протоієрей Василій Поп.

20 січня громада селища Жденієво Мукачівського району попрощалася з полеглим воїном Юрієм Бобалем.

Чин відспівування Героя очолив благочинний Воловецького округу протоієрей Василій Симканич.

За повідомленням пресслужби Мукачівської єпархії, Захисник народився 18 вересня 1988 року. Життя військовослужбовця обірвалося 11 грудня 2022 року в районі населеного пункту Верхньокам’янське Донецької області, де він до останнього подиху боровся проти загарбників. Вдома на Юрія чекали мама, дружина і троє синів.

21 січня у Мукачівській єпархії в останню дорогу провели двох полеглих воїнів.

В Ужгороді громада міста попрощалася з підполковником Володимиром Плющем, який з самого початку повномасштабної російської агресії проти України став на захист рідної держави.

Полеглий воїн Володимир віддав своє життя за Батьківщину 18 січня. У нього лишилися дружина, донька та син.

У селі Арданово попрощалася з військовим Іваном Феєром.

Захисник України під Бахмутом отримав смертельне поранення. Лікарі до останнього боролися за життя Івана, однак 18 січня його серце зупинилося.

Чин відспівування у храмі Різдва Пресвятої Богородиці звершили священники Іршавського благочиння.

11 січня благочинний Коропського округу Ніжинської єпархії протоієрей Володимир Мисенко у співслужінні духовенства району звершив чин відспівування воїна Андрія Овсієнка.

Заупокійне богослужіння відбулося в Успенському храмі селища Короп.

У цьому ж храмі протоієрей Володимир Мисенко очолив чин відспівування воїна Івана Табірці, який з першого дня повномасштабної війни разом зі старшим братом і батьком пішов боронити Україну на посаді санітарного інструктора медичного пункту.

Поховали Героя на Коропському центральному кладовищі.

16 січня благочинний Борзнянського округу Ніжинської єпархії протоієрей Іоанн Олинчук у співслужінні духовенства благочиння звершив чин похорону загиблого воїна Сергія Яренка.

Поховали Захисника у його рідному селі Ядути.

21 січня настоятель Хрестовоздвиженського храму смт. Срібне Ніжинської єпархії протоієрей Іоанн Багмет звершив чин відспівування молодшого лейтенанта Ярослава Бобиря.

Герой загинув 27 лютого 2022 року у боях за місто Херсон.

Указом Президента України № 229/2022 від 11.04.2022 р. молодшого лейтенанта Ярослава Бобиря посмертно нагороджено орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

Поховали воїна у селі Подол на Срібнянщині.

15 січня у селі Грунь священнослужителі Сумської єпархії провели у вічність Захисника України Дмитра Третяка.

Чин похорону очолив настоятель храму на честь ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість» протоієрей Олег Солошенко в співслужінні духовенства міста Охтирка та Охтирського району. Попрощатися із Героєм прийшли жителі села, друзі та знайомі загиблого.

17 січня року благочинний Павлоградського округу Дніпропетровської єпархії протоієрей Павло Бурлай у співслужінні духовенства Павлоградського благочиння очолив чин похорону військовослужбовця Олександра Кононова, який загинув 17 травня 2022 року.

Полеглому воїну було 30 років.

22 січня в Іоанно-Предтеченському храмі міста Шаргород священники Могилів-Подільської єпархії звершили чин відспівування загиблого воїна Юрія Моркота.

Цього ж дня у Миргороді духовенство Полтавської єпархії відспівало полеглого Захисника України Володимира Колодного.

Заупокйне богослужіння очолив благочинний Миргородського округу протоієрей Петро Товстяк.

Поховали Героя з військовими почестями на місцевому кладовищі.